Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Small Planet Airlines“ vadovas: Bendradarbystė su startuoliais? Kodėl gi ne!

Penktadienį „Vilnius Tech Park“ antrąkart atvers duris technologijų entuziastams, kurie nori savo jėgas išbandyti kūrybinėse dirbtuvėse-konkurse „Hacker Games Pro“. Renginio tema – aviacija ir kelionės oru.
Orlaivių dirbtuvės
Orlaivių dirbtuvės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dalyvių užduotis – per 48 val. suburti komandą, išvystyti IT verslo idėjos prototipą ir jį pristatyti vertinimo komisijai.

Kristijonas Kaikaris
Kristijonas Kaikaris

Geriausios komandos laukia piniginis prizas ir galimybė verslo idėją vystyti toliau padedant projekto partnerio – atostogų oro linijų „Small Planet Airlines“ specialistams. Apie aviacijos verslo tendencijas, technologijų taikymą ir konkurso organizatorių lūkesčius pasakoja bendrovės vadovas Kristijonas Kaikaris.

– Kristijonai, ar avialinijų bendrovės veiklą šiandien įsivaizduojate be technologijų?

– Praktiškai visose srityse organizacijų veikla be informacinių technologijų būtų ne tik nekonkurencinga, bet ir vargiai įsivaizduojama. Kiekvienoje srityje, pradedant nuo apskaitos, personalo valdymo ir baigiant specifinėmis sritimis, yra be galo daug įvairių technologinių sprendimų. Aviacija – ne išimtis. Šiandien man būtų sunku įsivaizduoti aviacijos bendrovę be tam tikrų sprendimų, pavyzdžiui, be lėktuvų skrydžių palaikymo ir planavimo sistemų.

Kitas svarbus aspektas – pasikeitęs mūsų gyvenimo būdas ir įpročiai. Šiandien gyventojai atostogas ir kelionių maršrutus planuoja internete, lygina atsiliepimus ir kainas. Ir toks gyvenimo būdas yra visiškai kitoks nei prieš 20-30 metų.

– Jūsų manymu, kurios aviacijos verslo sritys šiuo metu reikalauja daugiausia programuotojų dėmesio?

– Blogiausia, kas gali nutikti aviacijos bendrovėms – tai skristi negalintis lėktuvas. Jų užduotis – saugiai ir laiku skraidinti keleivius, o technologijos yra ypatingai svarbus šio proceso elementas. Todėl, pavyzdžiui, lėktuvų, jų variklių bei kitų dalių gamintojai investuoja daug resursų į technologijas, kurios padėtų išvengti gedimų ir juos šalintų. Kitas svarbus aspektas – visų procesų automatizavimas. Pavyzdžiui, šiuolaikinio lėktuvo variklis pats siunčia informaciją apie savo būklę. Atsiradus gedimo požymiams, duomenys yra automatiškai perduodami remonto bazei, kad lėktuvui pasirodžius atsarginės dalys jau būtų pristatytos, o kvalifikuoti inžinieriai būtų pasiruošę darbui. Ir visa tai – technologijų ir automatizavimo dėka. Galiausiai, technologijos yra neatsiejama pardavimų, santykių su klientais bei keleivių potyrių dalis. Avialinijų bendrovės šioms sritims skiria daug dėmesio ir ieško būdų, kaip keleivių patirtį nuolat tobulinti.

Šiuolaikinio lėktuvo variklis pats siunčia informaciją apie savo būklę.

– „Small Planet Airlines“ tapo kūrybinių dirbtuvių „Hacker Games Pro“ partneriu. Kokių rezultatų tikitės?

– Visų pirma, iš dalyvausiančių komandų tikimės geros nuotaikos, aktyvumo, energijos ir motyvacijos. Mums bus smalsu dalyvauti šiame verslo idėjų paieškos eksperimente ir stebėti, kas iš to gausis. Tiesa, norėtume sulaukti ir bent keleto projektų, kurie turėtų potencialą vėliau tapti rimtais komerciniais produktais. Juk toks ir yra hakatonų tikslas.

– Renginyje dalyvaus ir jūsų įmonės darbuotojai. Kokią naudą matote jiems?

– Mūsų įmonėje yra daug jaunų ir kūrybingų specialistų. Ir tikiu, kad daugelis turi idėjų, kaip galime savo veiklą tobulinti. Tačiau kyla klausimas: „Kaip tai paversti kažkuo naudingu?“. „Hacker Games Pro“ bus puikiausia galimybė mūsų komandai dalintis šiomis idėjomis, kartu jas brandinti ir sukurti kažką naujo. Juk vienam kažką padaryti, ypač kai esi susikoncentravęs į savo kasdienius darbus, yra gerokai sunkiau.

– Ar manote, kad šis hakatonas bus ilgalaikio bendradarbiavimo su startuoliais pradžia?

– Kodėl gi ne? Kad sukurtume kažką reikšmingo, reikia daug, sunkiai ir ilgai dirbti. Geriausią idėją pristačiusios komandos laukia piniginis prizas ir galimybė ją toliau vystyti tris mėnesius padedant „Small Planet Airlines“ specialistams. Jei pavyks pasiekti pirminius tikslus, esame pasiruošę su idėjos autoriaus dirbti toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius