Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialinių tinklų vartotojai turi daugiau artimų draugų

Naujausias tyrimas paneigė stereotipą, esą socialiniais tinklais su draugais ir pažįstamais bendraujantys žmonės turi mažiau artimų draugų, negu tie, kas nesinaudoja internetu.
Dažniausia nuorodomis į tinklaraščių įrašus dalinamasi socialiniame tinkle „Facebook“.
Dažniausia nuorodomis į tinklaraščių įrašus dalinamasi socialiniame tinkle „Facebook“. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Pew Research Center“ atliktas tyrimas parodė, kad vis daugiau socialiai aktyvių žmonių pradeda naudoti socialinius tinklus. Paaiškėjo, jog „Facebook“, „Twitter“, „MySpace“ ir kitų tinklų vartotojai ne tik turi didesnį draugų ir pažįstamųjų ratą, bet ir daugiau artimų draugų, negu tie, kas nėra prisijungę prie jokių socialinių tinklų.

Tyrimo metu pernai spalio-lapkričio mėnesiais buvo apklausta daugiau nei 2,2 tūkst. suaugusių JAV gyventojų. Iš jų beveik 1,8 tūkst. turėjo prieigą prie interneto, o beveik 1 tūkst. naudojosi socialiniais tinklais. Iš jų net 92 proc. turėjo „Facebook“ sąskaitą, 29 proc. buvo prisijungę prie „MySpace“, 18 proc. naudojo „LinkedIn“, o 13 proc. – „Twitter“, praneša Arstechnica.com.

Artimų draugų skaičius auga

Lyginant su 2008 metais atliktu analogišku tyrimu paaiškėjo, jog šiuo metu socialiniais tinklais naudojasi beveik dvigubai daugiau žmonių.

Prieš trejus metus atliktas tyrimas taip pat parodė, kad apskritai žmonės turi mažiau artimų draugų.

Interneto nenaudojantys amerikiečiai vidutiniškai turi 506 pažįstamus, o interneto vartotojai – 669-is.Tačiau situacija gerėja: jei 2008-aisiais amerikiečiai vidutiniškai nurodė turį mažiau nei du (1,93) artimus draugus, tai pernai metais šis skaičius gerokai padidėjo – iki 2,16.

Įdomu tai, kad tendencijas gerina interneto vartotojai: jie turi vidutiniškai 2,26 artimus draugus (o socialinių tinklų vartotojai – net 2,45). Internetu nesinaudojantys apklausos dalyviai teigė labai gerų draugų turį mažiau nei du (1,75).

Socialinių tinklų vartotojai dvigubai rečiau nurodė neturį nei vieno patikimo draugo, negu tie, kas nesinaudoja internetu.

Internetas skatina bendrauti

Tačiau kam tie artimi draugai, jei turi visą armiją pažįstamų?

Tam, kad palygintų pažįstamų žmonių skaičių, tyrėjai naudojo specialų proporcijų metodą. Iš pradžių suskaičiuota, kiek žmogus turi pažįstamų, tarkime, vardu Valteris, ir šis skaičius palygintas su vardo dažnumu (t.y., kiek procentų žmonių JAV turi vardą Valteris).

Pvz., jei 1 proc. JAV gyventojų turi vardą Valteris, tuomet teoriškai 1 proc. jūsų pažįstamų taip pat turėtų būti Valteriai. Jei pažįstate vieną Valterį, jūsų pažįstamųjų ratas turėtų būti maždaug 100 žmonių.

Naudodami šį metodą tyrėjai nustatė, kad vidutiniškai interneto nenaudojantys amerikiečiai turi 506 pažįstamus, o interneto vartotojai – 669-is.

Mobiliųjų telefonų vartotojai turi vidutiniškai 664 socialinius ryšius, o išmaniuosius telefonus ar planšetinius kompiuterius naudojantys žmonės – net 717-is.

Eilinis interneto vartotojas per socialinius tinklus ryšius palaiko tik su mažiau nei puse savo pažįstamų. „Facebook“ vartotojai vidutiniškai turi 229 draugus.

Beje, įdomu tai, kad „Facebook“ vartotojai nėra nė karto akis į akį susitikę su maždaug 7 proc. socialinio tinklo draugų. Apie 22 proc. „Facebook“ draugų yra mokyklos laikų pažįstami, o 12 proc. – giminystės ryšiais susiję asmenys. Dar apie 9 proc. sudaro studijų laikų pažįstami.

Aktyviausiai naudojami socialiniai tinklai yra „Facebook“ ir „Twitter“: vieną ar kelis kartus per dieną prie jų prisijungia atitinkamai 52 ir 33 proc. vartotojų. Rečiausiai tikrinami – „MySpace“ ir „LinkedIn“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius