Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Staigmena: „Samsung Galaxy Note 7“ gali grįžti į prekyvietes

Technologijų įmonė „Samsung“ neseniai paviešino iš prekybos atšauktų telefonų „Galaxy Note 7“ perdirbimo planą – viena iš tame plane numatytų galimybių yra telefonų grąžinimas į prekyvietes, rašo arstechnica.com.
Apdegęs „Samsung Galaxy Note 7“ telefonas
Apdegęs „Samsung Galaxy Note 7“ telefonas / Scanpix nuotr.

Praėjusių metų rudenį „Galaxy Note 7“ buvo pats karščiausias įrenginys technologijų rinkoje – toks karštas ir degus, kad pritraukė sunkiai įvertinamą kiekį visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio. Telefonas buvo tokia bomba, kad dėl jo „Samsung“ visiškai pakeitė savo gamybos planus ir protokolus.

Juokas juokais, bet dėl akumuliatorių trūkumų šie telefonai, galėję tapti geriausiais savo klasės įrenginiais pasaulyje, net ir po akumuliatorių pakeitimo buvo linkę užsideginėti ir sproginėti, tad „Samsung“ buvo priversti atšaukti šiuos telefonus. Dabar įmonės sandėliuose yra apie 4,3 mln. „Note 7“ egzempliorių. Ir ką gi su jais daryti?

Įraše tinklaraštyje „Samsung“ paskelbė tris esminius principus, kaip šis sandėlius užkimšęs turtas bus pašalintas „nekenkiant aplinkai“.

Visų pirma, bus svarstoma, ar šių telefonų neįmanoma kai kuriose rinkose pasiūlyti kaip „atnaujintų“ arba nuomai skirtų telefonų.

Antra, visi antriniam panaudojimui tinkami komponentai bus išimti ir perduoti į gamybos padalinius.

Trečia, tokie procesai, kaip metalų išgavimas, bus atliekami aplinkai nekenkiančiais būdais.

Daugiausia dėmesio patraukė pirmasis punktas – telefonų pritaikymas pakartotinei prekybai. Šios galimybės taikymas „priklausys nuo konsultacijų su atskirų valstybių reguliatoriais ir ryšių operatoriais, taip pat įvertinus vietinę paklausą. Rinkos ir išleidimo į rinkas datos bus nustatytos atitinkamai“.

„Samsung“ atstovas šiek tiek papildomos informacijos pateikė leidiniui „The Verge“. Jis tvirtino, kad „Note 7“ net ir po atnaujinimo nebus skirti JAV rinkai. Ir kad tokia informacija, kaip „pavadinimas, techninės charakteristikos, kainų spektras“ bus paskelbtos tada, kai įrenginiai bus paruošti. Tad, jeigu jau yra tikimybė, kad keisis ne tik kaina, bet ir pavadinimas, ir techninės charakteristikos, panašu, kad galimybių spėlionėms spektras – itin platus.

Iškart po įrenginių atšaukimo „Samsung“ patyrė ganėtinai stiprų spaudimą iš aplinkos apsaugos organizacijos „Greenpeace“: buvo sukurta internetinė peticija, vykdomos protesto akcijos Barselonoje per „Samsung“ prezentaciją „Mobile World Congress“. Be to, „Greenpeace“ apie įrenginių atšaukimą aprašė savo tinklaraštyje, o pranešime spaudai nurodė, kad tai jie ir jų į protestus sukviesti žmonės privertė „Samsung“ perdirbti „Galaxy Note 7“: „Jeigu ne jūs, šie telefonai būtų tiesiog išmesti... Pasauliniai protestai paskatino „Samsung“ galiausiai perdirbti „Galaxy Note 7“.“

Tiesa, kiek žinoma, „Samsung“ niekada neteigė, kad „pavarys kaip „Atari“ ir visus tuos telefonus išvers į šiukšlyną. Nuo pat lapkričio 1 dienos kompanija sakė, kad svarsto, kaip minimizuoti dėl atšaukimo kylantį poveikį aplinkai. O įvertinus atšaukimo mastą natūralu manyti, kad proceso suplanavimas gali užtrukti.

„Samsung“ skelbia, kad dėl „Note 7“ atšaukimo patyrė 5 mlrd. JAV dolerių nuostolį, nors analitikai kalba apie 10 mlrd. nuostolį. Ir įvertinus tai, kad telefonai jau nurašyti į nuostolius, kiekvienas iš sandėlio ištrauktas papildomas doleris galės būti vertinamas kaip grynas „Samsung“ pelnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius