Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Steve‘as Jobsas: tobulybės siekiantis pedantiškas genijus

Technologijų milžinės „Apple“ vienas įkūrėjų ir buvęs ilgametis vadovas Steve‘as Jobsas jau dabar vadinamas legenda. Nors asmeniniame gyvenime jam teko patirti karčių išgyvenimų, tai nesutrukdė prikelti ant bankroto ribos atsidūrusios kompanijos ir paversti ją viena vertingiausių bendrovių pasaulyje.
Steve'as Jobsas yra reiklus ne tik kitiems, bet ir sau.
Steve'as Jobsas yra reiklus ne tik kitiems, bet ir sau. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie S.Jobso gyvenimo būdą, filosofiją, idėjas, požiūrį, sprendimus, verslo logiką ir net aprangą yra parašyta dešimtys knygų. Vienose jis aprašomas kaip genijus, sukėlęs perversmą technologijų pasaulyje; kitose – kaip arogantiškas snobas, paniekinamai žiūrintis ne tik į konkurentus, bet ir į „Apple“ klientus (esą žmonės nežino, ko nori – jiems reikia tai paaiškinti).

Tačiau ir didžiausi kritikai sutinka: S.Jobsas pakeitė technologijų pasaulį į gerąją pusę. Jis paskatino inovacijas kompiuterių, telefonų ir muzikos grotuvų rinkose, o „Apple“ produktai pakeitė žmonių požiūrį į elektronikos prietaisus.

Biografija

S.Jobsas (pilnas vardas – Stevenas Paulas Jobsas) gimė 1955 metų vasario 24 dieną Kalifornijos valstijoje, San Francisko mieste. Iškart po gimimo jį įsivaikino Paulas ir Clara Jobsai.

S.Jobso geriausias kūrinys yra ne koks nors „Apple“ produktas. Tai pati „Apple“, – pastebi korespondentas Johnas Gruberis.Jis baigė Kupertino vidurinę mokyklą ir įstojo į Reedo koledžą (Portlandas, Oregono valstija, JAV), tačiau po pirmojo semestro studijas nutraukė. Aukštosios mokyklos jis taip ir nebaigė.

S.Jobsas 1991 metais susituokė su Laurene Powell, pora susilaukė trijų vaikų: Reedo, Erinos Sienos ir Eve‘os. Taip pat jis turi nesantuokinę dukrą Lisą.

Jo politinės pažiūros – demokratas, mėgstamiausias atlikėjas – Bobas Dylanas, pomėgis – fotografija.

„Forbes“ vertinimu, S.Jobso turto vertė siekia 8,3 mlrd. dolerių, turtingiausių pasaulio žmonių sąraše jis užima 110 vietą, o įtakingiausių žmonių sąraše – 17 vietą.

„Apple“ gimimas

Norint papasakoti apie kompanijos „Apple“ sukūrimą, derėtų grįžti į 1974 metus, kuomet jis įsidarbino kompiuterinių žaidimų kompanijoje „Atari“, norėdamas susitaupyti pinigų kelionei į Indiją. Šioje bendrovėje jis dirbo neilgai, o sukaupęs pakankamą sumą įgyvendino savo planą. Nuvykęs į Indiją jis susidomėjo budizmu ir eksperimentavo su psichodeliniais narkotikais. LSD pabandymą jis vadino „vienu iš dviejų ar trijų svarbiausių dalykų, kuriuos padarė gyvenime“. Įdomu tai, kad „Apple“ šūkis yra „Think different“ (liet. galvok kitaip) – galbūt tai susiję?

S.Jobso kelionė į Indiją pakeitė jo požiūrį į pasaulį (jis net galvojo tapti vienuoliu, tačiau jo dvasinis lyderis patarė to nedaryti).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vienas kompanijos darbuotojas yra sakęs: „Steve‘as visuomet yra protingiausias žmogus kambaryje – ir jis tai žino.“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vienas kompanijos darbuotojas yra sakęs: „Steve‘as visuomet yra protingiausias žmogus kambaryje – ir jis tai žino.“

Grįžęs į Kaliforniją, 1976 metais S.Jobsas kartu su draugais Steve‘u Wozniaku ir Ronaldu Wayne'u įkūrė kompaniją „Apple“. Pirmąjį ganėtinai primityvų kompiuterį „Apple I“ be klaviatūros ir monitoriaus jie išleido tų pačių metų balandžio 1 dieną.

Po metų kompanija išleido antrąjį savo gaminį „Apple II“, kuris buvo kur kas geriau perkamas.

Nors „Apple“ veiklos pradžia buvo permaininga, tikroji sėkmė laukė priešaky. Bene įsimintiniausi metai kompanijai buvo 1984-ieji, kuomet buvo pristatytas kompiuteris „Macintosh“, tapęs pirmuoju komerciškai sėkmingu kompiuteriu su grafine vartotojo sąsaja.

Dešimtmečio pertrauka

Ir nors S.Jobsas buvo atkaklus bei charizmatiškas „Apple“ direktorius, dalis kompanijos darbuotojų jį apibūdino kaip kaprizingą, arogantišką, permainingų nuotaikų žmogų. Vienas kompanijos darbuotojas yra sakęs: „Steve‘as visuomet yra protingiausias žmogus kambaryje – ir jis tai žino.“

1984-ųjų pabaigoje smukus pardavimams, kompanijos viduje kilo trintis tarp vadovų, o 1985 metais S.Jobsas buvo atleistas iš tuometinių „Macintosh“ padalinio vadovo pareigų.

Tuomet visą dėmesį jis sutelkė į kitą savo įkurtą kompaniją „NeXT Computer“ ir kiek vėliau įsigytą kompiuterinės grafikos bendrovę „The Graphics Group“ (po kurio laiko ji buvo pervadinta „Pixar“).

„NeXT“ kompiuteriai rinkai buvo pernelyg brangūs, todėl po kelerių finansiškai nesėkmingų metų ši kompanija buvo priversta keisti veiklos kryptį ir orientuotis į programinę įrangą. Panašu, kad šis sprendimas buvo teisingas – 1996 metais „Apple“ nusipirko „NeXT“ už 429 mln. dolerių. Mažiau nei po metų S.Jobsas grįžo į šios kompanijos vadovo postą – vyresnis ir, veikiausiai, protingesnis, tačiau vis dar siekiantis tobulybės.

Prikėlė iš bankroto..

Tuo metu „Apple“ situacija buvo itin prasta – kompanija balansavo ant bankroto ribos, todėl siekdamas ištaisyti situaciją 1998 metais S.Jobsas nutraukė daugybės nuostolius nešančių produktų gamybą ir atleido nemažą dalį darbuotojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S.Jobsas darbuotojams nuolat pabrėžė, kad svarbiausia yra laiku rinkai pristatyti veikiančius, novatoriškus ir patrauklaus dizaino produktus. Kompanijos sėkmė rodo, kad šis požiūris buvo teisingas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S.Jobsas darbuotojams pabrėžė, kad svarbiausia yra laiku rinkai pristatyti veikiančius, novatoriškus ir patrauklaus dizaino produktus.

Taip pat S.Jobsas pakeitė „Macintosh“ licenciją ir kitiems gamintojams tapo per brangu gaminti šio kompiuterio klonus.

Įsigijus „NeXT“ dauguma šios kompanijos technologijų buvo perkeltos į „Apple“ gaminius (pvz., operacinė sistema „NeXTSTEP“, vėliau tapusi „Mac OS X“). „Apple“ pradėjo gaminti išskirtinio dizaino kompiuterius ir muzikos grotuvus, sukūrė populiarųjį muzikos grotuvą „iTunes“ ir pristatė muzikos parduotuvę „iTunes Store“, itin didelį dėmesį skyrė prekių ženklų populiarinimui (prie visų gaminių pradėta naudoti raidė „i“, pvz., „iMac“, „iPod“ ir pan.).

Per kelerius metus kompanijos pardavimai žymiai išaugo.

...ir pavertė galingiausia

„Esu beveik tikras, kad viso to nebūtų nutikę, jei manęs nebūtų atleidę iš „Apple“. Tai buvo baisingai karti piliulė, tačiau aš manau, kad pacientui jos reikėjo. Kartais gyvenime tenka patirti skaudžių pamokų“, – 2005 metais sakė S.Jobsas.

Visa kita jūs, veikiausiai, jau žinote: 2006 metais kompanija atnaujino savo gaminamų kompiuterių liniją ir pristatė „MacBook“, dar po metų ji įžengė į telefonų rinką pristatydama revoliucinį išmanųjį telefoną „iPhone“, lietimui jautrūs ekranai buvo integruoti ir į grotuvus „iPod“. Dar po trejų metų „Apple“ išleido planšetinį kompiuterį „iPad“.

S.Jobsas darbuotojams nuolat pabrėžė, kad svarbiausia yra laiku rinkai pristatyti veikiančius, novatoriškus ir patrauklaus dizaino produktus. Kompanijos sėkmė rodo, kad šis požiūris buvo teisingas.

Šiuo metu „Apple“ yra turtingiausia technologijų kompanija, jos vertė siekia per 340 mlrd. dolerių.

„Žalingi“ pomėgiai

Valdydamas milijardų vertės turtą S.Jobsas gali leisti sau mėgautis prabanga. Jis turi nuosavą namą, vilą, taip pat mėgsta vokiškus automobilius (teigiama, kad šiuo metu vairuoja „Mercedes“, anksčiau važinėjo „Porsche“). Jam taip pat priklauso asmeninis lėktuvas „Gulfstream V Jet“, kurio vertė siekia 40 mln. dolerių. Šį lėktuvą jam nusprendė padovanoti „Apple“ vadovų taryba, daugiausia jis naudojamas darbo reikmėms, tačiau taip pat ir asmeninėms kelionėms.

Teigiama, kad vienas S.Jobso išskirtinių bruožų dirbant „Apple“ buvo tas, kad jis savo automobilį visuomet palikdavo neįgaliesiems skirtoje vietoje. Maža to, kartais jis nusukdavo automobilio valstybinį numerį. Sklando anekdotas, esą S.Jobsas neįgaliųjų vietoje automobilį palieka dėl to, kad ženklą su vežimėlyje sėdinčiu žmogumi laiko rezervuota vadovo vieta. Ar jis iš tiesų taip elgiasi ir kodėl taip daro, nežinoma.

„Macintosh“ projekto bendradarbis Jefas Raskinas pastebėjo ir daugiau „žalingų“ S.Jobso įpročių: esą jis dažnai praleidžia susitikimus, sprendimus priima jų gerai neapsvarstęs ir neatsižvelgdamas į kitas nuomones, dažnai nutraukia kalbančius žmones ir jų nesiklauso, nevykdo pažadų ar įsipareigojimų, skaičiavimus atlieka pernelyg optimistiškai, dažnai elgiasi neatsakingai ir netaktiškai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prieš trejus metus „Bloomberg“ per klaidą internete išpublikavus nekrologą apie S.Jobsą, šis atsakė rašytojo Marko Tveno garsiąja fraze: „Gandai apie mano mirtį gerokai perdėti“.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prieš trejus metus „Bloomberg“ per klaidą internete išpublikavus nekrologą apie S.Jobsą, šis atsakė rašytojo Marko Tveno garsiąja fraze: „Gandai apie mano mirtį gerokai perdėti“.

Tokios S.Jobso savybės yra minimos ir įvairiose knygose apie jį.

Anksčiau viešumoje buvo pasirodę pranešimų apie tai, kad S.Jobsas nepagrįstai užsipuola darbuotojus. Pvz., kaip S.Jobsas atleido darbuotoją tiesiog jį sutikęs lifte; supyko ant darbuotojo dėl to, kad šis atnešė ne tokį mineralinį vandenį ir jį atleido; ar kaip skaistuoliu išvadino būsimą bendrovės darbuotoją.

Sveikatos problemos

S.Jobsas retai dalina interviu, o dar rečiau šneka apie savo asmeninį gyvenimą ir sveikatą.

Problemų su sveikata jis turėjo dar 2004 metais. Tuomet jam buvo diagnozuotas kasos vėžys, kurį jis sėkmingai išsigydė.

Nuo 2008 metų pabaigos iki 2009 metų vidurio S.Jobsas pusmečiui buvo pasitraukęs iš „Apple“ dėl kepenų persodinimo operacijos. Šių metų sausį jis pranešė, kad dėl medicininių priežasčių laikinai pasitraukia iš kompanijos ir visą dėmesį sutelks į savo sveikatą. Tačiau S.Jobsas ir toliau užėmė „Apple“ generalinio vadovo postą, dalyvavo priimant svarbiausius sprendimus.

Kovo mėnesį jis dalyvavo „iPad 2“ pristatyme, o birželį vedė kasmetinį programuotojams skirtą renginį „Worldwide Developers Conference“, kur pristatė kompanijos naujoves. Renginyje dalyvavę žmonės pastebėjo, kad S.Jobsas buvo pastebimai sulysęs, tačiau demonstravo ryžtingumą ir veržlumą.

Manoma, kad galutinai palikti „Apple“ artėjant rudeniui (kuomet kompanija turėtų pristatyti atnaujintą telefoną „iPhone 5“ ir galbūt kitų gaminių) S.Jobsą taip pat privertė sveikatos problemos.

Parengta pagal „Business week“, CNN, Allaboutstevejobs.com ir kt. šaltinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius