-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukurtas lego robotas, kuris turi dirbtines kirmino smegenis

100 mlrd. neuronų ir 37 trln. ląstelių turintis žmogaus organizmas yra per daug sudėtingas, kad jį atkurtų modernūs šių dienų kompiuteriai. Tačiau galbūt norėdami sukurti dirbtinę gyvybę galime viską pradėti nuo ko nors smulkesnio? Būtent tai padarė mokslininkų komanda, sukurdama primityvios gyvybės formos kopiją.
Lego robotas turi skaitmenines kirmino C. Elegans smegenis
Lego robotas turi skaitmenines kirmino C. Elegans smegenis / Youtube kadras

Kirminas Caenorhabditis Elegans turi vos 300 neuronų ir maždaug tūkstantį ląstelių, todėl jis ir buvo pasirinktas eksperimentui, rašo daiymail.co.uk.

Projekto „OpenWorm“ metu, kuriame dalyvauja mokslininkai iš JAV ir Didžiosios Britanijos, siekiama sukurti pirmąjį skaitmeninį gyvūną. Projektas dar nebaigtas, tačiau tyrėjai jau sukūrė ir robotą, kuris geba mėgdžioti kirminą.

Atlikdami projektą mokslininkai sužymėjo visą C. Elegans fiziologiją ir atkūrė kirmino smegenis bei ląsteles skaitmeninėje formoje.

Kirminas C. Elegans, nors ir yra primityvus, turi 80 proc. tokių pat genų, kaip ir žmogus. C. Elegans turi smegenų, skrandžio ir kitų organų funkcijas, todėl tyrėjams suteikia galimybę studijuoti gyyvbę kur kas mažesniu masteliu.

Atlikdami projektą mokslininkai sužymėjo visą C. Elegans fiziologiją ir atkūrė kirmino smegenis bei ląsteles skaitmeninėje formoje.

Tyrimo tikslas yra suteikti žmonėms prieigą prie jų individualaus skaitmeninio kirmino „WormSim“ ir leisti jiems jį tyrinėti per „OpenWorm“ projektą. „OpenWorm“ turėtų būti baigtas kitąmet.

Tačiau mokslininkai padarė ir dar vieną eksperimentą – sukurto kirmino smegenis įdėjo į lego mašiną „Lego Mindstorms EV3 robot“. Ši mašina gali mėgdžioti tikro kirmino judesius.

Tiesa, kol kas robotas yra primityvioje stadijoje ir negali atlikti sudėtingesnių procesų, tokių kaip valgymas.

C. Elegans yra labai primityvi gyvybės forma, jis gali padėti pagrindus sudėtingesnių dirbtinių formų sukūrimui. Tačiau iki to dar labai tolimas kelias – vien pelė savo smegenyse turi maždaug 22 mln. neuronų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius