Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 18 /12:39

„Swedbank“ įspėja: platinamas el.pašto pranešimas su prašymu suteikti slaptažodžių kodus yra apgaulė

„Swedbank“ nori pranešti, kad pastarosiomis dienomis platinamas el.pašto pranešimas yra sukčių bandymas gauti slaptus klientų bankininkystės slaptažodžių kodus. Bankas perspėja klientus, kad tokių laiškų jis nesiuntė, ir prašo klientų būti budriais.
m4ginta apgauti „Swedbank“ klientus
Mėginta apgauti „Swedbank“ klientus. / 15min skaitytojo nuotr.

Dalis „Swedbank“ klientų gavo pranešimą, informuojantį apie interneto banko blokavimą. Pranešime prašoma pateikti kliento slaptažodžių kortelės kodus. Bankas primena, kad tokio pobūdžio pranešimų savo klientams jis niekada nesiunčia. Bankas taip pat nori pabrėžti, kad klientai turi patikimai saugoti savo slaptus kodus, nes visi „Swedbank“ interneto banko prisijungimo rekvizitai (vartotojo ID, slaptažodžiai ir kt.) yra raktas nuo klientų sąskaitų banke.

Jeigu slapti bankininkystės kodai buvo suteikti ar nurodyti pašaliniams asmenims, būtina nedelsiant skambinti bankui tel. 1884 arba (8 5) 268 4444 ir kodus užblokuoti. Skambinti nurodytais numeriais galima bet kuriuo paros metu. Naujus slaptažodžius galima gauti bet kuriame „Swedbank“ padalinyje.

Apie įtartinus skambučius ar laiškus banko klientai taip pat kviečiami pranešti bankui telefonu 1884 arba parašyti el.pašto žinutę. 

Papildyta 12.39 val.: Lietuvos Respublikos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys CERT-LT praneša, kad minėtuose el. pranešimuose pateikiamos nuorodos į duomenų vagysčių (angl. phishing) puslapius.

Elektroniniuose pranešimuose, kurie atrodo identiški banko puslapiui, pranešama apie laikinai sustabdytą vartotojo sąskaitą. Interneto vartotojas, spustelėjęs ant paveikslėlio, esančio elektroniniame laiške, automatiškai nukreipiamas į phishing puslapius. Tokie paveikslėliai vartotojams siuntinėjami kaip elektroniniai laiškai.

CERT-LT turimą informaciją perdavė valstybių, kuriose šis tinklalapis skelbiamas, atsakingoms institucijoms, kitų šalių CERT organizacijoms bei toliau imasi visų reikalingų veiksmų, galinčių užkirsti kelią tokiems laiškams plisti.

CERT-LT primena: jungdamiesi prie el. bankininkystės paslaugų visuomet įsitikinkite, kad tikrai esate reikiamame tinklalapyje. Taip pat atminkite, kad niekas ir jokiomis aplinkybėmis neturi teisės reikalauti jūsų pateikti šių slaptažodžių – nei telefonu, nei el. paštu, nei kitais būdais.

Jei gavote tokius pranešimus, CERT-LT nurodo blokuoti, t.y. ištrinti phishing tinklalapius, o apie pastebėtą naują veikiantį phishing puslapį prašome pranešti CERT-LT adresu Cert.lt/pranesti.html.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius