Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tarpžemyninio interneto spartą kelis kartus padidins matematinis genialumas

Povandeniniai optiniai laidai – tai viena esminių pasaulinės interneto infrastrūktūros elementų, leidžiančių sklandžiai bendrauti su kompiuteriais, esančiais anapus Atlanto ar kitose planetos vietose. Ir natūralu, kad nepaliaujamai didėjant perduodamų duomenų kiekiams randasi poreikis tuos laidus tobulinti. Tačiau tai – siaubingai brangus ir sudėtingas procesas.
Ši interneto pusė – optinių laidų tiesimas – daugeliui yra nežinoma
Ši interneto pusė – optinių laidų tiesimas – daugeliui yra nežinoma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Čia priėjo „Microsoft“ su „Nokia“ ir tarė: jokių laidų keisti nereikia. Šios dvi įmonės sėkmingai išbandė naują metodą, kuris optinio laido techninėse charakteristikose nurodytą pralaidumą gali padidinti net du su puse karto – ir tam tereikia matematinių sugebėjimų, rašo engadget.com.

Bendro įmonių projekto pagrindas – „Nokia“ inžinierių sukurtas tikimybinis duomenų formavimas (supaprastintai tariant – daug sudėtingos matematikos), kuris leidžia pralaidumą padidinti praktiškai iki fizinių optinio kabelio galimybių ribos. Bandymo metu beveik 5500 km ilgio kabeliu, nutiestu tarp Niujorko ir Airijos, duomenys komerciniu laidu buvo perduodami 200 Gbps sparta, o eksperimentiniu laidu – net iki 250 Gbps.

Ir netgi tai – dar ne matematika pagrįstos technologijos galimybių ribos. „Facebook“ ir „Nokia“ įsitikinę, kad, sprendžiant pagal linijos išnaudojimo efektyvumą, ilgainiui duomenų perdavimo spartą galima būtų padidinti iki 32 Tbps vienai linijai.

Žinoma, šie patobulinimai nebus įdiegti per vieną naktį, tačiau bandymų rezultatai rodo, kad juos jau galima taikyti realiomis sąlygomis.

O praktinė tokių patobulinimų nauda būtų milžiniška: optinių linijų operatoriai galėtų neatsilikti nuo nuolat augančios duomenų perdavimo paklausos net netiesdami naujų optinių kabelių vandenynų dugnais. Be to, gali atsirasti tokių naujų povandeninių linijų, kurių tiesimas iki šiol buvo vertinamas kaip nepraktiškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius