Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teismas nepaaiškino, kaip blokuoti prieigą prie lažybų tinklalapių (papildyta 18.16 val.)

Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija atmetė interneto paslaugų teikėjų prašymą išaiškinti, kaip uždrausti prieigas prie lažybas internetu organizuojančių svetainių. Nors nepaaiškino, kokiomis priemonėmis blokavimas turėtų būti vykdomas, teismas pabrėžė, kad blokavimą interneto paslaugų tiekėjai privalo vykdyti. Pastarieji ketina svarstyti galimybę šį teismo sprendimą apskųsti.
Lažybos internetu.
Lažybos internetu. / 15min.lt nuotr.
Temos: 2 Teismas Internetas

Anot teismo sprendimo, technologinius sprendimus turi priimti patys paslaugų teikėjai.

„Pagrindinis teismo argumentas, kad nutarties įvykdymo efektyvumas nėra teisinė sąvoka ir juo remtis negalima. Be to, blokuoti nelegalias lažybas internete privalės ne tik interneto paslaugų teikėjai, tačiau ir visi fiziniai bei juridiniai asmenys, kurie suteikia bet kokias prieigas prie minėtų svetainių“, – pranešime spaudai cituojamas teisininkas Karolis Vinciūnas, minėtoje byloje atstovaujantis ieškovus.

Teismo sprendimas per 7 dienas gali būti apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Mes jau anksčiau tai sakėme, kad teismas tų technologinių dalykų neaiškins“, – teigė K.Vinciūnas.„Mes jau anksčiau tai sakėme, kad teismas tų technologinių dalykų neaiškins. Tos įmonės ar asmenys, kurie suteikia prieigą, turėtų suprasti, kaip jos neteikti“, – teigė advokatų kontoros NORDIA BAUBLYS & PARTNERS teisininkas K.Vinciūnas.

Primename, kad pernai liepos 2 d. Vilniaus apygardos teismas priėmė sprendimą įmonėms, kurioms priklauso svetainės www.bwin.com, www.unibet.com, www.triobet.com,  www.sportingbet.com, www.bet365.com, uždrausti teikti lažybų paslaugas ir jas reklamuoti. Taip pat pareikalauta uždrausti visas galimas prieigas prie šių lažybas internetu organizuojančių svetainių.

Teismas leido areštuoti ir minėtų įmonių kilnojamąjį bei nekilnojamąjį turtą. Tokiu būdu buvo patenkintas asociacijos „Lažybų organizatorių aljansas“ ir bendrovių „TopSport“ bei „Orakulas“ ieškinys, kurio suma viršija 1,096 mln. litų.

Siekdami vykdyti Vilniaus apygardos teismo sprendimą, antstoliai kreipėsi į bendroves TEO LT, „Baltnetos komunikacijos“, „Bitė Lietuva“, „Omnitel“, „Mikrovisatos TV“, „Penki kontinentai“, „Balticum TV“, „Lietuvos energija“, „Nacionalinis komunikacijų tinklas“ ir KTU Informacinių technologijų plėtros institutą. Tačiau vos vienas interneto tiekėjas buvo trumpam blokavęs prieigas prie minėtų svetainių, bet didžioji dalis nesiėmė to daryti, teigdami, kad neturi techninių galimybių ir kad tokie sprendimai reikalauja didžiulių investicijų.

Nepriklausomais specialistais įvardijama bendrovė „Informacijos saugumo agentūra“ vėliau parengė išvadą, kurioje teigiama, kad techninės galimybės nedidelėmis išlaidomis uždrausti prieigas prie svetainių egzistuoja. Vienas iš būdų tai padaryti yra tinklalapių vardų sričių nukreipimas į vietinį kompiuterio IP adresą, pasitelkus interneto paslaugų tiekėjų DNS tarnybines sritis.

Kitas rekomenduojamas būdas – interneto paslaugų tiekėjo maršrutizatoriuose taisyklėmis drausti lažybas internetu organizuojančias svetaines pagal tinklalapių vardų sritis.

Papildyta 18.16 val.: Sprendimą ketina skųsti

Interneto paslaugų tiekėjai teigia dar nematę teismo sprendimo, tačiau ketina svarstyti galimybę ją apskųsti aukštesnės instancijos teismui. Taip pat jie kartoja, kad interneto tinklalapių blokavimas gali būti prilyginamas cenzūrai.

„Mes ir toliau laikomės nuomonės, kad interneto cenzūra nėra tinkamiausia siaurų verslo interesų gynimo priemonė demokratiškoje valstybėje. Be to, daugelis ekspertų teigia, kad efektyvus interneto turinio filtravimas technologiškai nėra įmanomas. Šiuo metu laukiame teismo nutarties ir ją gavę svarstysime galimus tolimesnius veiksmus. Neatmetame galimybės skųsti teismo nutartį“, – „15min“ sakė TEO LT atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Panašiai situaciją komentuoja ir „Bitė Lietuva“.

„Teismo dokumentų dar nesame gavę. Kai jie mus pasieks, analizuosime ir spręsime, ką daryti. Kaip ir anksčiau esame teigę, visi interneto prieigos blokavimo būdai, išskyrus visišką interneto išjungimą, yra neracionalūs ir lengvai įveikiami interneto vartotojams. Be to, toks prieigos blokavimas pažeistų mūsų klientų teises. Manome, kad ši interneto cenzūros byla bei vieša diskusija yra bergždžia ir neefektyvi ir neduos jokios naudos nei vartotojams, nei blokavimo idėją peršančioms verslo įmonėms“, – teigė „Bitė Lietuva“ atstovė spaudai Raminta Rimkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius