-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tele2“ pristatė naują ryšio technologiją, kurios Lietuvoje neturėsime dar bent trejus metus

Antradienį „Tele2“ pristatė naują mobiliojo ryšio įrangą, kurią pavadino pirmąja 5G technologija Baltijos šalyse. Anot „Tele2“ ir jos ryšio įrangos tiekėjo Lietuvoje „Nokia“, 5G technologija ateityje nuties kelią save vairuojantiems automobiliams, virtualiai realybei ir daiktų internetui. Tiesa, „Tele2“ pasirinktas įrangos pavadinimas – 5G, greičiau rinkodarinis žingsnis – oficialaus pasaulinio 5G ryšio standarto dar nėra ir nebus mažiausiai kelerius metus.
Tele2 pristatė naują ryšio technologiją
Tele2 pristatė naują ryšio technologiją / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Džiaugiamės, kad pirmieji Baltijos šalyse galime pristatyti 5G technologiją, apie kurią visi tiek daug kalbėjo“, - antradienį per eksperimentinės platformos pristatymą sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius. Lietuvoje pademonstruota įranga netrukus bus išvežta į kitas šalis.

„Nokia“ atstovų teigimu, 5G internetas ateityje leis pasiekti net iki 10 Gbps spartą, o minimalus 100 Mbps greitis bus pasiekiamas bet kur ir bet kada.

„Nokia“ technologijų vadovas Rytų Europos šalyse Peteris Wennerstromas kalbėdamas apie 5G ryšio standarto privalumus aiškino, kad 5G technologija bus būtina save vairuojantiems automobiliams, leis atlikti nuotolines chirurgines operacijas, praplės virtualios realybės galimybes ir bus panaudojama visose automatizuotose sistemomse, kur būtinas minimalus atidėjimas.

Plečiantis 5G ryšiui augs ir mobilių duomenų panaudojimas. Prognozuojama, kad vos vienam save vairuojančiam automobiliui reikės 1 GB duomenų per sekundę, o per metus – 1 petabaito.

5G standartą tikimasi sukurti per artimiausius kelerius metus. Pietų Korėjos operatorius „Korea Telecom“ žada 5G ryšį pristatyti per Pietų Korėjoje vyksiančias žiemos olimpines žaidynes. „Nokia“ atstovai teigė, kad savo 5G įrangą bus paruošę panašiu metu.

„Tele2“ technologijų vadovas Valerijus Kovzanas kalbėdamas apie mobiliojo ryšio evoliuciją atkreipė dėmesį, kad per pastaruosius metus ryšio standartai vystėsi vis greičiau – nuo 2G iki 3G praėjo dešimtmetis, o 4G buvo įdiegtas vos per kelerius metus.

„4G leido pasiekti iki 50 Mbps teorinę spartą, po kelerių metų buvo įdiegta 4G plius, kuri leido pasiekti iki 150 Mbps greitį. Lietuvoje pirmieji pristatėme ir 4G ++ technologiją“, - sakė V.Kovzanas.

Jo teigimu, dabar „Tele2“ 4G ryšys pasiekiamas 99 proc. gyventojų, o padengimas Lietuvoje siekia 95 procentus.

5G ryšys žada didesnį duomenų atsisiuntimo ir išsiuntimo greitį, mažesnį signalo atidėjimą ir kitus kokybinius pagerinimus. Visa tai reiškia galimybes kurti išmaniuosius miestus, atlikti nuotolines chirurgines operacijas, naudotis autonominiais automobiliais, plėsti daiktų internetą ir atrasti kitas, šiandien dar neišrastas, mobiliojo interneto pritaikymo galimybes.

5G ryšio standartą kuria tarptautinė organizacija 3GPP, kurios veikloje dalyvauja ir mokslininkai, ryšio operatoriai, įrangos gamintojai, tarp jų ir „Tele2“ bei „Nokia“. Planuojama, kad vartotojams skirti ir 5G standartą atitinkantys ryšio tinklai atsiras apie 2020 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius