Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telefonai, kurie virsta kompiuteriais: „Lumia 950“ ir „Lumia 950 XL“ apžvalga

Beveik po dvejų metų pertraukos „Microsoft“ pagaliau atnaujino „Lumia“ flagmanų seriją, pristačiusi „Lumia 950“ ir didesnį „Lumia 950 XL“. Tai – pirmieji bendrovės telefonai su liaupsinama „Windows 10“ operacine sistema ir telefonus kompiuteriu leidžiančia paversti „Continuum“ įranga. „Continuum“, kamera ir solidūs techniniai parametrai yra stipriosios 950 modelių pusės, tačiau menkas aplikacijų suderinamumas, greitai sekanti baterija ir plastikinis korpusas spalvinga „Lumia“ ateitimi neįtikino.
„Microsoft“ išmanusis telefonas  „Lumia 950“
„Microsoft“ išmanusis telefonas „Lumia 950“

Plastikinis korpusas su atsikišusia akim

Pirmiausiai nuvilia tai, kad nauji išmėginti „Lumia“ šeimos nariai vis dar turi plastikinį korpusą. Nuo to laiko, kai HTC 2013-aisis maloniai nustebino su metaliniu „One“  (M7),  beveik visi didieji gamintojai pasekė jai įkandin ir telefonų nugarinę dalį padengė metalu arba „Gorilla Glass“ stiklu. 

Norint atidaryti telefono nugarinę dalį 950 XL modelyje  teko palaužyti nagus. O sumokėjus 600 eurų už telefoną mažų mažiausiai norėtųsi tikėtis patogumo.

Didesniojo „Lumia 950 XL“ dizainas įspūdžio taip pat nepaliko. Pasižiūrėjęs į 950 XL nugarinėje dalyje išsikišusią kamerą prisiminiau, kaip kai kurie kritikavo „iPhone 6“ dizainą dėl keletą milimetrų atsikišusios kameros. Palyginus su ja, iš „Lumia 950 XL“ nugarinės dalies žvelgia visa akis.

Juliaus Kalinsko nuotr./„Lumia 950 XL“
Juliaus Kalinsko nuotr./„Lumia 950 XL“

Tiesa, mažesnysis „Lumia 950“ net ir su plastikiniu korpusu atrodo kiek solidžiau.

Įrenginių pirmtakas „Lumia 930“ išsiskyrė netradicinėmis korpuso spalvomis – be juodos ir baltos spalvų buvo galima rinktis ir salotinę ar oranžinę, o šįsyk sugrįžta prie klasikos ir ji 950 serijos modeliams tinka.

Visi telefonų mygtukai įrengti dešiniame šone, taip pat ir atskiras mygtukas kamerai. Apačioje – nauja USB – C tipo jungtis, kuri ateityje turėtų tapti standartu.  

„Microsoft“ išmanusis telefonas  „Lumia 950“
„Lumia 950“ įdiegta USB C tipo jungtis

Nauji „Lumia“ telefonai, skirtingai nei „Lumia 930“, turi ir keičiamą bateriją, kurią velniškai nepatogu išimti. Kaskart norint atidaryti telefono nugarinę dalį ir pakeisti nanoSim kortelę 950 XL,  teko palaužyti nagus. O sumokėjus 600 eurų už telefoną mažų mažiausiai norėtųsi tikėtis patogumo.

Ekranas ir techniniai parametrai

Vis dėlto ekrano raiška ir solidūs vidiniai komponentai nuteikia optimistiškai.

„Lumia 950“ turi 5, 2 colio įstrižainės ekraną  su 1440 x 2560 raiška (564 ppi), dengtą „Gorila Glass 3“ stiklu. Didesnio modelio ekranas siekia 5,7 colio ir turi tokią pat raišką, tad pikselių skaičius colyje kiek mažesnis (518), tačiau skirtumas plika akimi nepastebimas. „Lumia 950 XL“ ekraną saugo naujesnės kartos „Gorila Glass 4“ stiklas.

Abu modeliai dengti AMOLED ekranu, kuriame puikus spalvų kontrastas leidžia mėgautis vaizdo įrašais, nuotraukomis ir žaidimais, taip pat ir esant ryškiam išoriniam apšvietimui, kaip Saulės šviesa.

„Lumia 950“  5,2 colio įstrižainės ekranas mano „M dydžio“ rankoms puikiai tiko ir jo pakako visapusiškam naudojimui. 5,7 colio įstrižainės planšetofonas XL, kaip ir suponuoja pavadinimas, tiks mėgstantiems naršyti dideliame ekrane.

Nekoks jausmas, kai viduryje dienos reikia susimąstyti apie telefono įkrovimą, o jo taip lengvai pas kolegas nerasite – naujai USB C tipo jungčiai įprastiniai krovikliai netiks.

„Lumia 950“ įmontuotas „Snapdragon 808“ šešių branduolių lustas (dviejų branduolių 1.82 GHz Cortex-A57 ir keturių branduolių 1.44 GHz Cortex-A53) bei 3 GB operatyviosios atminties.

950 XL veikia su galingesniu „Snapdragon 810“ (keturių branduolių 1.5 GHz Cortex-A53 ir keturių branduolių 2.0 GHz Cortex-A57) ir turi tiek pat operatyviosios atminties. Naudodamasis abiem įrenginiais esminių skirtumų tarp jų nepastebėjau – abu telefonai su kasdieninėms užduotimis ir „multitaskinimu“ susitvarkė be didesnių problemų.

Minimalus vidinės atminties kiekis „Lumia 950“ įrenginiuose yra 32 GB, iš kurių vartotojui pasiekiama maždaug 29 GB. Nuolatinę atmintį galima praplėsti microSD kortele iki 200 GB, kuri įstatoma išėmus dangtelį ir bateriją.

Baterija tapo bene didžiausiu nusivylimo šaltiniu. „Lumia 950“ su 3 tūkst. mAh ir keliomis įrašytomis aplikacijomis neištempdavo dienos, „Lumia 950 XL“ ( 3340 mAh) rezultatas panašus.

Nekoks jausmas, kai viduryje dienos reikia susimąstyti apie telefono įkrovimą, o kroviklio taip lengvai pas kolegas nerasite – naujai USB C tipo jungčiai įprastiniai krovikliai netiks. 

Beje, „Lumia 950“  vos pradėjus įkrauti ar prijungus prie kompiuterio akimirksniu sušyla, tad reikia priprasti prie nuolatinio įrenginio temperatūros skirtumo.

Telefonas virsta kompiuteriu

„Lumia 950“ serijos telefonai  buvo ir pirmieji įrenginiai su „Windows 10“, kuri telefonuose menkai skiriasi nuo ankstesnės versijos.  Meniu išdėstymas man vis dar atrodo patogesnis nei „Android“ įrenginiuose, tačiau menkas aplikacijų suderinamumas su „Windows 10“ yra ir tebebus pagrindinis stabdis ateityje.

„Windows 10“ integruota patogi „Hello“ funkcija, kuri leidžia atrakinti telefoną į jį pasižiūrėjus. Darbą taip pat palengvins ir virtuali asistentė „Cortana“.

Į „Lumia“ komplektaciją įeina ir „Continuum“ įranga (dar vienas kroviklis, USB C tipo jungties laidas ir maitinimo blokelis), kuri prie 950 serijos telefonų pridedama kaip nemokamas priedas, arba parduodama už simbolinę kainą.

„Continuum“ esminė idėja – prijungę papildomą monitorių, klaviatūrą ir pelę galite telefono meniu matyti kompiuterio ekrane. Galima dirbti ir be pelės ir klaviatūros kaip valdiklį naudojant telefono ekraną, tačiau nepatogu.

„Continuum“ atpažįsta, kad ekranas yra kito dydžio ir prie jo prisitaiko. Įranga leidžia patogiai atrašinėti į laiškus el. paštu, didesniame ekrane peržiūrėti nuotraukas, atpažįsta ir trumpąsias įprastines kompiuterio  trumpąsias klaviatūros kombinacijas, tačiau darbas nėra lygiavertis naršymui su kompiuteriu.

„Microsoft“ išmanusis telefonas  „Lumia 950“
„Microsoft“ išmanusis telefonas „Lumia 950“

Su „Continuum“ negalėsite atidaryti skirtingų meniu langų vienu metu, o užkrovus keletą interneto puslapių per „Microsoft Edge“ naršyklę darbas pastebimai sulėtės.

Vis dėlto pagrindinė „Continuum“ problema yra tokia pati, kaip ir su aplikacijomis „Windows 10“ – „Continuum“ palaiko tik mažą dalį programėlių, iš esmės jos visos sukurtos „Microsoft“.

Kamera

„Lumia“ telefonų stiprioji pusė visuomet buvo kameros ir 950 serijos įrenginiai – ne išimtis. 20 MP nugarinė kamera (priekinė – 5 MP) su „Pure View“  technologija f/1.9 diafragma ir triguba LED blykste darbą atlieka sklandžiai, o plačios fotografavimo rankiniu būdu parinktys čia ne prastesnės, nei kai kuriuose paprastuose skaitmeniniuose fotoaparatuose.

950 serijos telefonuose automatiškai nustatyta nuotraukų animacijos funkcija: padaromos kelios nuotraukos, kurios atrodo tarsi GIF formato vaizdeliai.

Kamera pagal numatytuosius parametrus automatiškai padaro keletą nuotraukų ir iš jų atrenka geriausias. Apdorojimo procesas šiek tiek užtrunka, tačiau pati kamera vaizdą fokusuoja greitai.

Tiesa, kartais fotografuojant tamsesnėje aplinkoje matyti išblukimai, ypač peržiūrėjus nuotraukas kompiuterio ekrane. Kita vertus,  fotografavimo prieblandoje iššūkių dar neišsprendė joks išmanių telefonų kamerų gamintojas.

Išvados

Nauji „Microsoft“ įrenginiai parodo, kad „Windows 10“ ir „Continuum“ turi potencialo, tačiau neverta tikėtis, kad „Microsoft“ greitai išspręs aplikacijų suderinamumo problemą.

Į plastiką įvilkti „Lumia 950“ ir „Lumia 950 XL“  dirba sparčiai, kaip ir pirmtakai, džiugina geromis kameromis, tačiau labai apmaudu, jog „Microsoft“ neatsižvelgė į esminį faktą: jau daugelį metų  vartotojams svarbiausia yra ne kas kitas, o baterijos gyvavimo trukmė. Ir ja 950 serijos įrenginiai pasigirti negali.

„Lumia 950“ kainuoja maždaug 500 eurų, o „Lumia 950 XL“ – 600 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius