Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

TEO LT gresia bauda už vengimą blokuoti prieigas prie lažybų svetainių (papildyta 13.07 val.)

Valstybinė lošimų priežiūros tarnyba bendrovės TEO LT atstovui surašė administracinės teisės pažeidimų protokolą, nes įmonė savo interneto tinkle neuždraudė prieigų prie lažybas internetu organizuojančių svetainių.
TEO LT pastatas
TEO LT pastatas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vilniaus apylinkės teismas artimiausiu metu turėtų priimti sprendimą dėl nuobaudos skyrimo ir jos dydžio, rašoma trečiadienį išplatintame pranešime spaudai.

Dėl prieigos prie svetainių bwin.com, unibet.com, triobet.com, sportingbet.com, bet365.com blokavimo į teismą kreiptasi dar pernai vasarą. Asociacijos „Lažybų organizatorių aljansas“ ir bendrovių „TopSport“ bei „Orakulas“ ieškinio suma viršija 1,096 mln. litų.

Ieškovams minėtoje byloje atstovaujančios advokatų kontoros NORDIA BAUBLYS & PARTNERS partneris Evaldas Rapolas teigė, kad nepriklausomai nuo to, ar bauda TEO LT bus skirta, interneto paslaugų tiekėjai privalės blokuoti prieigas prie minėtų svetainių. Tuo pačiu jis abejojo, ar teismas nurodys, kokių būtent priemonių tiekėjai turėtų imtis.

Pernai liepą Vilniaus apygardos teismas uždraudė minėtų svetainių savininkams teikti lažybų paslaugas ir jas reklamuoti, taip pat nurodė uždrausti visas galimas prieigas prie šių lažybas internetu organizuojančių svetainių. Teismas leido areštuoti ir įmonių, kurioms priklauso svetainės, kilnojamąjį bei nekilnojamąjį turtą.

Tačiau interneto tiekėjai neblokavo prieigų prie minėtų svetainių, teigdami, kad neturi techninių galimybių bei kad tokiems sprendimams reikia didžiulių investicijų.

Interneto paslaugų tiekėjai kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą dėl išaiškinimo, kaip uždrausti visas galimas prieigas prie lažybas internetu organizuojančių svetainių. Teigiama, kad teismas nutartį turėtų skelbti sausio 13 dieną.

Blokuoti įmanoma?

Pernai rugpjūtį interneto tiekėjams buvo išsiųsta IT bendrovės „Informacijos saugumo agentūros“ parengta išvada, kurioje teigiama, kad techninės galimybės leidžia pakankamai nedidelėmis išlaidomis uždrausti prieigas prie lažybas internetu organizuojančių svetainių.

Išvadoje teigiama, esą vienas iš būdų tai padaryti yra tinklalapių vardų sričių nukreipimas į vietinį kompiuterio IP adresą, pasitelkus interneto paslaugų tiekėjų DNS tarnybines sritis.

Minėtoje išvadoje rašoma, kad domeno pavadinimo ir skaitmeninio IP adreso keitimas vyksta per interneto paslaugų tiekėjo DNS tarnybinę stotį. Minėtas stotis turi visi interneto paslaugų tiekėjai ir tokiu būdu gauna visus interneto užklausų pavadinimus. Tinkamai konfigūravus interneto paslaugų tiekėjo DNS tarnybines stotis, vartotojai bus nukreipti  į savo kompiuterį ir minėtų tinklalapių internete nepasieks. 

Kitas išvadoje rekomenduojamas būdas – interneto paslaugų tiekėjo maršrutizatoriuose taisyklėmis drausti lažybas internetu organizuojančias svetaines pagal tinklalapių vardų sritis.

Papildyta 13.07 val.: TEO LT blokavimą vadina interneto cenzūra

TEO LT atstovas spaudai Antanas Bubnelis teigė, kad bendrovė pozityviai vertina valstybės organizacijų įsitraukimą sprendžiant šį klausimą. Tuo pačiu TEO LT viliasi, kad priimdamas sprendimą teismas atsižvelgs į visų pusių argumentus.

„Esminis argumentas iš mūsų pusės šiuo klausimu yra tas, kad technologiškai efektyvus, pabrėžiu, efektyvus interneto svetainių blokavimas yra įmanomas tik tuo atveju, kai operatorius hostina (talpina – aut. past.) tą svetainę. Šiuo atveju taip nėra, dėl to efektyvus tų svetainių, kurios yra kitose šalyse, blokavimas yra neįmanomas“, – 15min.lt sakė A.Bubnelis.

Jis pakartojo, jog TEO LT konsultavosi su įvairiais informacinių technologijų specialistais, ir visi jie kartojo tą patį – kad efektyvus interneto svetainių blokavimas technologiškai yra neįmanomas.

Maža to, A.Bubnelio teigimu, interneto svetainių blokavimas yra ne kas kita, kaip interneto cenzūra. „Tokia interneto cenzūra galbūt būtų įsivaizduojama tokiose šalyse aip Baltarusija arba Šiaurės Korėja, tačiau neįsivaizduojama, kad apie tai kalbama tokioje demokratiškoje valstybėje kaip Lietuva. Paradoksalu yra tai, kad apie interneto, kaip tam tikros žiniasklaidos priemonės, cenzūrą mes kalbame sausio 13 dienos išvakarėse, kai gi vyko žiniasklaidos priemonių cenzūra. Per 20 metų mūsų šalis tiek daug pažengė į priekį, tačiau tebemanoma, kad galima cenzūruoti žiniasklaidos priemones“, – pastebėjo TEO LT atstovas spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius