Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrėjai sumanė, kaip žmones sekti pagal „Android“ telefono baterijos išeikvojimą

Išmaniųjų telefonų naudotojai yra nepatenkinti tuo, kad kai kurios programėlės, kad „Candy Crush“ ar „Shazam“, per GPS jutiklius gali susekti kiekvieną jų žingsnį. Tyrėjai nustatė, kad „Android“ telefonai atskleidžia informaciją apie jūsų buvimo vietą kiekvienai programėlei panaudojus visiškai netikėtą duomenų nutekinimo būdą: telefono energijos suvartojimą.
Žmogus naudojasi telefonu
Žmogus naudojasi telefonu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mokslininkai iš Stanfordo universiteto ir Izraelio gynybos tyrimų padalinio Rafael sukūrė techniką, kurią jie vadina „PowerSpy“, rašo wired.com. Technika, pasak jų, gali rinkti informaciją apie „Android“ telefonų buvimo vietą paprasčiausiai matuodama telefono baterijos energijos sunaudojimo lygį.

„PowerSpy“ pasinaudoja tuo, kad telefono tinklo duomenų transmisijoms reikia daugiau energijos, jog pasiektų toliau esančius bokštus.

Šie duomenys, skirtingai nei Wi-Fi ar GPS vietos sekimas, yra nemokamai pasiekiami bet kurioje įrašytoje programėlėje ir jų panaudojimui nereikia savininko sutikimo. Tai gali būti naujas metodas, kuris 90 proc. tikslumu slapta gebėtų nustatyti vartotojo judesius. Tiesa, kol kas šis metodas veikia tik tuomet, kai siekiama atskirti tam tikrą skaičių iš anksto pamatuotų maršrutų.

Šnipai savo stebėjimo objektui apgaulės būdu gali pasiūlyti atsisiųsti programėlę, kuri naudoja „PowerSpy“ techniką, o ne tokių kenkėjiškų programėlių gamintojai gali panaudoti vietos nustatymą reklamos tikslais, sako vienas iš Stanfordo universiteto mokslininkų Yanas Michalevskis.

„Galite įrašyti programėlę kaip „Angry Birds“, kuri komunikuoja naudodama ryšį, tačiau neprašo jokio vietos leidimo, – kalbėjo Michalevksis. – Ji surenka informaciją ir ją atsiunčią man, kad sekčiau jus realiu laiku. Tuomet aš galiu sužinoti, kokiais maršrutais važiavote savo automobiliu arba kur tiksliai esate konkrečiu metu. Ir visa tai daroma tik stebint telefono sunaudojamą energiją.“

„PowerSpy“ pasinaudoja tuo, kad telefono tinklo duomenų transmisijoms reikia daugiau energijos, jog pasiektų toliau esančius bokštus. Taip pat energijos reikia daugiau tuomet, kai signalui trukdo pastatai ar kiti trikdžiai. Ši koreliacija tarp baterijos išnaudojimo ir kintamųjų, pavyzdžiui, aplinkos sąlygų ir tinklo bokšto atstumo, yra pakankamai stipri, kad momentinės energijos iškrovos kaip pokalbis telefonu ar programėlės energijos naudojimas, galėtų būti išfiltruotos.

Vis dėlto, „PowerSpy“ turi vieną didelį apribojimą: reikia, kad sekėjas iš anksto išmatuotų, kaip telefono energijos naudojimas keičiasi, kai žmogus keliauja konkrečiais maršrutais.

Mokslininkai iš Stanfordo universiteto ir Izraelio gynybos padalinio surinko duomenis iš telefonų, kol jie važinėjo Kalifornijos įlankos zonoje ir Izraelyje. Tuomet jie informaciją palygino su „LG Nexus 4“ energijos suvartojimu ir dar kartą keliavo vienu iš šių maršrutų, kiekviename teste iš septynių judėdami skirtinga maršruto dalimi. Tyrėjai teisingą maršrutą galėjo nustatyti 90 proc. tikslumu.

Jeigu jūs keletą kartų važiuosite tuo pačiu keliu, pamatysite labai aiškų signalo ir energijos profilį“, – sako Michalevskis. – Mes parodome, kad to užtenka, jog galėtume atskirti, kuriuo maršrutu einate ir kuria kryptimi.“

Tyrėjai ruošiasi pagerinti analizę, kad sukurtų tokį patį aiškumo lygį sekdami telefonus su gerokai didesniu šablonų skaičiumi ir su dar didesniu skaičiumi telefonų. Jie mano, kad „Nexus 5“ taip pat būtų galima pritaikyti jų jau išmėgintą šabloną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius