-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už „Windows Phone 7“ pasirinkimą „Nokia“ gaus milijardą JAV dolerių

Kovo 7 dieną buvo pranešta, jog kompanija „Microsoft“ bendrovei „Nokia“ sumokės daugiau nei 1 milijardą JAV dolerių už jos sprendimą naudoti „Windows Phone 7“.
HTC stendas
Telefonas su „Windows Phone 7“ operacine sistema. / „Microsoft“ nuotr.

Tokį sprendimą „Nokia“ pranešė vasario 11 dieną ir atsisakė iki tol plėtotos nuosavos „Symbian“ operacinės sistemos.

Iki tol naudota „Symbian“ nebepajėgė konkuruoti su kitais produktais rinkoje, todėl kompanijai teko imtis drastiškų veiksmų. „Nokia“ nutarė naudoti „Microsoft“ sprendimą, taip pat mokėti pinigus už kiekvieną „Windows Phone“ sistemos kopiją naujame išmaniajame. Pinigų šioms licencijoms „Nokia“ žada gauti iš ankstesnio „Symbian“ plėtojimo ir tyrimų fondo, sakė vienas asmuo susipažinęs sutartimi, tačiau atsisakęs prisistatyti. Pasak jo, sutartis, kuri truks iki penkerių metų, dar nėra galutinai pasirašyta.

Tačiau jeigu kompanijoms pasiseks priimti lygiavertį sprendimą, ši partnerystė turėtų padėti abiem pusėms. „Nokia“ tikisi sustiprinti savo pozicijas prieš „Apple“ ir „Google“, o „Microsoft“ – padidinti „Windows Phone 7“ telefonų skaičių rinkoje.

„Nokia“ tikisi sustiprinti savo pozicijas prieš „Apple“ ir „Google“, o „Microsoft“ – padidinti „Windows Phone 7“ telefonų skaičių rinkoje.Tiesa, rinkos analitikai abejoja sandėrio lygiavertiškumu. Po oficialaus pranešimo apie būsimą sutartį vasario mėnesį, „Nokia“ kompanijos akcijų vertė smuko 26 proc. Specialistai mano, kad „Microsoft“ iš šio sprendimo bei 1 mlrd. JAV dolerių užmokesčio vis vien išloš daugiau.

„Tai leis „Microsoft“ užimti daugiau rinkos, o „Nokia“ teks sumažinti kainas“, – aiškino Colinas Gillis, „BGC Partners“ analitikas, rekomendavęs įsigyti „Microsoft“ akcijų.

Iki šiol „Windows Phone 7“ pardavimai augo lėtai. Nuo prekybos pradžios pernai spalį iki 2011 metų buvo parduota viso labo 2 mln. sistemą naudojusių prietaisų, o juos platino jau trys didieji gamintojai HTC, „Samsung“ bei LG.

Žinoma, šis lėtas augimas nepalyginamas su „Nokia“ kompanijos kritimu į bedugnę stačia galva. Pernai „Nokia“ užėmė 29 proc. pasaulinės išmaniųjų rinkos. Šis rodiklis smuko nuo 36 proc. užpernai. Lietuvoje tuo metu, „StatCounter“ duomenimis, „Nokia“ telefonų su „Symbian“ populiarumas smuko 5 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius