Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau kaip pusė milijono užkrėstų „Mac“ kompiuterių sujungti į „botnet“ tinklą

Specialistai iš kompanijos „Dr. Web“ atliko tyrimą, kuris leido įvertinti kenkėjiškos „trojan“ programos „BackDoor.Flashback“ išplitimo mastus. Pastarasis kenkėjas užkrečia kompiuterius, dirbančius su operacine sistema „Mac OS X“.
Žmogus dirba su „Mac“ kompiuteriu
Žmogus dirba su „Mac“ kompiuteriu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu kompiuterinių zombių („botnet“) tinkle yra daugiau nei 550 tūkst. infekuotų sistemų, didžioji dalis jų yra JAV ir Kanados teritorijose. Užkrato naujausia versija plinta naudojant infekuotus tinklalapius ir duomenų srauto paskirstymo sistemas, nukreipiančias „Mac OS X“ vartotojus į užkrėstus resursus.

Užkrėstų tinklalapių buvo aptikta gana daug: visi jie turi „Java“ kodą, kuris užkrauna į vartotojų naršykles specialų priedą, o šis pasinaudoja aptiktu operacinės sistemos pažeidžiamumu.

„Apple“ vartotojų forumuose yra pranešimų, teigiančių, kad „Trojos arkliu“ kompiuteriai buvo užkrėsti apsilankius tinklalapyje Dlink.com.

Kibernetiniai nusikaltėliai išnaudojo įvairias saugumo spragas. Įdomu tai, kad nuo kovo 16 dienos jie naudojosi šviežiai atrasta „skyle“, tačiau saugumo atnaujinimą šiai spragai ištaisyti „Apple“ išleido tik balandžio 3 dieną.

Kenkėjiška programa išsaugo „Mac“ kompiuterio kietame diske vykdomąjį failą, kuris skirtas informacijai apie valdymo serverių apkrovą parsisiųsti bei vėlesniam kenkėjiško kodo įvykdymui. Pradėjusi veikti, programa tikrina, ar kompiuteryje nėra įdiegta apsaugos priemonių, kurios galėtų sužlugdyti „operaciją“.

Jei jų neranda, „Trojos arklys“ formuoja valdymo serverių sąrašą, nusiunčia pranešimą apie sėkmingą sistemos užkrėtimą, išsiunčia statistinius duomenis ir atlieka komandas suteikiančių centrų „apklausą“.

Ekspertams pavyko nukreipti „botnet“ tinklo siunčiamus duomenis į savo serverius, o tai leido preliminariai identifikuoti užkrėstų sistemų skaičių. Apskaičiuota, kad balandžio 4 dieną „zombių“ tinkle dalyvavo apie 550 tūkst. infekuotų „Mac“ kompiuterių. Tiesa, į šiuos duomenis įtrauktos tik tos sistemos, kurios infekuotos naujausia „BackDoor.Flashback.39“ versija. Didžioji dalis užkrėstų sistemų yra JAV (56,6 proc.), antroje vietoje – Kanada (19,8 proc.), trečioje – Didžioji Britanija (12,8 proc.), ketvirtoje – Australija (6,1 proc.).

„Dr. Web“ rekomenduoja „Mac“ kompiuterių savininkams atsisiųsti ir įsidiegti šį saugumo atnaujinimą, kuris turėtų užkirsti kelią minėtam virusui.

Instrukciją, kaip sužinoti, ar tapote programišių auka ir kaip pašalinti grėsmes galite rasti čia (anglų k.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius