-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vokietijos mokslininkas patvirtino: „amžinasis“ elektromagnetinis variklis iš tiesų veikia

Per pastaruosius metus buvo daug kalbų apie elektromagnetinį variklį (EM Drive), kuris leistų keliauti tokiais greičiais, kokius iki šiol matėme tik mokslinės fantastikos filmuose. Dabar ir Vokietijos mokslininkai patvirtino, kad „amžinasis variklis“ dėl nepaaiškinamų priežasčių veikia.
Žemė matoma iš tarptautinės kosminės stoties
Kosmosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmą kartą pristačius elektromagnetinio variklio konceptą manyta, kad jo sukurti neįmanoma, nes tai prieštarautų fizikos dėsniams. Tačiau tolimesni tyrimai parodė, kad ši sistema ateityje iš tiesų galėtų iš esmės pakeisti kosmines keliones, rašo Dailymai.co.uk.

Mokslininkai sako, kad su tokiu varikliu skrendantis erdvėlaivis žmones į Mėnulį nugabentų per keturias valandas, o į Marsą – per 70 dienų. 

Mokslininkai sako, kad su tokiu varikliu skrendantis erdvėlaivis žmones į Mėnulį nugabentų per keturias valandas, o į Marsą – per 70 dienų. Kelionė iki artimiausios žvaigždžių sistemos mūsiškei – Kentauro Alfos, dabartinėmis priemonėmis truktų dešimtis tūkstančių metų, su elektromagnetiniu varikliu – šimtmetį.

Elektromagnetinio variklio, kuris teoriškai galėtų veikti amžinai, sistema paremta elektromagnetine varomąją jėga, kuri konvertuotų, pavyzdžiui, iš Saulės paverstą elektros energiją į traukos, taigi transporto priemonei nebūtų nereikalingi jokie degalai.

Teigiama, kad elektromagnetinio variklio idėja prieštarauja vienam iš esminių fizikos dėsnių, kuris sako, kad jei norime kažką stumti į priekį, turi būti ir priešinga kryptimi veikianti jėga.

Du tūkstantųjų metų pradžioje, kai elektromagnetinio variklio konceptą pristatė Rogeris Shawyeris, iš jos buvo šaipomasi. Tačiau po kelerių metų Kinijos mokslininkų komanda nusprendė sukurti savo variklio versiją ir, visų nuostabai, jis iš tiesų veikė.

Tuomet Amerikos išradėjas padarė tą patį ir įtikino NASA „Eagleworks“ laboratoriją atlikti daugiau bandymų.

„Eagleworks“ tyrėjai šių metų kovo mėnesį pranešė, kad nuožmiai ieškojo variklio spragų, tačiau šis vis tiek veikė – net ir vakuume.

Dabar profesorius iš Dresdeno universiteto Vokietijoje Martinas Tajmaras, kurį laiką eksperimentavęs su nuosavu elektromagnetiniu varikliu, dar kartą pademonstravo, kad jis generuoja trauką.

Mokslininkas per savo gyvenimą ilgą laiką eksperimentavo su varomosios jėgos sistemomis, tad M.Tajmaro įžvalgos laukiantiems elektromagnetinio variklio sistemos veikimo patvirtinimo yra labai svarbios.

Maža to, M.Tajmaras nustatė, kad jo sukurta sistema generavo maždaug tokią trauką, apie kokią kalbėjo ir Rogeris Shawyeris. Jėga yra maždaug tūkstantį kartų galingesnė nei standartinės fotoninės raketos.

Nors „amžinojo variklio“ idėja skamba džiuginančiai, iki jos pritaikymo praktikoje dar ilgas kelias, rašo Scienealert.com. Pirmiausiai laukiama, kol R.Shawyeris išpublikuos savo tyrimą recenzuojamame mokslo žurnale, ką jis ketina padaryti jau po keleto mėnesių.

Tačiau iki kol mokslininkai išsiaiškins, kaip ir kodėl toks variklis veikia, vargu ar ši idėja bus rimtai priimta mokslo bendruomenėje. Kol kas vienintelis mokslininkams likęs kelias yra išbandyti sistemą skirtingose aplinkose, kad šie suprastų, kas generuoja „neįmanomą trauką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius