Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyresnio amžiaus žmones nuo traumų pargriuvus saugos moderni sistema „Vigi‘Fall“

Į „FallWatch“ konsorciumą susibūrusios Europos sveikatos priežiūros įstaigos ir technologijų bendrovės sukūrė vyresnio amžiaus žmonių griuvimo aptikimo sistemą „Vigi‘Fall“. Ji padės operatyviai suteikti pagalbą pargriuvusiems – kasmet dėl šios priežasties Europoje hospitalizuojama 500 tūkst. ir miršta 40 tūkst. senjorų.
Senatvė
Senatvė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.
Temos: 1 Sveikata

Kitame projekto etape bus siekiama dar labiau padidinti sistemos funkcionalumą ir tikslumą įdiegiant širdies ritmo stebėseną. „FallWatch“ konsorciumas, kuriam vadovauja startuolis „Vigilio S.A.“ iš Prancūzijos, gavo beveik 2 mln. eurų (6,9 mln. litų) finansavimą iš Europos Komisijos.

Pasak „Vigilio S.A.“ įkūrėjo ir Paryžiaus Cochino ligoninės greitosios medicininės pagalbos skyriaus daktaro Jean-Erico Lundy, kiekvienais metais Europoje griūdami susižeidžia apie 20 milijonai žmonių, sulaukusių per 65 metų. Griuvimai yra pagrindinė trauminės mirties priežastis šioje amžiaus grupėje.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto darbuotojų Lietuvoje atlikti tyrimai taip pat parodė, kad bent kartą per metus griuvo kas trečias 65-74 metų asmuo. Moterys, sulaukusios daugiau nei 74 m., griūdavo dar dažniau – tyrimai atskleidė, kad tokių yra per 40 proc.

„Operatyvi medicininė pagalba tokiais atvejais yra mirties arba gyvybės klausimas. Labai dažnai į mūsų skyrių yra pristatomi žmonės, kurie valandų valandas gulėjo ant grindų negalėdami prisišaukti pagalbos. Fizinė ir psichologinė žala, patiriama tuo metu, dažnai būna nebepataisoma. Galimybė greitai suteikti medicininę pagalba yra būtina siekiant užtikrinti, kad paciento griuvimas nepaveiktų jo gyvenimo kokybės ateityje“, – sako Jean-Ericas Lundy.

„Vigi‘Fall“ sistema – skirtingų sričių technologijų sintezė

„Vigi‘Fall“ sistemos pagrindas yra jutiklių tinklas. Pacientas nešioja krūtinės srityje prilipdytą biojutiklį, o kiti jutikliai yra pritvirtinti prie patalpos sienų, panašiai kaip įsilaužimo perspėjimo sistemose. Visi jutikliai yra susieti radijo ryšiu.

Prietaisą nešiojančiam žmogui nugriuvus, biojutiklis siunčia atitinkamą signalą. Prie sienų pritvirtinti jutikliai, aptikę nejudantį pacientą, perduoda signalą patalpoje įdiegtam valdymo pultui. Jis telefono ryšiu susisiekia su paciento slaugytoju priežiūros įstaigoje, arba pagalbos centru, jeigu naudotojas yra savo namuose. Valdymo pulte įdiegta programa analizuoja duomenis ir nustato griuvimo pobūdį, tai yra, ar pacientas galėjo susižeisti nukritęs, ar ne.

Jeigu „Vigi‘Fall“ sistema yra įdiegta sveikatos priežiūros įstaigoje, slaugytojai į griuvimo signalą reaguoja tučtuojau. Jeigu sistema įdiegta paciento namuose, medicininės pagalbos centro operatoriai iš pradžių skambina pacientui į mobilų telefoną. Prietaiso nešiotojui neatsiliepus, jam į pagalbą skuba šeimos nariai arba pagalbos centro darbuotojai.

Didžiausias iššūkis „FallWatch“ konsocriumo nariams buvo prietaiso veikimo laiko prailginimas ir jo sumažinimas iki patogaus nešioti dydžio. Šiam tikslui pasiekti į konsorciumą buvo pakviestos Europos bendrovės, turinčios didelės patirties saugos, mikroelektronikos, biomedžiagų, nanotechnologijų, karinių ir kosmoso skrydžiuose naudojamų baterijų, taip pat medicinoje naudojamų lipnių medžiagų srityse. Sistemos dalys yra gaminamos Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje, o galutinai sukomplektuojamos Prancūzijoje.

Konsorciumo narių sukurtas „Vigi‘Fall“ prietaisas yra tvirtinimas prie odos vandeniui atspariu pleistru ir nekeičiant baterijos gali būti naudojamas iki 30 dienų. Efektyvi griuvimo aptikimo sistema leidžia pacientui būti tikram, kad, ištikus nelaimei, pagalba bus suteikta laiku, išvengiant skaudžių patirtos traumos pasekmių.

VIDEO: Vigi'Fall sistema

Sėkmingi klinikiniai tyrimai ir taikymas praktikoje

„Vigi‘Fall“ sistema buvo sėkmingai išbandyta laboratorijoje, ligoninėje, globos namuose ir pacientų gyvenamuosiuose būstuose. Bandymai laboratorijoje parodė, kad vien tik biojutiklis, be specialiai sukurtos griuvimų analizės programos pagalbos, sėkmingai nustatė daugiau kaip 90 proc. griuvimų. Bandymai natūralioje pacientų namų aplinkoje, kurioje buvo pasitelkta ir duomenų analizės programa, parodė dar geresnius rezultatus – čia beveik nepasitaikė perspėjimų apie netikrus griuvimus.

„Mes dalyvavome „Vigi‘Fall“ sistemos bandymuose nuo pat šio produkto kūrimo pradžios ir akivaizdu, kad jo tikslumas nuolat gerėjo. Šiuo metu klaidingi perspėjimai yra itin reti, – teigia profesorė Anne-Sophie Rigaud iš Paryžiaus Brocos ligoninės gerontologijos skyriaus.

Pasak jos, prietaiso nešiotojo komfortas taip pat buvo svarbus sistemos vystymo faktorius: „Šis prietaisas yra labai patogus tiek fiziškai, tiek ir psichologiškai. Mūsų pacientai į jį puikiai reaguoja.“

Kontraktai tiekti prietaisą jau yra pasirašyti su sveikatos priežiūros įstaigomis Prancūzijoje, Portugalijoje ir Kuveite, taip pat su tarptautine sveikatos priežiūros grupe „Europ Assistance“, tapusia „FallWatch“ konsorciumo partnere. Dėl sistemos įdiegimo taip pat yra deramasi su užsakovais Lietuvoje, Danijoje, Šveicarijoje ir Airijoje.  Pacientų namams pritaikyta sistemos versija bus pristatyta rinkai 2013 m. pabaigoje.

Šiuo metu tobulinama antroji prietaiso karta atitiks ir JAV radijo dažnių reguliavimo reikalavimus. Klinikiniai prietaiso tyrimai Europoje ir JAV prasidės šių metų rugsėjį. Tikimasi, kad rinkoje jis pasirodys 2014 m. pabaigoje. Jau dabar antrosios kartos prietaisu domimasi ne tik Europoje ir JAV, bet ir Azijos šalyse, pageidaujančiose įdiegti šią unikalią technologiją. Tobulindami sistemą, per trejus metus konsorciumo partneriai tikisi sukurti apie 100 aukštos kvalifikacijos reikalaujančių darbo vietų.

Be to, antros kartos prietaisas galės stebėti naudotojo širdies darbą, o tai gali atverti naujas sveikatos priežiūros srities, kurioje derinamos telekomunikacijų ir informacinės technologijos, galimybes. Tai ypač aktualu širdies ligomis ir epilepsija sergantiems pacientams, kurie negali būti gydomi vaistais.

„FallWatch“ projektas yra puikus pavyzdys, kokia ženkli sveikatos priežiūros pažanga gali būti pasiekta, kai šviesiausi Europos protai suremia pečius, – sako Michaelis Jenningsas, Europos Komisijos atstovas tyrimams, mokslui ir inovacijoms. – Tai išradimas, prisidėsiantis prie žmonių gyvenimo kokybės gerinimo, ir tuo pačiu padidindamas Europos konkurencingumą, kurį Komisija toliau rems ES tyrimų ir inovacijų programa „Horizon 2020“.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius