Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 22

Išskirtinis interviu: D.Grybauskaitė nebijo drabstymo purvais

Eurokomisarė ir pretendentė į prezidento postą Dalia Grybauskaitė išskirtiniame interviu atsakė į naujienų portalo 15min.lt skaitytojų klausimus.
D.Grybauskaitės reitingai kur kas aukštesni nei dabartinio šalies vadovo Valdo Adamkaus.
D.Grybauskaitės reitingai kur kas aukštesni nei dabartinio šalies vadovo Valdo Adamkaus. / „Scanpix“ nuotr.

Skaitytojas Kęstutis klausia: Lietuvoje viskas brangu ir dar brangsta, o normalų darbą ir gerą išsilavinimą gauti sunku. Kaip Jūs sieksite pataisyti padėtį? Ar tik būsite prezidente, kuri neturi jokių galių?

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Metų moterimi tapo Dalia Grybauskaitė!
D.Grybauskaitė tapo Metų moterimi.

Konstitucijoje numatytų galių pakanka aktyvesnei veiklai ir aktyvesniam Prezidento vaidmeniui. Tikiu, kad žinios ir patirtis leis man šias galias išnaudoti efektyviai. Sutelkti šalies protus, pastangas, ekonominį potencialą ekonomikos problemų sprendimui ir ūkio gaivinimui – toks būtų mano prioritetas šiuo sunkmečio laikotarpiu. Pirmiausiai, tai būtų teisinės priemonės, leidžiančios pagerinti verslo aplinką: skaidresni teismai, korupcijos išgyvendinimas, lankstesnė ir efektyvesnė biurokratinė sistema – permainos, leidžiančios sukurti patogesnę aplinką verslui.

15min.lt skaitytojas: pagrindinė Prezidento atsakomybė – užsienio politika. Kokius jos prioritetus matote?

Svarbiausias užsienio politikos kriterijus – visuomenės interesas. Turime pragmatiškai ginti šalies interesus, kartu išlaikydami tvirtą vertybinį stuburą, nacionalinį orumą ir pagarbą kaimynams. Užsienio politikoje pasigendu pusiausvyros. Siekiame, o tai nėra blogai, lyderystės Rytuose, bet dažnai negebame rasti sąjungininkų Europos Sąjungoje (ES). Džiaugiamės savo ambicija būti regiono lyderiais santykiuose su buvusiomis SSRS valstybėmis, bet kol kas neįstengiame veiksmingiau bendrauti ten, kur taip veržėmės – tarp ES senbuvių. Turime išlaikyti Rytų politikos tęstinumą, bet kartu privalome būti aktyvesni Vakaruose.

Skaitytojas Rimas teiraujasi, kokia yra Jūsų nuomonė dėl Lietuvos valstybės biudžeto švaistymo. Kodėl Jūs nepasisakote už tai, kad būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenys arba grupės asmenų, kurie neatsakingai švaistė valstybės biudžetą būdami ar esantys valdžioje?

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurokomisarė Dalia Grybauskaitė pateikė pareiškinius dokumentus Vyriausiajai rinkimų komisijai
Eurokomisarė pateikė pareiškinius dokumentus rinkimams.

Visiškai pritariu: kiekvienas mokesčių mokėtojų litas turi būti išleistas apdairiai ir efektyviai. Kad tai užtikrintume, turime stiprinti valstybės finansų kontrolės sistemą. Atsakomybė už švaistymą ar netgi nepakankamai apdairų biudžeto lėšų panaudojimą turi būti griežta bei neišvengiama. Tai taikytina kalbant ir apie valstybės, ir apie savivaldybės biudžetus.

Milda iš Panevėžio klausia, kaip vertinate lošimų automatų salonus?

Man lošimas nėra įdomus užsiėmimas. Esu įsitikinusi, kad yra daug kitų prasmingesnių veiklų. Kita vertus, jei jie veikia legaliai, nemanau, kad reikėtų salonus jėga naikinti. Tikiu, kad žmonių, ypač jaunimo, laisvalaikio įpročiai gali keistis. Jei nebus lošėjų – tokie salonai išnyks, automatai „atmirs” savaime.

Skaitytojo klausimas: Ar yra galimybė įkurti Lietuvos konsulinę atstovybę Maroko karalystėje, ar bent sudarytį sutartį su kokia šalimi dėl atstovavimo Lietuvai vizų klausimais, kaip jau yra susitarta su Vengrija dėl atstovavimo kitose valstybėse, kur nėra Lietuvos konsulinių įstaigų?

Manau, kad kol kas, ypač finansinio sunkmečio laikotarpiu, kurti konsulinę atstovybę Maroke būtų per brangu. Šiuo metu ten veikia garbės konsulatas, o dėl atstovavimo Maroke yra sudaryta sutartis su Lenkija. Be to, kitais metais įsigaliojus Lisabonos sutarčiai, turėtų pradėti veikti bendra ES diplomatinė tarnyba. Tai galėtų padėti išspręsti daugelį su konsuline tarnyba susijusių klausimų.

Klausia Gintautas: esu kryžkelėje. Noriu balsuoti už Jus, o prie Jūsų priskreto rėmėjas – konservatoriai. Ar sugebėsite išlikti nepriklausoma nuo jų ?

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Andrius Kubilius
D.Grybauskaitė ir A.Kubilius

Sugebėsiu. Labiausiai branginu nepriklausomybę – nuo partijų, nuo verslo magnatų, bet kokių interesų grupių. Didžiausia vertybe laikau laisvę daryti sprendimus – tokius, kokius manyčiau esant geriausius šaliai, o ne kažkuriai interesų grupei. Priešingu atveju – nematau prasmės šiame poste.

Klausia Patriotu pasivadinęs skaitytojas: Jūs politikės karjerą pradėjote globojama socialdemokratų. Ar galime tikėti, kad Jums tapus prezidente iš paskos nesivilks ekskomunistų šleifas?

Esu dirbusi ir Andriaus Kubiliaus, ir Algirdo Brazausko Vyriausybėse. Abi patirtys buvo įdomios. Abu premjerai leido dirbti savarankiškai ir nereikalavo vykdyti „partinių užsakymų“. Manau, todėl, kad abu suprato, jog esu savarankiška ir nepalenkiama.

15min.lt redakcijos klausimas: Kaip vertinate A.Kubiliaus pareiškimus „į politiką Grybauskaitę atvedžiau aš“? Tą patį kartoja ir A.M.Brazauskas – nes jo premjeravimo laikotarpiu patekote į Europos Komisiją. Tai kuris iš jų (kuri politinė jėga) Jus atvedė į politinę areną ir kuri Jums yra artimesnė? 

Nenorėčiau vertinti tokių pareiškimų, juolab kad nesu jų girdėjusi. Manau, kad į politiką atėjau pati – norėjau būti naudinga, dirbau ir pastangos buvo įvertintos. Nesu pasižadėjusi ar susisaisčiusi su nė viena politine jėga, visas vertinu pagal jų sprendimus – kiek jie atitinka padėtį, laiko reikalavimus.

Teiraujasi skaitytojas Pranas: dirbu turguje mažame miestelyje su patentu 10 metų 9 dienas per mėnesį. Sveikata prasta, o darbą gauti turint prastą sveikatą mažuose miesteliuose neįmanoma. Tad tenka kaip nors verstis su patentu, bet moku „Sodrai“, moku sveikatos draudimą, moku už rimtesnius tyrimus, moku daktarams, kad jie pasiųstų jų darytis. Pensinį amžių dar žadama prailginti, tada visai nesulauksiu. Noriu paklausti, ko Jūs imsitės, kad apgintumėte labiausiai pažeidžiamą gyventojų sluoksnį? Ką manot dėl pensinio amžiaus prailginimo?

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus priėmė Dalią Grybauskaitę Prezidentūroje.
Prezidentas V.Adamkus ir D.Grybauskaitė.

Valstybė privalo padėti tiems, kam sunkiausia. Tai - valstybės pamatinė funkcija. Todėl, net ir kalbėdama apie valstybės lėšų taupymą, išlaidų mažinimą, visada pabrėžiu: tai turi būti daroma apsaugant labiausiai pažeidžiamus visuomenės narius. Dabartinė Vyriausybė padarė klaidų apmokestindama smulkųjį verslą. Dabar tos klaidos taisomos. Tačiau jų galėjo nebūti, jei priimant sprendimus būtų atliktas apdairus išankstinis jų poveikio įvertinimas. Todėl siekčiau, kad bet kuris ekonominis valdžios sprendimas būtų pagrįstas išankstine poveikio analize. Atliekant tokią analizę skaičiuoti reikėtų ne tik prognozuojamas biudžeto pajamas, bet ir jų poveikį verslui, darbo vietoms, žmonėms.

15min.lt skaitytojas: į Jus žiūrima kaip į tautos gelbėtoją, savotišką mesiją krizės laikotarpiu. Ar nebijote, kad žmonės, Jus išrinkę prezidente, tikėsis kokio nors stebuklo, kad staiga sunkmetis pasibaigs...O jei nesulauks, tai Jūsų gali laukti maišymas su purvais. Ar nebijote?

Pasiryžau, o tai reiškia, kad nebijau nei sunkumų, nei purvų. Iliuzijų neturiu, nes žinau į ką einu.
Nepagrįstų pažadų nežarstau ir nežarstysiu. Sunkmetį galėsime įveikti tik visi kartu. Tam esu pasiryžusi skirti visas savo žinias, patirtį, gebėjimus, energiją. Ir tikiuosi žmonių susitelkimo bei paramos.

Teiraujasi skaitytojas Jonas: jei kiekvienas žmogus turėtų darbą, nebijotų dėl savo ateities. Man darosi baisu, kai darbo biržos bedarbiams išmoka didelius pinigus, o apie darbą net nekalbama. Ar Jūs dėl to galvojate ką nors daryti? Jei darbo jėga bus deficitas, krizės nebus. Ką apie tai galvojate?

BFL/Vladimiro Gulevičiaus nuotr./Gediminas Kirkilas ir Dalia Grybauskaitė Lietuvos Respublikos Vyriausybėje Vilniuje
D.Grybauskaitė ir G.Kirkilas 

Valstybės prioritetiniu uždaviniu laikau būtinybę sudaryti sąlygas darbo vietų steigimui, t.y. teisinėmis ir administracinėmis priemonėmis gerinti verslo aplinką, atsisakyti biurokratinių kliūčių. Valstybės investicijų programa turi būti apdairiai suplanuota, nukreipta į ekonomikos skatinimą ir darbo vietų steigimą.

15min.lt skaitytojas: kas pasikeis Lietuvoje Jums tapus prezidente?

Sieksiu, kad Lietuvoje atsirastų daugiau skaidrumo, pasitikėjimo savimi ir tikėjimo savo valstybe, kad piliečių solidarumas taptų realiu valstybės gyvenimo principu. Stengsiuosi, kad Lietuva taptų saugia valstybe. Kalbu apie saugumą plačiąja prasme – moralinį, ekonominį, socialinį, fizinį, ekologinį.

15min.lt skaitytojas: kas sudaro Jūsų komandą? Ar jau turite konkrečią rinkiminę programą?

Yra nedidelis rinkimų štabas, kuriame savanoriškais pagrindais dirba 6 žmonės. Rinkimines nuostatas paskelbsiu, kai prasidės oficiali rinkimų kampanija.

15min.lt skaitytojas: Būdama finansų ministre Jūs atleidote privačią bendrovę „Maxima LT“ nuo 87 mln. PVM mokesčių. Pasinaudojus lengvata neįgaliems žmonėms „Maximai“ atiteko dešimtys milijonų litų, turėjusių papildyti šalies biudžetą. Kaip galėtumėte tai pakomentuoti?

Į politiką atėjau pati ir nesu pasižadėjusi ar susisaisčiusi su nė viena politine jėga, – kalbėjo D.Grybauskaitė.Pirmiausiai norėčiau patikslinti: „VP Market” buvo grąžinta 76 mln. Lt. Komentaras vienareikšmis – tuo metu galioję mokesčių administravimo instrumentai buvo ydingi, juose buvo, paprastai tariant, daug landų, kuriomis nuo seno naudojosi įvairūs apsukruoliai. Apmaudus pavyzdys – senasis įstatymas, kuriame buvo numatyta PVM lengvata neįgaliųjų organizacijoms.

Finansų ministerija pastebėjo, kad ši lengvata tapo mokestine landa ir ėmėsi veiksmų: parengė naują PVM įstatymą, kuriame tokios landos nebeliko. Projektas buvo pateiktas Seimui. Deja, Seimas pasiūlymą atmetė - mokestinę išimtį paliko.

Antrasis mūsų mėginimas pavyko, ir 2002 birželį pataisa priimta. Deja, ir vėl atsirado išlyga - Seimas nusprendė, kad naujovė bus taikoma tik tiems sandoriams, kurie bus sudaryti po 2002 m. liepos 1 d. Būtent tai ir lėmė sėkmę šiai bendrovei. Bet „VP Market“ apetitas buvo apkarpytas: ministerija rado priežasčių didelę dalį reikalavimo pripažinti nepagrįstu, todėl grąžinta 76 mln. Lt.

Skaitytoja Agnė domisi, ar jau turite stilistą? Kas rūpinsis Jūsų įvaizdžiu?

Kirpėją turiu. Drabužius perku parduotuvėje. Kitkuo pasirūpinu pati. Stilisto paslaugomis nesinaudoju.

15min.lt skaitytojas Andrius: Kodėl iškeistumėte žymiai didesnę eurokomisarės algą į prezidento atlyginimą?

Taip suprantu atsakomybę savo šaliai. Tai, ką matau, girdžiu, jaučiu savo valstybėje – liūdina ir skaudina, noriu, kad Lietuva būtų kitokia. Tikiu, kad permainos įmanomos, aktyviai prisidėsiu, kad jos įvyktų. Mano pilietinė pareiga – ne sielotis ir piktintis, o dirbti ir keisti. Man pinigai nėra svarbiausias aspektas.

15min.lt skaitytoja Ramunė: kaip į Jūsų kandidatavimą žiūri kolegos iš Europos komisijos?

Ne vienas Komisijos narys yra dalyvavęs ar ketina dalyvauti politiniuose rinkimuose, todėl mano sprendimas nieko nestebina. Tačiau, kiek žinau, esu pirmoji, kuri dalyauja prezidento rinkimuose. Kiti Komisarai mane palaiko ir žadėjo, jog atvyks į inauguraciją, jei laimėsiu.

Skaitytojo Juozo klausimas: kokia Jūsų pozicija LEO LT atžvilgiu?

Po Konstitucinio Teismo sprendimo tapo aišku, kad bendrovė kurta nesilaikant pagrindinio įstatymo. Nėra jokių garantijų, kad ji gali atlikti uždavinį, kuriam ir buvo kurta – pastatyti naują atominę jėgainę. Turi būti keičiamas bendrovės valdymas: jis turi priklausyti nuo valstybės, o ne nuo grupinių interesų. Galiausiai reikės nutarti, ar toks darinys, koks jis yra šiandien, apskritai yra reikalingas. Tačiau svarbiausia – ne sprendimas dėl LEO LT, o principiniai uždaviniai energetikos sektoriuje, t.y. Baltijos šalių rinkos sukūrimas, gamybos ir perdavimo atskyrimas bei sektoriaus demonopolizavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius