-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

17-metis kinas už parduotą inkstą nusipirko kompiuterį „iPad“. Už grąžą dar įsigijo ir „iPhone“

17-metis Kinijos moksleivis Zhengas iš neturtingos Anhui provincijos jau seniai norėjo įsigyti „iPad-2“ (planšetinį kompiuterį).
Ligoninė
Asociatyvinė iliustracija: ligoninė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Norėdamas pasiekti savo tikslą, jis paslapčia pardavė dešinį inkstą. Tarpininkus, kurie padėjo realizuoti organą, elektroninių žaisliukų gerbėjas rado per internetą. Apie tai praneša Kinijos TV kanalas „Shenzhen“ ir „Daily Telegraph“.

Zhengas mokosi dešimtoje klasėje. Inksto išėmimo operacija atlikta vienoje iš Guangdongo ligoninių. Iškart po operacijos jaunasis kinas paleistas namo.

Zhengas už inkstą gavo  22 tūkst. juanių (apie 3,39 tūkst JAV dolerių). Šių pinigų jam užteko ir kompiuteriui „iPad-2“, ir telefonui „iPhone“.

Paauglio motina apie šį sandėrį nieko nežinojo. Todėl labai nustebo, kai sūnus grįžo namo su brangiais žaisliukais. Iš pradžių vaikas mamai neprisipažino, kur gavo tiek pinigų. Vėliau prasitarė, kad dėl „Apple“ produkcijos pardavė savo organą.

Motina sureagavo žaibiškai. Su sūnumi ji iškart grįžo į ligoninę. Ten sužinojo, kad chirurginis skyrius išnuomotas verslininkui, gyvenančiam kitame regione... Pasiekti minėtą žmogų ir tarpininkus nepavyko – visi telefonai atjungti.

Galimybių rasti išimtą inkstą ir sugrąžinti jį berniukui – beveik nėra. Manoma, kad jis jau persodintas. Tuo pat metu paauglio sveikata kasdien blogėja.

Prieš metus Ispanijos laikraštis „El Pais“ pasakojo apie turistą iš Ispanijos, kuris Kinijoje už inksto persodinimo operaciją sumokėjo 198 tūkst. dolerių. Žiniasklaidos duomenimis, tarpininkai pasiima iki 100 tūkst. dolerių.

Kur pasaulyje nelegaliai persodinami organai

Paauglio istorija tik patvirtina, kad organų personimo verslas Kinijoje klesti. Tiesa, valdžia išdidžiai tvirtina, kad šis nelegalus versliukas kontroliuojamas.

Tokios operacijos paplitusios ir Filipinuose, Pakistane, Egipte, Kolumbijoje. Ligoninėse donorais dažniausiai tampa benamiai.

Praėjusiais metais Kinijos Sveikatos apsaugos viceministras tarptautinėje konferencijoje patikino, kad, nors Kinija ir neprijungė prie konvencijos, draudžiančios „organų transplantavimo turizmą“, 2007 m. priimti įstatymai leido areštuoti organizuotą grupę, kuri vertėsi organų kontrabanda.

Kinijos įstatymai šiuo metu draudžia „savanorišką“ gyvų organų donorystę. Išskyrus atvejus, kai organus vienas kitam dovanoja šeimos nariai.

Vis dėlto prekyba donorų organais šiuo metu Kinijoje tapo vertelgų aukso gysla. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius