-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sveikatos paslaptis – kraujo lašelyje

Maistas gali tapti ir vaistu, ir nuodu. Netinkama mityba sukelia rūpesčių: tai antsvoris, ligos, bloga savijauta, nuolatinis nuovargis. Tačiau kaip žinoti, koks maistas tinka būtent jums? Galbūt atsakymas slypi kraujyje?
Viršsvoris – išgalvota problema?
Šiuo metu vyrauja dvi dietų pagal kraują rūšys: dieta pagal kraujo grupę ir dieta, pagrįsta konkretaus žmogaus kraujo reakcijomis į maisto produktus bei maisto priedus. / Photos.com

Dietų įvairovė

Pastarąjį dešimtmetį itin išpopuliarėjo grožio industrija: moterys nori būti gražios, lieknos, patrauklios... Sveikata tampa lyg ir ne tokia svarbi. Tad tam, kad pasiektume išsvajotą tikslą — atsikratytume nereikalingų kilogramų, — stačia galva puolame į pačių pavojingiausių dietų liūną.
Dailioji lytis nieko nevalgo arba valgo itin niekinėmis porcijomis, laikosi ryžių, grikių, kefyro, daržovių, kopūstų sriubos ar kitų dietų, riboja kalorijų kiekį. Yra ir įmantresnių pavadinimų ar taisyklių dietų, pavyzdžiui, Kremliaus dieta. Apie šią stebuklingą dietą, tiksliau — jos rezultatus, Rusijoje ilgai sklandė gandai, kol galų gale vienas žurnalistas sužinojo, būtent kokios dietos laikėsi 15 kg per pusę metų atsikratęs Maskvos meras Jurijus Lužkovas ir kiti žinomi Kremliaus žmonės.

Šios dietos esmė: angliavandeniams — ne. Mėsa ir kiti baltymai vartojami neribotai. Laikantis šios dietos per trumpą laiką netenkama svorio, tačiau ilgą laiką valgant neįvairų maistą gresia ne tik gyvenimo džiaugsmo praradimas, bet ir naudingų maisto medžiagų trūkumas.

Yra ir visiška Kremliaus dietos priešingybė — Holivudo dieta. Šioje dietoje nėra baltymų, vyrauja angliavandeniai. Draudžiama valgyti mėsą, sūrį, pieno produktus, kiaušinius, žuvis. Iš angliavandenių siūlomi grūdai, rupi duona, bulvės ir kitos daržovės (išskyrus ankštines), vaisiai. Laikantis šios dietos per savaitę galima numesti iki 5 kg svorio. Tačiau šiuo atveju galima pristigti baltymų, kurie labai svarbūs raumenims ir yra geležies bei kalcio šaltinis. Beje, laikantis Holivudo dietos negaunama organizmui reikalingų riebalų, dėl ko gali sutrikti medžiagų apykaita.
Jeigu riboti maisto kiekį jums pernelyg sudėtinga, galbūt verta atsisakyti, sakykime, vakarienės? Pusryčiams galite valgyti viską, ko tik norisi. Gausiai valgykite ir per pietus. Neatsisakykite saldėsių, miltinių patiekalų, riebesnio maisto. Vienintelė taisyklė — negalima valgyti po 17 val. — galima gerti tik skysčių. Ši dieta beveik nekeičia mitybos įpročių, tad nesitikėkite ir ypatingų rezultatų — svoris ims mažėti tik ilgai laikantis naujojo maitinimosi režimo, be to, tai nebus taip akivaizdu, kaip laikantis kitų dietų. Tačiau ši dieta turi pranašumų — ji visiškai nekenkia sveikatai, jei nekelia diskomforto jos besilaikančiajam.

Pagal kraują

Mes visų šių dietų nebandėme, tad pasakyti, kiek jos veiksmingos, negalime. Tačiau labai susidomėjome ir „savo kailiu“ ištyrėme dietas pagal kraują.

Šiuo metu vyrauja dvi dietų pagal kraują rūšys: dieta pagal kraujo grupę ir dieta, pagrįsta konkretaus žmogaus kraujo reakcijomis į maisto produktus bei maisto priedus, t. y. maisto netoleravimo metodas.

Dietos pagal kraujo grupę išradėjas, amerikiečių mokslininkas Piteris d’Adamas teigia, kad žmogus turi maitintis pagal savo kraujo grupę. Pasak jo, kraujo grupės atsirado evoliucijos metu, keičiantis žmogaus mitybos įpročiams. Tad kiekviena kraujo grupė turi tik jai tinkantį mitybos tipą.
Ši teorija paremta idėja, kad maisto produktuose, dažniausiai augaliniuose, esantys lektinai (baltymai), patekę į organizmą, gali sulipdyti daug eritrocitų (raudonųjų kraujo kūnelių). Taip ilgainiui organizmas „užsikemša“, žmogus pradeda tukti, tampa ne toks atsparus ligoms. Kad taip neatsitiktų, reikia žinoti, ar konkretaus žmogaus kraujas atsparus šiems baltymams, ir pagal tai rinktis maistą.

P. d’Adamo teigimu, kai kurie maisto produktai skirtingai veikia skirtingas kraujo grupes. Kas vienam žmogui yra vaistai, kitam gali būti nuodai ar tiesiog neutralus maisto produktas. Pasak amerikiečių mokslininko, maisto produktai skirstomi taip: rekomenduojami (gerina sveikatą),
nepatartini vartoti (prastina sveikatą, kartais gali veikti kaip nuodai) ir neutralūs (tai toleruojami maisto produktai, reikalingi subalansuotai mitybai).

Populiarėjantis maisto netoleravimo testas „ImuPro300“ pagrįstas kiek kitokia metodika: pagal žmogaus kraujo tyrimą parenkama individuali mitybos programa. Šis testas parodo, kaip žmogaus organizmas toleruoja 273 maisto produktus ir maisto priedus (konservantus, dažiklius, skonio modifikatorius, tirštiklius ir kt.). Žinodamas rezultatus — tam tikrų maisto produktų netoleravimo laipsnį — žmogus vartoja alternatyvius, jam tinkamus maisto produktus ir drauge lieknėja bei atsikrato jį kamuojančių ligų: alergijų, virškinimo problemų, sąnarių skausmų, egzemos, diabeto, žvynelinės, viduriavimo, lėtinio nuovargio, pykinimo, galvos skausmų ar kitų negalavimų.

Testą „ImuPro300“ sukūrė Vokietijos korporacija „R-Biopharm“, naudodama naujausią diagnostinę technologiją, leidžiančią labai tiksliai išmatuoti IgG specifinių antikūnų maisto produktams ir maisto priedams kiekį žmogaus kraujo serume. Kraujo mėginys tiriamas laboratorijoje Lietuvoje, gauti duomenys siunčiami į Vokietiją, o jau iš ten atkeliauja atsakymas, ką galima valgyti ir ko — ne. „Mūsų testas naudojamas 32 pasaulio šalyse, jį atliko apie 60 000 žmonių, — teigia kraujo tyrimus Vokietijoje atliekančios įmonės „R-Med Ltd“ generalinis direktorius Ralfas Džordževičius. — Mes esame tikri, kad šis testas padeda žmonėms ne tik sulieknėti, bet ir tapti sveikesniems. Mes nuolat atliekame klinikinius tyrimus ir nuolat įsitikiname jo veiksmingumu.“

Naujausiais tyrimais įrodyta, kad laikantis pagal šį testą sukurtos maitinimosi programos galima atsikratyti net migrenos.

Išbandymų metas

Kad galėtume įvertinti dietų veiksmingumą, parinkome vienodų kraujo grupių atstoves, nors kraujo grupė yra visiškai nesvarbi atliekant testą „ImuPro300“. Tiek aš (ūgis — 170 cm, svoris — 56 kg, dietos tikslas — atsikratyti kamuojančio nuovargio, pagerinti virškinimą, nebejusti sunkumo skrandyje), tiek mano kolegė Kristina (ūgis — 173 cm, svoris — 64 kg, dietos tikslas — sulieknėti 4–5 kg, pagerinti savijautą) esame III(B) kraujo grupės atstovės. Savųjų dietų laikėmės 45 dienas.

Mudvi esame gana nesveikos mitybos įpročių atstovės. Kartais tik vakare prisimename, kad visą dieną skrandis negavo nieko kito, tik kavos. Kitais atvejais numalšinti alkį padeda pakeliui nusipirkta bandelė su dešrele, Kristina kartais papietauja greitojo maisto restorane. „Užsisakau gruzdintų bulvyčių, mėsainį su sūriu ir didelį pieno kokteilį“, — juokiasi moteris. Ji puikiai suvokia, kad tai nesveika, bet nieko padaryti negali. „Vakarienei pasigaminti neturiu laiko, tad pica — puiki išeitis“, — mitybos įpročius atskleidžia pašnekovė.

Perskaitęs šias eilutes, tikriausiai už galvos susiėmė ne vienas gydytojas. Susiėmėme ir mes, tad ėmėmės keisti mitybos įpročius.

Pokyčiai lėkštėje

Pasak P. d’Adamo, III(B) kraujo grupės atstovai gali pasigirti stipria imunine sistema. Jie laikomi itin lengvai prisitaikančiais prie mitybos ir aplinkos pokyčių. Juos galima vadinti galinčiais valgyti viską: šių žmonių organizmas puikiai virškina ne tik mėsą bei žuvis, bet ir pieno produktus, javus, daugelį daržovių bei vaisių.

Šios kraujo grupės atstovams draudžiama valgyti vištieną. Tačiau jie gali mėgautis kitų rūšių mėsa, o jeigu nenori atsisakyti paukštienos, gali valgyti kalakutieną. Daugelis žuvų — puikiai tinkantis arba neutralus maistas. Vis dėlto jūrų gėrybių būtina vengti. B kraujo grupės atstovams labai tinka pieno produktai: kefyras, jogurtas, varškė. Jiems galima vartoti ir vištų kiaušinius. Jie gali mėgautis ir daugeliu rūšių javų bei jų gaminiais, bet labiausiai tinka laukiniai kviečiai. Beje, šiems žmonėms derėtų vengti rugių, burnočių ir miežių. Jiems reikėtų atsisakyti ir pomidorų. Tiek vaisių, tiek daržovių sultys — rekomenduotinos, tačiau jas vertėtų skiesti vandeniu. Įsigeidus aštrių valgių, juos reikėtų gardinti imbierais, kariu ar aitriosiomis paprikomis, o ne pipirais. Vertėtų vengti alkoholinių gėrimų, kuo daugiau mėgautis vandeniu.

„Pamačiusi sąrašą pabūgau, — sako Kristina. — Atrodo, tiek daug galima valgyti, tačiau ir tiek daug negalima... Turėjau atsisakyti kiaulienos, vištienos, jūrų gėrybių, lydyto ir pelėsinio sūrių, ledų, moliūgų sėklų, anakardžių, pistacijų, saulėgrąžų aliejaus, avokadų, vyno ir daugelio kitų produktų. O galima valgyti avieną, ėrieną, triušieną, žvėrieną... Tai brangi mėsa. Laimei, tiko baklažanai — juos išties mėgstu.“

Mokomės maitintis

Mano maitinimosi programa taip pat pasirodė gana griežta. Man, kaip ir Kristinai, uždrausta vartoti vištieną, tad teko išmokti gaminti visus mėgstamus patiekalus su kalakutiena. Teko atsisakyti kopūstų, šparagų, ananasų, apelsinų, taip pat kivių. Atsisveikinau su saldumynais, nes negaliu vartoti nei vanilės, nei mielių, be to, negalima valgyti ir kiaušinių. Apribojau ir kinų virtuvės patiekalus — nebevalgau aštuonkojų, menkių ir sezamų. Visa kita valgyti galima. Pirmasis įspūdis — kaip išgyventi be mėgstamų produktų?

Mane konsultavusi gydytoja patikino, kad lieknėti jokiu būdu nereikia, tad galiu valgyti visus leistinus produktus. Kitos taisyklės: valgyti 4–5 kartus per dieną, gerti daug skysčių, vartoti gėrimų 30 min. prieš valgį arba 2 val. po jo, laikytis 4 dienų ciklo (jeigu šiandien valgau kalakutienos, kitąsyk galiu jos vartoti po 4 dienų).

Taisyklių nėra daug, be to, po tam tikro laiko privalu ateiti į nemokamą gydytojo konsultaciją, kurios metu įvertinami organizmo pokyčiai, iš dalies tobulinama maitinimosi programa. Procesas ilgalaikis — kol jis trunka, išmoksti maitintis sveikai, pradedi įsiklausyti į savo organizmo poreikius. Žinoma, tai nėra lengva. Pirmąsias dvi savaites, eidama pro prekybos centrų karštų patiekalų skyrių, svaigau nuo keptos vištienos kvapo, nuolat norėjosi šviežiai spaustų apelsinų sulčių...

Apibendrinimas

Kristinai pavyko atsikratyti 3 kg. Tiesa, ji prisipažįsta ne kartą jutusi alkio priepuolius, be to, pasidavusi jų atakai. „Sunku nevalgyti mėgstamų produktų, — sako moteris. — Be to, į darbą turėjau neštis maisto, gaminto namuose, skaičiavau porcijas — tai kėlė nepatogumų.“

Nesmagu ir tai, kad sveikas maistas gerokai brangesnis negu įprastas. Teko atsisakyti aštrių patiekalų. Ypač nepatogu būdavo svečiuose: „Čia dėjai pipirų? Atleisk, jų nevalgau. Ir vyno negeriu.“

Kita vertus, išmokau vienu metu gaminti kelis patiekalus: sau — baklažanus su medumi, vyrui — su aitriuoju padažu.

Kelių kilogramų atsikračiau ir aš, bet savijauta nepakito — kartais net būdavau gerokai irzlesnė. Tačiau gal prie mitybos pokyčių dar neįpratau? Tiesa, pirmąsias savaites labai bėrė odą — greičiausiai organizmas pamažu valėsi.

Mėnesiui baigiantis ėmiau džiaugtis besinormalizuojančia virškinamojo trakto veikla — galbūt todėl, kad gėriau daug skysčių, galbūt dėl tinkamo maisto, bet sunkumo skrandyje pojūčio nebeliko.

Vis dėlto organizmo pokyčių į gera pajutau. Taip pat pavyko sulieknėti, nors tokio tikslo neturėjau.
Testo pranašumas tas, kad ir kokio tikslo siektumėte — sulieknėti ar pasigydyti, — esate nuolat stebimas gydytojo. Trūkumas — jo kaina. Šiuo metu Lietuvoje jis kainuoja 1 600 Lt. Kita vertus, dar ne tiek pinigų išleidžiame vaistams, maisto papildams ar netinkamam maistui. Tačiau įsiminkite: testas keičia jūsų mitybos įpročius. Jei tam nesate pasiryžę, geriau laukite tinkamo laiko — sumokėję pinigus, bet nesilaikydami gydytojų nurodymų rezultatų nepasieksite.

***************************
Marija Dudnik, natūraliosios medicinos centro „Gera sveikata“ vidaus ligų gydytoja

— Dietos pagal kraujo grupę išradėjo P. d’Adamo teigimu, kiekvienas žmogus turi maitintis pagal savo kraujo grupę, o kiekviena kraujo grupė turi tik jai tinkantį mitybos tipą. Ši teorija paremta idėja, kad maisto produktuose esantys baltymai gali sulipdyti daug eritrocitų. Jei tokių produktų nevalgome, šis procesas nevyksta — mes sveikstame, lieknėjame. Tačiau toks P. d’Adamo teiginys nėra įrodytas moksliškai.

Kraujo grupė — kraujo tipas, kurį lemia eritrocitų membranose esantys antigenai. Žinomiausios reikšmingos žmogaus kraujo grupių sistemos yra AB0. Kraujo grupę lemiantys antigenai yra baltymai, prie kurių gali prisijungti polisacharidai. Tačiau dar yra ir Rh antigenas, kurio buvimą kraujyje lemia rezus sistema. Manau, šį antigeną taip pat būtina įvertinti — skirstyti kraujo grupes vien pagal AB0 yra paviršutiniška.

Testas „ImuPro300“ nuo P. d’Adamo sukurtos teorijos skiriasi tuo, kad yra pagrįstas moksliškai. Juo konkrečiam žmogui nustatomi IgG klasės imunoglobulinai, gaminami prieš konkrečius maisto produktų ar maisto priedų antigenus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius