-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kutenimą mėgstanti ir užkrečiančiai besijuokianti šimpanzė Regina sėkmingai praleido pirmąjį mėnesį rezervate Olandijoje

Po ilgų teisinių ginčų ir procedūrų rugpjūčio pabaigoje iš Lietuvos išgabenta šimpanzė Regina, anksčiau priklausiusi „Ąžuolyno meškučių cirko“ vadovui Nikolajui Zobovui, jau beveik mėnesį praleido šimpanzių rezervate AAP Olandijoje. Nors jos laukia dar dviejų mėnesių trukmės karantinas ir šiuo metu ji laiką leidžia vienumoje, tačiau Regina, pasak rezervato darbuotojų jaučiasi gerai.
Regina savo karantino kambarėlyje AAP rezervate
Regina savo karantino kambarėlyje AAP rezervate / AAP nuotr.

Pagaliau ji gyvena šviesioje, erdvioje rezervato šimpanzių komplekso patalpoje, kuri be galo skiriasi nuo tos aplinkos, prie kurios ji buvo priversta priprasti anksčiau. Be to, ji kasdien girdi savo likimo draugus. Savo patalpoje Regina turi didelį langą, pro kurį gali matyti aplinkui esančią teritoriją, todėl ji dažnai praleidžia laiką stebėdama lauko aplinką, informuoja AAP atstovai.

Nors Regina kol kas nereaguoja į kitų šimpanzių skleidžiamus garsus, dažniausiai būdama užimta naujos aplinkos tyrinėjimu, ji palieka sveikos, laimingos bei smalsios beždžionėlės įspūdį. Dideliam AAP rezervato darbuotojų džiaugsmui Regina rodo daug tipiškam šimpanzių elgesiui būdingų ženklų, o tai leidžia tikėtis, kad Reginą bus galima supažindinti ir leisti bendrauti su kitomis šimpanzėmis.

AAP nuotr./Regina savo karantino kambarėlyje AAP rezervate
AAP nuotr./Regina savo karantino kambarėlyje AAP rezervate

Ji yra labai draugiška. Kadangi nėra nutukusi, nesunkiai laipioja įvairaus aukščio įrenginiais savo gyvenamoje patalpoje. Regina mėgsta žaisti bei bendrauti su žmonėmis, o tai ypač būdinga gyvūnams, prisitaikiusiems gyventi grupėse, tačiau dėl kokių nors priežasčių praradusiems socialinius kontaktus su savo rūšies atstovais.

Prašo pakutenti lazdele

Regina dažnai kviečia savo prižiūrėtojus prisijungti žaidžiant lenktynių, kurioms ji panaudoja visą savo gyvenamąją patalpą. Dar smagiau ji jaučiasi kutenama ir savo juoku užkrečia visus šalia esančius. „Kai Regina nori būti kutenama, ji specialiai nutaiso žaismingą veido išraišką ir pasiūlo mums gluosnio lazdelę. Tada ji tiesiog stovi nulenkusi galvą ir užsidėjusi ant jos savo rankas. Tai reiškia, kad ji nori, jog mes ją kutentume ta lazdele. Po to ji, žinoma, ima juoktis, o kartais netgi išpučia pilvuką, kad pakutentume ir jį – tada tiesiog ima riaumoti iš juoko“, – pasakoja vienas iš prižiūrėtojų.

Regina nėra išranki maistui. Ji ėda praktiškai visas daržoves bei vaisius ir dažnai išreiškia norą pasidalyti savo maistu su prižiūrėtojais. Vandens gėrimas Reginai ne tik priemonė numalšinti troškulį, bet ir mokymosi procesas. Panašu, kad iki šiol Regina buvo pripratusi gerti vandenį tik iš puodelio, todėl pirmus keletą kartų gerdama iš butelio ji, vietoje to, kad išpūstų lūpas pasiruošdama gerti, sudėjo savo rankas draugėn puodelio pavidalu, o į jas įpiltą vandenį panaudojo rankoms nusiplauti.

Regina nėra išranki maistui. Ji ėda praktiškai visas daržoves bei vaisius ir dažnai išreiškia norą pasidalyti savo maistu su prižiūrėtojais.

Dabar, praėjus savaitei po pirmųjų bandymų gerti iš butelio, Regina kur kas labiau susidomėjo šia procedūra. Be to, prižiūrėtojai jai parodė kaip gerti naudojant „girdymo spenelį“ (kai gyvūnas, norėdama atsigerti iš vandens talpyklos, turi iš pradžių liežuviu paliesti metalinį kamuoliuką) – šiuo metu ji aktyviai bando tai pamėgdžioti.

Reginai be galo patinka vanduo – ji mielai žaidžia su vonelėse įpiltu vandeniu ir ypač domisi jame plaukiojančiomis sėklomis bei grūdeliais. Regina mėgsta fotografuotis. Ji visuomet atsiranda tiesiai prieš kamerą, kai tik ją pamato.

Šešeri metai rūsyje

Šešerius metus rūsyje Lietuvoje laikyta šimpanzė Regina į Olandiją išvežta po 7 mėnesis trukusių teismo procesų dėl šios beždžionės konfiskavimo iš jos šeimininko N.Zobovo. Peticiją dėl Reginos išlaisvinimo pasirašė 14 tūkst. žmonių iš viso pasaulio. Buvusi garsi Olandijos dainininkė Heili Helder iš legendinės grupės „The Mo“, pamačiusi internete Reginos istoriją, socialiniame tinkle „Facebook“ subūrė 3 tūkst. gerbėjų grupę, kurie dėl šimpanzės išlaisvinimo kreipėsi į Lietuvos prezidentę.

Prieš 17 metų, būdama vos vienerių, šimpanzė Regina pateko į Lietuvos „Ąžuolyno meškučių cirką“. 11 metų Regina linksmino žiūrovus, fotografavosi kartu su praeiviais prie Palangos tilto, per įvairias šventes smagindavo vaikus. Tačiau prieš šešerius metus, Reginai suaugus ir atsiradus gyvūniškiems instinktams, ji buvo uždaryta į tamsų nevėdinamą rūsį be galimybės išeiti į lauką ir pamatyti natūralią dienos šviesą.

AAP nuotr./Regina savo karantino kambarėlyje AAP rezervate
AAP nuotr./Regina savo karantino kambarėlyje AAP rezervate

Pirmąjį kartą į Kauno aplinkos apsaugos agentūrą ir Aplinkos ministeriją dėl Reginos ir kitų „Ąžuolyno meškučių cirko“ gyvūnų laikymo sąlygų Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ kreipėsi dar 2009 metų pradžioje. Tarnyba gavo atsakymą, kad šimpanzė yra laikoma namuose ir neeksponuojama. Priemonių patikrinti, kokiomis sąlygomis šimpanzė laikoma namuose, valstybinės institucijos nesiėmė. Kauno miesto savivaldybė, kuri yra cirko dalininkė, iniciatyvos apsaugoti gyvūno gerovę taip pat neparodė.

2010 m. gruodį „Pifas“ kreipėsi į aplinkos ministrą reikalaudamas imtis skubių priemonių konfiskuoti nelegaliai laikomą šimpanzę ir užtikrinti jai reikiamas gyvenimo sąlygas. Gyvūnų gerovės tarnybai „Pifas“ kartu su tarptautine organizacija „Born Free“ ieškant vietos Europoje esančiuose rezervatuose, atsakingos institucijos pagaliau kreipėsi į teismą dėl galimybės konfiskuoti Reginą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius