Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 03

Teismas nepaliko medalio Jurijui Borisovui

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas nusprendė, kad prezidento dekretas dėl S.Dariaus ir S.Girėno medalio atėmimo iš prieštaringos reputacijos verslininko Jurijaus Borisovo yra pagrįstas ir teisėtas.
J.Borisovas
J.Borisovas / Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr.

Aviacijos verslu Lietuvoje ir užsienyje užsiimantis Rusijos pilietis J.Borisovas teismo prašė pripažinti iš dalies negaliojančiu 2006-ųjų gruodį pasirašytą prezidento Valdo Adamkaus dekretą dėl jo išbraukimo iš apdovanotųjų sąrašo. Verslininkui minėtu dekretu nurodyta grąžinti S.Dariaus ir S.Girėno medalį bei dokumentus, tačiau šis atsisakė paklusti šalies vadovui.

Trečiadienį teismas nusprendė J.Borisovo ieškinį šalies prezidentui atmesti. Teismas taip pat nusprendė iš jo išreikalauti 61 litą bylinėjimosi išlaidų.

Apdovanojimą J.Borisovui dar 2001 metais Valstybės dienos proga įteikė pats V.Adamkus. Bendrovės „Avia Baltika“ savininkas taip buvo įvertintas už nuopelnus Lietuvos aviacijai. Atimti medalį prezidentas nusprendė, kai 2005-ųjų spalio 18-ąją Aukščiausiasis Teismas už grasinimus pašalintajam prezidentui Rolandui Paksui verslininkui skyrė 10 tūkst. litų baudą.

Pagal įstatymą valstybės ordinais ir medaliais negali būti apdovanoti teisti asmenys, pažeminę apdovanotojo vardą.

J.Borisovas: Skųsiuos! (papildyta 17:00 val.)

Iš 15min.lt žurnalisto apie teismo sprendimą sužinojęs J.Borisovas telefonu jį komentavo taip: „Gyvename teisinėje valstybėje, kur niekas neturi teisės pažeidinėti įstatymų. Taip parašyta Konstitucijoje.“

Ar tai reiškia, jog J.Borisovas žada bylinėtis toliau?

„Manau, kad taip. Jei perskaitęs teismo motyvus su jais nesutiksiu, nuosprendį skųsiu“, – žadėjo pašnekovas, kuris vengdamas apkalbų nesutiko atskleisti, į kurią šalį šiuo metu yra išvykęs.

Milijonierius leido suprasti, kad medalio reikalai nėra jam svarbiausi, kur kas daugiau dėmesio jis skiria verslui bei šeimai. „Anūkas auga, seneliui – daug džiaugsmo!“, – geros nuotaikos dėl nepalankaus teismo sprendimo neprarado senelis J.Borisovas.

Citavo dainą „Trys milijonai“

Teismas sprendimą grindžia tuo, kad J. Borisovas yra nuteistas už grasinimus prezidento pareigas ėjusiam R.Paksui. Taip pat J.Borisovas, anot teismo, negerbė įstatymų, tad Prezidentūra pagrįstai atėmė medalį.

Teisėjai išėjus, J.Borisovo interesams atstovaujantis advokatas Vytautas Sirvydis  prisiminė dainininko Marijaus Mikutavičiaus dainos „Trys milijonai“ žodžius: „Nesikankink dėl medalio, bet verta kovot iki galo dėl savo garbės!“

Advokatas pridūrė, kad garbė yra pakankamai vertingas dalykas.

V.Adamkaus patarėjas Darius Vilimas buvo nusiteikęs ne taip poetiškai. „Teismas patvirtino, kad prezidentas neabejojo savo veiksmų teisėtumu ir veikė įstatymuose numatytuose rėmuose“, – sakė prezidento atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius