Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio kariai įžengė į Gazos Ruožą (atnaujinta 00.37 val.)

Izraelio sausumos pajėgos šeštadienį vakare įžengė į Gazos Ruožą, pranešė Izraelio armijos atstovai.
Izraelis toliau atakuoja Gazos ruožą.
Izraelis toliau atakuoja Gazos Ruožą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Izraelio atstovė spaudai Maj Avital Leibovitch teigia, kad šio antpuolio tikslas yra perimti savo kontrolėn teritorijas, iš kurių palestiniečiai apšaudo Izraelį. Teigiama, jog ši ataka nėra nukreipta prieš taikius gyventojus, tačiau kiekvienas, saugantis teroristus ar ginklus, taip pat bus laikomas teroristu. Kartu Izraelio atstovai pažymėjo, kad šis įsiveržimas nereiškia okupacijos. Tarptautinės organizacijos reikalauja tuoj pat nutraukti karinius veiksmus. Prancūzija ir Didžioji Britanija griežtai pasmerkė Izraelio veiksmus, Jungtinės Tautos sušaukė skubų pasitarimą.

Pasiruošusios abi pusės

BBC atstovas teigia, kad šio antpuolio pajėgos kol kas nėra labai didelės, į Gazos Ruožą šiaurinėje regiono dalyje pajudėjo 10-15 tankų, juos pridengia sraigtasparniai. BBC praneša, kad į Gazos Ruožą Izraelio kariai įžengė keturiuose skirtinguose taškuose.

Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas sako, kad jų užduotis nebus lengva ar trumpa, tačiau jie tam yra pasiruošę. Žurnalistų teiginius, kad Izraelio pajėgos kol kas nėra didelės, paneigia kitų agentūrų pranešimai, kad šeštadienį šalies kariuomenė iškvietė dešimt tūkstančių rezervistų, kurių didžioji dalis kol kas bus laikoma užnugaryje, tačiau dalis jų bus mesta į Gazos Ruožą. Taip pat pranešama, kad oficialūs Izraelio Vyriausybės asmenys patvirtino, jog antrajame puolimo prieš „Hamas“ etape dalyvauja įvairių armijos dalinių atstovai ir kad jo tikslas bus visiškai sunaikinti teroristus šioje teritorijoje.

Palestiniečių atstovai jau praneša, kad tankai apšaudė vieną gyvenamąjį namą, vienas berniukas žuvo, o dar 11 žmonių buvo sužeisti. Taip pat teigiama, kad aukų yra ir tarp Izraelio karių, tačiau iš šios šalies jokių oficialių komentarų nėra. Naujienų agentūros praneša, kad Izraelio kariai buvo pasitikti palestiniečių raketų ir minosvaidžių šūviais. BBC ir CNN rodomuose reportažuose matyti liepsnos virš Gazos Ruožo, tačiau teigiama, kad Izraelio kariuomenė kol kas neįžengė į tankiai apgyvendintas teritorijas.

Tuo tarpu CNN rodo reportažus, kuriuose matyti, kad „Hamas“ kovotojai taip pat puikiai pasiruošę sausumos antpuoliams. Jų kariai apmokyti kariauti tokiomis sąlygomis, o miestai paversti tikrais labirintais, be to, padėti „Hamas“ pasiruošę ir beveik visi paprasti gyventojai. „Hamas“ atstovai paskelbė, kad Gazos Ruožas taps kapu Izraelio kariams.

Atakavo mečetę

Šis Izraelio sausumos antpuolis prasidėjo netrukus po to, kai žydų raketa vakarinės maldos metu pataikė į vieną palestiniečių mečetę. Kaip praneša palestiniečių atstovai, bent 13 žmonių antpuolio metu žuvo, o mečetės viduje tuomet buvo apie 200 žmonių.

Izraelis ne kartą metė kaltinimus, kad būtent mečetėse dažnai yra saugomi ginklai ir amunicija, tačiau dar nei karto mečetės nebuvo atakuotos pamaldų metu.

Lyderiai slapstosi

Šeštadienį buvo pranešta, kad per vieną Izraelio aviacijos smūgį žuvo aukštas „Hamas“ sukarintos grupuotės vadas Abu Zakaria al Jamalas, pranešė islamistų judėjimas. Izraelio kariškiai nurodė, kad M.al Jammalas buvo atsakingas "už visus raketų paleidimus visame Gazos mieste."

Ketvirtadienį per Izraelio aviacijos antskrydį žuvo kitas „Hamas“ lyderis Nizaras Rayyanas. Dauguma aukštų „Hamas“ pareigūnų šiuo metu slapstosi, baimindamiesi, kad Izraelis mėgins juos nužudyti.

Nusitaikė į mokyklą

Per Izraelio antskryžius šeštadienį buvo taip pat atakuota mokykla bei uostas. Sugriovus mokyklą šiauriniame Beit Lahijos mieste žuvo to pastato sargas. Izraelio kariškiai sakė atakavę "koledžą, kuris buvo naudojamas kaip bazė paleidžiant daug raketų." Amerikos mokykla vadinama švietimo įstaiga nebuvo niekaip susijusi su JAV, o visi jos darbuotojai ir studentai buvo palestiniečiai.

Tuo tarpu palestiniečių kovotojai iš Gazos Ruožo šeštadienį paleido į Izraelio pietinę dalį bent dešimt raketų, o per šias atakas buvo lengvai sužeisti du žmonės, pranešė kariškiai ir medicinos darbuotojai. Viena raketa pataikė į keturių aukštų pastatą antrajame didžiausiame Izraelio uostamiestyje Ašdode, esančiame toliau nei už 30 kilometrų nuo "Hamas" kontroliuojamos teritorijos sienos. Sprogimo skeveldros lengvai sužeidė du žmones, kuriems pagalba buvo suteikta įvykio vietoje. Kita raketa pataikė į namą Aškelono mieste, esančiame už 13 kilometrų į šiaurę nuo Gazos Ruožo, tačiau per šį incidentą niekas nenukentėjo, sakė gelbėtojai.

Vienas Izraelio armijos atstovas nurodė, jog kovotojai iš Gazos Ruožo nuo vidurnakčio į Izraelio pietinę dalį paleido mažiausiai 10 raketų.

George'as W.Bushas paragino visas šalis, kurios siekia užgesinti konfliktą Gazos Ruože, spausti islamistų judėjimą „Hamas“ nutraukti atakas prieš Izraelį.

Bushas apkaltino „Hamas“

JAV prezidentas George'as W.Bushas penktadienį paragino visas šalis, kurios siekia užgesinti konfliktą Gazos Ruože, spausti islamistų judėjimą „Hamas“ nutraukti atakas prieš Izraelį ir siekti tvarių paliaubų. Šiame kreipimesi kadenciją baigiantis JAV vadovas pirmąkart komentavo pastarąjį Izraelio ir palestiniečių santykių krizės etapą.

„Jungtinės Valstijos vadovauja diplomatinėms pastangoms sudaryti reikšmingas paliaubas, kurių būtų visiškai laikomasi, – sakoma G.W.Busho tradiciniame šeštadienio kreipimesi per radiją, kurio tekstą penktadienį Baltieji rūmai paskelbė penktadienio vakarą. – Raginu visas konfliktą sprendžiančias šalis spausti „Hamas“ atsisakyti teroro, taip pat palaikyti teisėtus palestiniečių vadovus, kurie siekia taikos“.

JAV prezidentas pareiškė, kad už pastarąjį smurto proveržį yra atsakingas „Hamas“, ir atmetė vienašališko ugnies nutraukimo galimybę, kuri leistų „Hamas“ toliau leisti minosvaidžių sviedinius ir raketas į Izraelį iš Gazos Ruožo.

„Pastarąjį smurto proveržį išprovokavo „Hamas“ – palestiniečių teroristų grupuotė, kurią palaiko Iranas ir Sirija, reikalaujanti Izraelio sunaikinimo, – sakė G.W.Bushas. – Dar vienas vienašališkas ugnies nutraukimas, po kurio tęstųsi raketų atakos prieš Izraelį, nėra priimtinas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius