Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europai sutriko dujų tiekimas (atnaujinta 17.15 val.)

Daliai Europos valstybių sutriko dujų tiekimas per Ukrainą.
„Gazprom“
„Gazprom“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lenkija, Vengrija, Bulgarija ir Rumunija pastebi dujų tiekimo sutrikimų po to, kai ketvirtadienį Rusija nutraukė dujų tiekimą Ukrainai, praneša BBC interneto svetainė.

Dėl šių sutrikimų Rusijos bendrovė „Gazprom“ kaltina Ukrainą ir teigia, jog ši vagia Europai skirtas dujas. Ukraina savo ruožtu tvirtina, kad naudoja dujas iš savo rezervo, o Rusija tiesiog sumažino dujų tiekimą Europos valstybėms.

Kaip praneša Lietuvos radijas, Ukraina perspėjo Europą, kad jei per 10 dienų Rusija nepradės jai tiekti dujų, dėl techninių trukdžių dujų tiekimas Europos šalims dar labiau sutriks.

Pirmininkavimą Europos Sąjungai perėmusi Čekija pirmadienį surengs susitikimą, kuriame bus sprendžiamas šis dujų tiekimo klausimas.

Abiejų šalių derybos nutrūko gruodžio 31 dieną, tačiau šeštadienį Ukrainos energetikos kompanija „Naftogaz“ paragino „Gazprom“ grįžti prie derybų stalo.

Rusija laukia Ukrainos atsakymo

Derybos su Ukraina dėl ginčijamų dujų tiekimo sutarčių negali būti tęsiamos, nes nesulaukta jokio tinkamo derybų partnerių atsako, šeštadienį Prahoje sakė Rusijos dujų kompanijos „Gazprom“ eksporto skyriaus vadovas Aleksandras Medvedevas.

„Gazprom“ nuo sausio 1 dienos nutraukė gamtinių dujų tiekimą Ukrainai, ir šio sprendimo padarinius pajuto kai kurios Europos Sąjungos (ES) šalys, tokios kaip Vengrija ir Rumunija.

Abiejų šalių derybos nutrūko gruodžio 31 dieną, tačiau šeštadienį Ukrainos energetikos kompanija „Naftogaz“ paragino „Gazprom“ grįžti prie derybų stalo.

„Mes tai darome – nuolat kviečiame juos (Ukrainos derybininkus) atvykti, tačiau jie neatvyksta, – A.Medvedevas sakė prieš susitikimą su pirmininkauti ES pradėjusios Čekijos pareigūnais. – Tokia padėtis visiškai nepriimtina... Mes neturim su kuo kalbėtis“.

Pasak jo, Rusijos dujų eksporto monopolininkė „Gazprom“ yra pasirengusi vykdyti savo įsipareigojimus Europos Sąjungai, o Ukrainą paragino laikytis tranzito sutarčių.

Rusija apkaltino Kijevą vagiant tranzitu per Ukrainos teritoriją į Europą tiekiamas dujas, tačiau Ukraina atsakė, kad „Gazprom“ pati mažina ES tiekiamų dujų kiekį ir naudoja „energetinį šantažą“.

„Dujų kiekis, kurį „Naftogaz“ nusavina savo reikmėms be jokių būtinų sutarčių, siekia jau 35 mln. kubinių metrų per dieną ir tebeauga“, – aiškino A.Medvedevas.

Pasak jo, „Gazprom“ padarė viską, kad kompensuotų „Naftogaz“ nusavinamų dujų kiekį. Kompanijos atstovas pridūrė, kad kai kurie vartotojai, ypač Balkanų regione, jau pradeda jausti sumažėjusio srauto pasekmes.

„Šiaip ar taip „Gazprom“ jiems tiekė visą sutartyse numatytą dujų kiekį“, – sakė A.Medvedevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius