Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žiniasklaida: CŽV Lietuvoje buvo įrengusi slaptą kalėjimą (atnaujinta 08.05 val.)

ABC pranešė, kad Lietuvoje CŽV turėjo įrengtą specialų kalėjimą įtariamiesiems „Al Qaeda“ teroristams.
ABC praneša, kad CŽV Vilniuje laikė kalinius
ABC praneša, kad CŽV Vilniuje laikė kalinius. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ABC pranešė, kad Lietuvos valdžia šios griežtai įslaptintos operacijos tikslams Vilniaus pakraštyje skyrė pastatą, kuriame daugiau nei metus buvo laikomi bent aštuoni įtariamieji. Ši programa buvo nutraukta 2005 metų pabaigoje baiminantis, kad bus išviešinta. ABC naujienų tarnyba skelbia turinti patvirtinimų, kad CŽV lėktuvai tuo laikotarpiu skraidė į Lietuvą.

Kalėjimas mainais už gerus santykius?

CŽV atstovas Paulas Gimigliano ABC nepatvirtino šios informacijos, teigdamas, kad CŽV niekada nekomentuoja to, kur galėjo būti vykdomos programos. „Mes tiesiog nekomentuojame tokių teiginių, kurių vis pasirodo spaudoje pastaraisiais metais“, – teigė CŽV atstovas spaudai ir pabrėžė, kad tokios informacijos plėtojimas yra „neatsakingas“, nes gali sukurti pavojų milijonams žmonių.

Buvę CŽV darbuotojai teigia, kad kalėjimas Lietuvoje buvo vienas iš aštuonių pasaulyje, kuriuos CŽV įkūrė po Rugsėjo 11-osios išpuolių Niujorke ir kur buvo laikomi aukšto rango įtariamieji „Al Qaeda“ teroristai, sulaikyti visame pasaulyje.

Buvęs CŽV atstovas teigė, kad Lietuva sutiko dėl tokio kalėjimo, nes norėjo užmegzti geresnius santykius su JAV. Kartu jis teigė, jog George'o W.Busho administracija ar CŽV nedarė jokių atsakomųjų atsidėkojimo žingsnių už tokio kalėjimo įrengimą. Neva Lietuvai buvo naudinga bent jau tai, kad JAV išklausydavo jų poziciją.

ABC praneša, kad Lietuvos ambasada Vašingtone paneigė, jog mūsų šalyje buvo įrengtas slaptas kalėjimas. Ambasados atstovas spaudai Tomas Gulbinas ABC tai pavadino gandais ir interpretacijomis.

Uždarė pasklidus informacijai

Kaip ABC sakė du tuomečio JAV valdžios aparato darbuotojai, kai 2005 metais apie tokius kalėjimus Rytų Europoje pranešė „Washington Post“ ir ABC, Vašingtonas nusprendė uždaryti kalėjimus Rumunijoje bei Lietuvoje ir iškelti „Al Qaeda“ kalinius iš Europos. Jie buvo perkelti į Iraką ir Afganistaną, o vėliau, kai prezidentas G.W.Bushas pripažino tokios programos egzistavimą, – į Gvantanamo kalėjimą.

Vienas buvęs CŽV pareigūnas, dalyvavęs slaptoje programoje, pademonstravo ABC žurnalistams skrydžių išklotines, kuriose užfiksuota, kad suimtieji buvo skraidinami į slaptus kalėjimus ir iš jų, esančius Lietuvoje, Tailande, Afganistane, Maroke, Lenkijoje, Rumunijoje ir Gvanatname.

Apgaulingi maršrutai

Buvęs CŽV pareigūnas taip pat teigė, kad buvo naudojami ir apgaulingi maršrutai, siekiant suklaidinti Europos aviacijos tarnybas. Pavyzdžiui, lėktuvams, skrendantiems į Lietuvą ir iš jos, buvo oficialiai paruošiami dokumentai, kad jie leidžiasi gretimose šalyse. „Dažniausiai buvo naudojama Suomija ir Lenkija“, – ABC sakė buvęs CŽV pareigūnas.

Beje, CŽV pareigūnas ABC pažymėjo, kad Lietuva yra pasirašiusi įvairių tarptautinių sutarčių, draudžiančių kankinimus, ir CŽV veiksmai Lietuvoje įrengtuose kalėjimuose pažeidė ne tik JAV įstatymus ar nusižengė tarptautinei teisei, bet ir pažeidė Lietuvos įstatymus. „Lietuvos pareigūnai, kurie dirbo su CŽV, taip pat pažeidė Lietuvos įstatymus“, – teigė pareigūnas. 

Papildyta URM pranešimu. Lietuvos URM neigia informaciją

Lietuvos užsienio reikalų ministerija penktadienį paneigė JAV žiniasklaidos pranešimą apie Lietuvoje tariamai veikusį slaptą Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą, kuriame esą buvo kalinti aukšti „Al Qaeda“ kovotojai, pavadindama tai gandais ar prasimanymais.

„Lietuvos URM neigia bet kokius gandus ar prasimanymus apie neva Lietuvos teritorijoje veikusius slaptus JAV kalėjimus“, – BNS penktadienį sakė UMR atstovas spaudai Rolandas Kačinskas.

Informaciją, esą Lietuvoje iki 2005 metų veikė slaptas CŽV kalėjimas, ketvirtadienį paskelbė „ABC News“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius