-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amžiaus apiplėšimo byloje daugėja ir mįslių, ir atsakymų (atnaujinta 15.55 val.)

Trečiadienį Vilniaus 3-iasis apylinkės teismas jau trečiame posėdyje tris valandas narpliojo garsiojo inkasatorių apiplėšimo, per kurį pagrobta 1,8 milijono litų, istoriją. Skandalingiausia iš paaiškėjusių aplinkybių – jog apiplėšimo dieną dirbęs ekipažas privalėjo būti atšauktas, nes važiavo rinkti pinigų tinkamai nepasiruošęs!
Inkasatorių byla, 3 posedis.
Pamainos viršininku dirbęs R.Buzarevičius (dešinėje) teisme patvirtino, jog vairuotojui (antras iš dešinės) išvykus rinkti pinigų be ginklo, ekipažas privalėjo tučtuojau būti atšauktas. Kairėje sėdi V.Bičkus, šalia jo R.Masterbrockis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujienų portalas 15min.lt jau pasakojo ir apie pirmąjį, ir apie antrąjį posėdį šioje byloje.

Šiandien surengtame trečiame posėdyje teismas išgirdo ne ką mažesnę nuostabą keliančių dalykų, kaip rutuliojosi įvykiai 2007 metų spalio 14 dieną, kai buvo apiplėšti iš parduotuvės „Maxima“ Salininkuose pinigų paimti atvažiavę „Falck Security“ inkasatoriai.Jeigu aš sužinočiau ar kažkas kitas sužinotų, kad ginklą pamiršo, jie būtų atšaukti“, – pamainos viršininkas R.Buzarevičius patvirtino, kad beginklis inkasatorių ekipažo vairuotojas pažeidė vidaus tvarką.

Iš brolio inkasatoriaus gavo ginklą

Trečiadienio posėdyje teismas apklausė ir vieno iš įtariamųjų – Artūro Masterbrockio –  brolį Robertą.

Paaiškėjo, kad 34 metų R.Masterbrockis per apiplėšimą dirbo saugos bendrovėje „Falck Security“, vėliau pervadintoje į G4S.

Maža to, apsaugininkas Robertas įtariamuoju tapusiam broliui Artūrui buvo perdavęs ginklą, kurį pareigūnai rado per kratą.

Tačiau teismą R.Masterbrockis tikino ne tik nieko nekonsultavęs prieš apiplėšimą, bet ir apskritai su broliu retokai bendraujantis.

Apie pareigūnų rastą pneumatinį pistoletą R.Masterbrockis pasakojo taip: „1997 metais jį nusipirkau sau. Įdėjus dujų balionėlį, jis neiššaudavo. Man pasirodė, kad sugedęs, bet neturėjau laiko jo nuvežti į remontą, todėl paprašiau brolio, kad nuvežtų."

Paklaustas, ar ginklais nesidomintys žmonės galėtų pagal išvaizdą palaikyti tokį pneumatinį pistoletą koviniu ginklu, R.Masterbrockis tepasakė: „Nežinau...“

A.Masterbrockio sugyventinė Oksana Miškinytė teismą tikino, kad iš apsaugininko Roberto gautas ginklas tikrai nebuvo pasiruošimo plėšimui arsenalo dalis, o tiesiog namuose užsivoliojęs rakandas, kurio niekas ilgai nepasigedo. „Daug darbo nuosavame name turime, taigi neturėjo ir Artūras laiko vežti jo taisyti, tas ginklas 3–4 metus gulėjo pamirštas dėžėje už lovos, kol pareigūnai per kratą jį rado“, – tikino įtariamojo sugyventinė O.Miškinytė.

„Man pasiūlė išeiti iš darbo“

R.Masterbrockis dirba inkasatoriumi, jo pareigos – bankomatų operatorius. Prokuroras teisme R.Masterbrockio teiravosi, „gal brolis domėjosi, kokios sumos vežiojamos, kokie maršrutai?“

Prokuroras patikslino, kad brolio klausimas inkasatoriui nebūtinai turėjo būti suformuluotas tiesiai šviesiai: ar galima juos apiplėšti?

R.Masterbrockis aiškino, kad apie darbą, o tuo labiau jo subtilybes, su broliu apskritai nebendraudavo.

Pokalbis šia tema įvyko tik po kelių dienų, kai Artūras paskambino pasveikinti Roberto su gimtadieniu. Tuomet šneka pakrypo ir apie garsųjį apiplėšimą.

Kad brolis tapo įtariamuoju, R.Masterbrockis sužinojo gruodžio mėnesį, kai jam paskambino ir apie tai pranešė A.Masterbrockio sugyventinė Oksana.

R.Masterbrockis teisme pasakojo, jog netrukus po įvykio darbe kalbėjosi su tiesioginiu viršininku ir buvo jo nuramintas, jog jam asmeniškai jokių pretenzijų nėra. „Bet pastaruoju metu jaučiu spaudimą. Man pasiūlė išeiti iš darbo“, – neslėpė R.Masterbrockis.

Jis svarsto, kad šešėlis ant jo krito dėl dviejų dalykų – iškilus informacijai apie broliui perduotą ginklą bei dėl to, kad Robertas atsisakė duoti parodymus prieš brolį.Maršruto užkampyje esanti Salininkų „Maxima“ buvo paskutinis inkasatorių kelionės punktas, kur ekipažas nuvyko jau surinkęs beveik porą milijonų litų.

Advokatas tikslinosi, ar R.Masterbrockis nedavė parodymų slėpdamas brolio kaltę. „Esu įsitikinęs, kad to nebuvo!“ – brolio nekaltumu įsitikinęs R.Masterbrockis.

Kas sudarė plėšikams parankų maršrutą?

Kaip inkasatoriai organizuoja savo darbą ir kokios galimybės pašaliniams asmenims buvo gauti plėšimui pasiruošti reikalingą vidinę informaciją, teismas turėjo progą išgirsti iš vilniečio Ruslano Buzarevičiaus. Šis 38 metų vyras lemtingąjį sekmadienį dirbo „Falck security“ pamainos viršininku, buvo atsakingas už ekipažo išvažiavimą, atvažiavimą ir sklandų darbą per visą maršrutą.

Teismas aiškinosi abejones, kodėl tąkart inkasatorių maršrutas buvo sudėliotas taip, tarsi specialiai siekiant palengvinti plėšikams užduotį. Inkasatoriai galėjo būti pasiųsti pinigų į miesto pakraštį, o sumai didėjant, vis artėti prie miesto centro, kur saugiau. Šiuo atveju buvo atvirkščiai – maršruto užkampyje esanti Salininkų „Maxima“ buvo paskutinis inkasatorių kelionės punktas, kur ekipažas nuvyko jau surinkęs beveik porą milijonų litų.

Pamainos viršininkas teisme sakė, jog instrukcijas, kokiu maršrutu privalo vykti, ekipažas kaskart gauna tik prieš išvažiuodamas. Lemtingąjį sekmadienį maršrutą, anot R.Buzarevičiaus, sudarė ne jis, o regiono vadovas, vardu Vytas, kuris bendrovėje jau nebedirba.

Prokurorui buvo svarbu išgirsti, kas dar žinojo apie inkasatorių maršrutus. Pamainos vadovas atsakė abstrakčiai: „Visi vadovai, nes jie turi patvirtinti sudaromus maršrutus.“

R.Buzarevičius tikino, jog tą dieną apskritai nedirbęs inkasatorius R.Masterbrockis apie tos dienos kolegų maršrutus niekaip negalėjo žinoti.Žinojau, kad jis labai blogai jaučiasi, bet norėjau, kad dar blogiau jaustųsi, todėl liepiau keltis ir važiuoti į parduotuvę, – apie savo nuožmų charakterį teisme pasakojo įtariamojo A.Masterbrockio sugyventinė O.Miškinytė.

Beginklį inkasatorių privalėjo atšaukti!

Teisme R.Buzarevičius paliudijo ir vieną skandalingą aplinkybę. Pasirodo, apiplėštasis ekipažas tą sekmadienį privalėjo būti atšauktas iš maršruto, nes išvyko vykdyti užduoties nepasiruošęs.

„Darbuotojas privalo būti ir visiškai aprengtas, ir ginkluotas. Ko gero, tai vienintelis kartas, kai darbuotojas išvažiavo be ginklo. Ko gero, po pietų pertraukos jis nepaėmė to ginklo, pamiršo“, – kalbėjo pamainos vadovas.

R.Buzarevičiaus žodžiais tariant, paprastai tokiais atvejais apsaugininkai patys apsižiūri, kad pamiršo ginklą, todėl grįžta jo pasiimti. „Jeigu aš sužinočiau ar kažkas kitas sužinotų, kad ginklą pamiršo, jie, aišku, kad būtų atšaukti“, – R.Buzarevičius patvirtino, kad beginklis inkasatorių ekipažo vairuotojas pažeidė vidaus tvarką.

Vienas gėrė, kitas sportavo

Iš to, ką trečiadienį teisme pasakojo abiejų įtariamųjų – garsaus bušido kovotojo 38 metų Valentino Golubovskio ir jo bendraamžio vilniečiui A.Masterbrockio – antrosios pusės, aiškėja, kuo bus grindžiami šių vyrų alibi.

A.Masterbrockis, anot sugyventinės, ilgiau nei parą buvo „juodai užmynęs ant kamščio“, o V.Golubovskis, pasak pastarojo sugyventinės, per apiplėšimą žaidė futbolą. Reikia manyti, kad jei žaidimo ir apiplėšimo laikas sutampa, V.Golubovskio alibi galės patvirtinti dar mažiausiai 20 futbolininkų.

Apiplėšimas įvyko sekmadienį vakare, o šeštadienį A.Masterbrockis su V.Golubovskiu buvo išvykę į varžybas Rygoje. Vyrai planavo Rygoje ir nakvoti, tačiau vienas jų bičiulis sportininkas patyrė traumą, todėl paprašė, kad visa grupė naktį išvyktų į Vilnių.

Ir A.Masterbrockis, ir V.Golubovskis namuose pasirodė sekmadienį paryčiais.

Teisme kaip V.Golubovskio širdies draugė, o ne sugyventinė prisistačiusi 36 metų Renata Berazova pasakojo, kad po kelionės širdies draugas užmigo, o kėlėsi apie 11 val. Kurį laiką pabuvęs namuose, popietę išvyko žaisti futbolo. „Buvo labai graži diena, švietė saulė, aš sodinau tulpes“, – tuo, kaip puikiai prisimena 1,5 metų senumo įvykius, teismą nustebino Renata. Tačiau teismas kažkodėl pernelyg nesigilino, pavyzdžiui, kelintą valandą ir iš kur sekmadienio vakarą grįžo jos širdies draugas V.Golubovskis.

Liudytoja tik minėjo, kad vakare jai skambino Albertas Šmitas ir pranešė, jog V.Golubovskio bičiulis A.Masterbrockis prisigėrė pas kitą jų draugą Virginijų Bičkų.

Kur pragėrei mersedesą?!

Apie A.Masterbrockio išgertuvių maratoną tą savaitgalį teisme smulkiai pasakojo sugyventinė Oksana. „Banketai būna po varžybų, pageria gerai, tai namo grįžti neskuba“, – kad teismui būtų lengviau suvokti kai kurių sportininkų gyvenimo užkulisius, pasakojo liudytoja.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Inkasatorių byla, 3 posedis.
A.Masterbrockis (sėdi arčiau), pravarde Mažas, padarė išvadas ir tiek daug nebegeria.

Ji minėjo, kad A.Masterbrockis po kelionės iš Rygos į Vilnių irgi grįžo neblaivus. „Leidau jam porą valandų pagulėti. Žinojau, kad jis labai blogai jaučiasi, bet norėjau, kad dar blogiau jaustųsi, todėl liepiau keltis ir važiuoti į parduotuvę. Kadangi esu labai įkyri ir bjauri, priverčiau jį taip padaryti. Pasakiau, kad kitaip išvarysiu iš namų!“ – pasakojo O.Miškinytė.

Apie 15 val. ji pagaliau išgrūdo A.Masterbrockį iš namų. Užuot po valandėlės parvežęs nupirktus produktus, vyras, anot sugyventinės, vėl girtutėlis grįžo tik kitos dienos 5 valandą ryto.

Oksana vėl neleido A.Masterbrockiui ramiai išsiblaivyti ir liepė tučtuojau lėkti ieškoti „pragerto“ automobilio „Mercedes“. Apie šio mersedeso didžiulę reikšmę šioje byloje 15min.lt jau pasakojo – mašina buvo palikta tokioje vietoje, jog susidaro įspūdis, kad ją buvo pasiruošę iš inkasatorių užpuolimo sprunkantys plėšikai.

O.Miškinytė patvirtino, kad girtam A.Masterbrockiui mersedesą rasti padėjo kaimynė kioskininkė Nijolė.

Gėrė kaip tankas

Įtariamojo sugyventinė Oksana teisme aiškino, kad maisto pirkti išvažiavęs A.Masterbrockis pirmiausia sutiko kažkokį draugą ir nutarė pamiškėje kartu išgerti. Pasijutęs išties girtas, A.Masterbrockis metė sugyventinės motinai priklausantį automobilį Mercedes ir kažkaip nukeliavo toliau gerti į kitą galą miesto – pas minėtą draugą V.Bičkų. „Nuvažiavo pas Bičkų tęsti išgertuvių. Jis ten gėrė gėrė, kol nugriuvo“, – tikino O.Miškinytė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Inkasatorių byla, 3 posedis.
M.Petryla byloje dėl inkasatorių apiplėšimo buvo įtariamasis, bet tapo liudytoju.

Tada ir kilo sujudimas, kaip sunkiasvorį milžiną, pravarde Mažas, parvežti iš V.Bičkaus namų Antežeriuose į priešingą miesto galą Kelmijos soduose.

Anot teisme liudijusio V.Bičkaus, A.Masterbrockį jis buvo įsodinęs į savąjį visureigį Mitsubishi Pajero, bet vos pradėjus kelionę mašina sulūžo.

V.Bičkus puolė skambinti draugui A.Šmitui. Šis atvažiavo su žmona ir padėjo nuvežti A.Masterbrockį.

V.Bičkus negalėjo teismui paaiškinti, kodėl A.Masterbrockis buvo išleistas ne namo kieme, o „kažkur prie namų“. Todėl lieka neaišku, ką vyras veikė maždaug nuo vidurnakčio iki 5 valandos ryto, kai jį pasitiko sugyventinė Oksana. Beje, ši moteris numano, kodėl A.Masterbrockis nebaigė kelionės namo. „Pėsčiomis jis atėjo, nes Artūras apvėmė automobilį, spjaudėsi ten“, – sakė ji.

Tarsi norėdama kompensuoti tai, kokį sugyventinio A.Masterbrockio portretą nutapė per viešą teismo posėdį, O.Miškinytė pareiškė: „Jis labai geras! Kiekviena moteris svajotų su tokiu gyventi. Jis labai atidus. Sakau, net girtą jį išvariau, manęs paklausė, nors girtas buvo...“

Spaudė, kad prisipažintų

Teisme apklaustas ir vilnietis Mantas Petryla, kurį prokurorai dėl šios istorijos laikė suimtą keturis mėnesius, bet paleido ir iš įtariamojo pavertė bylos liudytoju. M.Petrylos teigimu, su inkasatorių apiplėšimu jis neturi nieko bendra, išskyrus tai, kad pažįsta įtariamąjį V.Golubovskį ir kitą buvusį įtariamąjį, irgi virtusį liudytoju A.Šmitą.

„Jeigu mane 4 mėnesius laikė, vadinasi, kažko iš manęs norėjo. Bet negaliu per 5 minutes išdėstyti visko, kas buvo per 4 mėnesius“, – teismui kalbėjo M.Petryla.

Esmę apie tuos keturis sulaikymo mėnesius, kai buvo įtariamasis, M.Petryla apibūdino taip: „Pastoviai buvo psichologinis spaudimas, grasinimai. Norėjo įtikinti, kad visus apšmeižčiau. Sakė, kad aš, Masterbrockis ir kiti padarėme nusikaltimą, ir norėjo, kad prisipažinčiau.“

Teisme buvo paminėta, jog vienam slaptam liudytojui buvo pasirodę, jog būtent M.Petryla su A.Masterbrockiu lydėjo inkasatorių automobilį.

Proceso dalyviai šiandien padarė išvadą, jog inkasatorių apiplėšimą narpliojančiam teismui liko dar labai daug darbo, todėl sutarta kovą ir balandį surengti dar mažiausiai tris posėdžius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius