Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 16

Skustagalviai Vilniuje apgulė Nacionalinį kraujo centrą (atnaujinta 14.25 val., nuotraukos)

Nuo 9 valandos ryto Vasario 16-osios proga patriotiškai nusiteikęs jaunimas būriuojasi eilėje tapti kraujo donorais.
Į teismus vaikščiojęs ataugintais plaukais, duoti kraujo Paulius atėjo pasipuošęs labiau jam priimtina šukuosena.
Į teismus vaikščiojęs ataugintais plaukais, duoti kraujo Paulius atėjo pasipuošęs sau priimtinesne šukuosena. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sostinės skustagalviai, lig šiol garsėję daugiausia prieštaringai vertinamais nacionalistiniais žygiais ir šūkiais, nutarė įrodyti, jog jie ir darbais myli Lietuvą.Per visą istoriją dėl mūsų Lietuvos, Tėvynės, buvo pralieta labai daug kraujo. Tapdami donorais mes nežūstame už Tėvynę, tačiau simboliškai irgi praliejame kraują dėl Lietuvos, – kalbėjo skustagalvių jaunimo atstovas P.Peciulevičius.

„Lietuvai reikia mūsų kraujo!“ – jau kiek anksčiau viešai yra prisižadėję neformalios „skinų“ organizacijos atstovai, o pirmadienį nuo ryto sugužėjo į Nacionalinį kraujo centrą sostinės Žolyno gatvėje.

Vienas pirmųjų donoro registracijos anketą čiupo ir ėmė pildyti dvidešimtmetis Paulius Peciulevičius, teistas už nesantaikos kurstymą 2008 metų kovo 11-osios eitynėse, tačiau įrodęs savo nekaltumą ir teismo išteisintas.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga šiandien  dirbančiame Nacionaliniame kraujo centre donorais gali tapti visi norintieji. Vienintelė sąlyga šiandien – kraujas imamas neatlygintinai. Donorai laukiami iki 14 val.

Kai P.Peciulevičius atsigulė į specialų donorams skirtą krėslą bei buvo fotografuojamas, jo bičiuliai linksmai šūkavo: „Paulius yra oficialus skustagalvių veidas, atstovas spaudai!“

Davęs kraujo jaunuolis sėdo pasistiprinti.

Gurkšnodamas arbatą ir kramsnodamas sausainius, naujienų portalui 15min.lt jis kalbėjo: „Per visą istoriją dėl mūsų Lietuvos, Tėvynės, buvo pralieta labai daug kraujo. Tapdami donorais mes nežūstame už Tėvynę, tačiau simboliškai irgi praliejame kraują dėl Lietuvos.“

Kraujo centre dirbantis personalas – vien moterys, donorų prašė davus kraujo nevaikštinėti, o kuo greičiau atsisėsti. „Aukšti vyrai esate, pabandyk po to tokius patampyti“, – papildomų rūpesčių, jei donorai kartais nualptų, siekė išvengti medicinos seselės.

Duodantieji kraujo šmaikštavo, jog būnant aukštiems nualpti iš tiesų yra ne kas – tektų iš aukštai kristi.

Kraštutiniu nacionalizmu pasižymintis jaunimas Kraujo centre neišvengė ir dviprasmiškų juokelių.

Vaikinai aptarinėjo, kodėl patalpoje, kur imamas kraujas, veikia televizorius, o ekrane kartais sušmėžuoja ir juodaodžiai. „Gal nori, kad mūsų kraujas užvirtų ir greičiau tekėtų?!“ – krizeno skustagalviai jaunuoliai, niekada neslepiantys antipatijos į Lietuvą plūstantiems kitataučiams ir kai kurių kitų grupių žmonėms.

Duoti kraujo veržėsi merginos (papildyta 14.25 val.)

Po 14 val. šiandieninė nemokamos donorystės akcija baigėsi. Medikės neskubėjo namo ir priėmė dar keletą donorų, užsukusių į Kraujo centrą prieš pat uždarymą, nors šiandien apskritai turėjo būti išeiginė diena.

„Tikrai nepykstame. Negali pykti, kad tenka dirbti, kai žmonės ateina nemokamai duoti kraujo,“ – portalui 15min.lt kalbėjo šios įstaigos bendrosios praktikos slaugytoja Rima Kačanovska.

Centro darbuotoja apibendrino Vasario 16-osios akcijos rezultatus: kraujo šiandien davė apie 30 žmonių, maždaug pusė iš jų buvo merginos! Nors iš ryto bent dešimt pirmųjų stojusiųjų į eilę duoti kraujo buvo vaikinai, vėliau į centrą ėjo daugiausia merginos. „Man atrodo, jos neutralios buvo, iš interneto sužinojo ir atėjo“, – apie tai, kad donorės neatrodė prijaučiančios skustagalvių judėjimui, sakė pašnekovė.

Beje, kraujo šiandien davė ne vien jaunimas. „Štai, visa šeima buvo atėjusi: sūnus, tėvas ir mama, maždaug apie 50 metų“, – pasakojo slaugytoja Rima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius