Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko tikėtis iš darbo biržos?

Dirbu pilnu etatu, gaunu minimumą. Sumažėjus vaikų skaičiui mokykloje, sumažins ir mano etatą iki 0,5. Noriu sužinoti, ar galiu stoti į darbo biržą ir kokios lengvatos ar išmokos man priklausytų?
Vilniaus darbo birža
Vilniaus darbo birža / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Teritorinės darbo biržos registruoja darbo ieškančius asmenis, kurie gyvena jų nurodytoje gyvenamojoje vietoje, esančioje teritorinės darbo biržos aptarnaujamoje teritorijoje. Taigi galite registruotis teritorinėje darbo biržoje kaip papildomo darbo ieškantis asmuo, bet ne kaip bedarbio statusą turintis asmuo.

Bedarbiais laikomi tik nedirbantys darbingo amžiaus darbingi asmenys, kurie nesimoko pagal dieninę ar nuolatinę mokymo formą, įstatymų nustatyta tvarka įsiregistravę teritorinėje darbo biržoje kaip darbo ieškantys asmenys ir pasirengę dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse.

Po registravimo darbo biržoje turėsite galimybę tik gauti informaciją apie laisvas darbo vietas, darbo paieškos galimybes ir būdus, padėtį darbo rinkoje ir pan., t.y. Jums bus suteikta reikiama pagalba ieškant papildomo darbo.

Tačiau kadangi dirbate ir neturite bedarbio statuso, neturėsite teisės gauti nedarbo socialinio draudimo išmokų, dalyvauti profesiniame mokyme ir panašiai, kadangi tokios garantijos užtikrinamos tik bedarbiams.

Jeigu atsižvelgiant į Jūsų nedideles pajamas bei kitus kriterijus atitiksite „nepasiturinčios šeimos“ (jei turite šeimą) ar „vieno gyvenančio asmens“ kriterijus, Jums galėtų būti skiriama socialinė pašalpa arba galėtumėte gauti kitokią socialinę paramą (pvz., teisę į būsto šildymo išlaidų, išlaidų šaltam vandeniui ir  išlaidų  karštam  vandeniui  kompensacijas).

Dėl Jūsų galimybės gauti socialinę paramą galite kreiptis į gyvenamosios vietos savivaldybės Socialinės paramos skyrių (centrą).

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios  konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius