Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skolų išieškojimas: trys teisiniai būdai

Pažįstamam esu paskolinęs pinigų. Skolos raštelyje nurodytu terminu skolininkas pinigų negrąžino. Kokiu būdu būtų galima išieškoti įsiskolinimą per teismą?
Skolos išieškojimas prasideda nuo išsamių skaičiavimų.
Skolos išieškojimas prasideda nuo išsamių skaičiavimų. / LŽ nuotr.

Tokiu atveju, kai skolininkas laiku nepadengia įsiskolinimo sumos, nurodytos skolos raštelyje, iš tiesų Jums reikėtų kreiptis į teismą dėl skolos priteisimo. Civilinio proceso kodeksas įtvirtina kelis įsiskolinimo priteisimo būdus. Trumpai aptarsime kiekvieną jų.

Pareiškimas dėl teismo įsakymo išdavimo

Pareiškimas dėl teismo įsakymo išdavimo teikiamas, jeigu: (a) skolininkas gyvena ar jo buveinė yra Lietuvos Respublikoje (b) skolininko gyvenamoji ar darbo vieta yra žinomos. Teismas, gavęs pareiškimą išduoti teismo įsakymą, išsprendžia pareiškimo priėmimo klausimą ir, jeigu nenustato pareiškimo trūkumų, ne vėliau kaip kitą dieną išduoda teismo įsakymą.

Gavęs teismo įsakymą, skolininkas privalo per 20 dienų įvykdyti prievolę arba pareikšti prieštaravimus. Skolininkui pareiškus net ir nemotyvuotus prieštaravimus, teismo įsakymas neįsiteisėja ir kreditorius tuomet turi kreiptis į teismą žemiau nurodyta tvarka. Teismo įsakymas taip pat naikinamas, jeigu jo nepavyksta įteikti skolininkui. Skolininkui neprieštaraujant, teismo įsakymas įsiteisėja ir tampa vykdytinu. Žyminis mokestis už pareiškimą dėl teismo įsakymo išdavimo lygus ketvirtadaliui tos sumos, kurią reikėtų mokėti už ieškinio nagrinėjimą teisme ginčo teisenos tvarka.

Ieškinys dokumentinio proceso tvarka

Jūs galite ginti savo teises dokumentinio proceso tvarka, jeigu (a) visi reikalavimai pagrindžiami rašytiniais įrodymais; (b) skolininkas gyvena ar jo buveinė yra Lietuvos Respublikoje. Tuomet Jūs teiktumėte teismui ieškinį dėl preliminaraus sprendimo priėmimo. Skolininkas per 20 dienų nuo preliminaraus sprendimo priėmimo dienos gali prieštarauti preliminariam sprendimui.

Prieštaravimai turi būti motyvuoti. Skolininkui pateikus motyvuotus prieštaravimus, ginčas nagrinėjamas iš esmės. Jeigu jis neprieštarauja preliminariam sprendimui, preliminarus sprendimas įsiteisėja. Jei jis nepateikia prieštaravimų, dokumentinis procesas užtrunka 40 – 45 dienas, tačiau kai skolininkas prieštarauja preliminariam sprendimui, dokumentinis procesas trunka kur kas ilgiau. Žyminis mokestis už ieškinio padavimą dokumentinio proceso tvarka yra lygus pusei tos sumos, kurią reikia mokėti už ieškinio nagrinėjimą ginčo teisenos tvarka.

Ieškinys ginčo teisenos tvarka

Bendra ginčo teisenos tvarka pateikiamas ieškinys, prie kurio pridedami visi turimi rašytiniai įrodymai, tuomet laukiama, kol atsiliepimą į ieškinį pateiks kita šalis ir bus paskirtas teismo posėdis.

Teismo posėdžio metu yra nagrinėjami rašytiniai įrodymai, pateikiami liudininkų parodymai. Tokiu būdu įsiskolinimo išieškojimo procesas užtrunka kur kas ilgiau.Tuo atveju, kai ieškinio suma neviršija 100 000 Lt, žyminis mokestis už ieškinio padavimą ginčo teisenos tvarka sudaro 3 proc. nuo ieškinio sumos.

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios  konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius