-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovoje su kyšininkavimu ir korupcija – spragų užkamšymas

Vyriausybė trečiadienį pritarė Baudžiamojo kodekso (BK) pataisoms, susijusioms su kyšininkavimu ir korupcija. Pasak teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, šiomis pataisomis būtų užkamšytos įstatymų spragos, neleidžiančioms specialiosioms tarnyboms efektyviai kovoti su minėtais nusikaltimais.
Nedarbingumo lapelį galima nusipirkti už pinigus.
Nedarbingumo lapelį galima nusipirkti už pinigus. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Teisingumo ministerija kartu su tarptautiniais ekspertais identifikavo tam tikras BK spragas. Pirmiausia, kyšio davimu šiuo metu Lietuvoje laikoma tik materialinę išraišką turintys objektai, t.y. pinigai, arba kitos materialinės gėrybės. Tuo tarpu mainų pobūdžio kyšininkavimas, kai paslauga atsilygina už paslaugą, nebuvo patekęs į kyšininkavimo sąvoką. Į ją nepateko ir įvairios paslaugos, tarp kurių protekcija, galimybė įsidarbinti ir pan.“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį pasakojo R.Šimašius.

Be to, pasak jo, pateiktose BK pataisose numatyta galimybė naudoti operatyvines priemones prieš kyšininkavimą, taip pat panaikinama švelniausia sankcija, t.y. teisės atėmimas eiti tam tikras pareigas. „Turės būti kitokio pobūdžio sankcija, kaip minimum, rimtesnė bauda. Tai reiškia, kad tuo pačiu bus pritaikytas ir draudimas dirbti tam tikrą darbą, bei keletas kitų pataisymų“, – sakė teisingumo ministras.

Anot jo, šios priemonės aukštyn kojomis visko neapvers, tačiau „tai yra spragų užkamšymas, kurios šiandien atitinkamom tarnyboms trukdo efektyviai kovoti su tais nusikaltimais“.

„Piktnaudžiavimo tarnyba atveju numatoma žemesnė riba, kokia padaroma žala institucijoms ir valstybei, kuomet tai yra laikoma nusikaltimu. Iki šiol tai buvo 250 MGL, pataisose šis skaičius sumažinamas iki 50 MGL. Tai reiškia, kad santykinai už mažesnę valstybei padarytą žalą dėl piktnaudžiavimo tarnyba, bus galima patraukti asmenis baudžiamojon atsakomybėn“, – dėstė R.Šimašius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius