Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovai su prekyba žmonėmis – bendros Baltijos jūros regiono valstybių pastangos

Vidaus reikalų ministerija kartu su kitų Baltijos jūros regiono valstybių atsakingomis institucijomis pristatė planus inicijuoti bendrą projektą, padėsiantį kovoti su prekyba žmonėmis priverstiniam darbui. Baltijos jūros regioną apimsiantys koordinuoti valstybinio ir privataus sektorių veiksmai padės užkirsti kelią prekybai žmonėmis priverstiniam darbui dar verbavimo stadijoje.
Palydovės
Palydovės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šios nusikalstamos veikos prevencijai vienysis valstybių institucijos, mokslininkai, darbdaviai, įdarbinimo agentūros Lietuvoje, Suomijoje, Švedijoje, Estijoje, Danijoje, Islandijoje, Latvijoje, Norvegijoje bei Vokietijoje. Gavus finansavimą, projektas bus įgyvendamas pagal Baltijos jūros regiono strategijos 15 prioritetinę sritį „Sumažinti nusikalstamumo mastą ir žalą“, už kurią yra atsakinga Lietuva ir Suomija.

„Žmonės džiaugiasi gavę pasiūlymą dirbti užsienyje ir nutyli buvę parduoti ir išnaudoti. Dažnai netikrinami darbo pasiūlymai, nekreipiamas dėmesys į netvarkingus dokumentus, nutylimas smurtas ir prievarta, negautas atlyginimas, suluošinimo atvejai. Net teisėsaugos pareigūnams nustačius tokius atvejus ir suradus parduotus žmones, pastarieji neigia buvę patekę į tokią situaciją. O turėtų būti atvirkščiai – išnaudojami žmonėmis turėtų nedelsdami kreiptis į artimiausią policijos įstaigą ir ginti savo teises bei interesus“, – pasakoja Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamento Visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus patarėja Reda Sirgedienė.

Pasak jos, nuo prekybos žmonėmis seksualiniam išnaudojimui dažniausiai nukenčia moterys. Nuo prekybos žmonėmis priverstiniam darbui dažniau kenčia vyrai, dirbantys sunkius fizinius darbus, nors pasitaiko atvejų, kai dirbti verčiamos moterys ir net vaikai. Lietuviai priverstiniam darbui dažniausiai verbuojami į populiariausias laikinos emigracijos kryptis – Didžiąją Britaniją, Čekiją, Ispaniją, Skandinavijos valstybes.

Iki šiol už šį nusikaltimą Lietuvoje nebuvo nuteistas nė vienas prekeivis žmonėmis. Tokio nusikaltimo ištyrimą apsunkina jo latentiškumas, pačių nukentėjusiųjų nenoras pripažinti, kad buvo parduoti ir išnaudoti, ar nesuvokimas, kad buvo išnaudoti.

Projektas finansuojamas Europos Komisijos lėšomis

Ši informacija prisideda prie Baltijos jūros regiono bendradarbiavimo pristatymo Lietuvoje. Projektas finansuojamas Europos Komisijos lėšomis.

baltijos regione
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius