-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Seimo pirmininkė: Bažnyčia turėtų pasakyti, kodėl tokį sprendimą priėmė

Seimo pirmininkė sako, kad Bažnyčia turėtų paaiškinti visuomenei, kodėl buvo priimtas sprendimas į Arkikatedrą nenešti velionio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko karsto.
Kadenciją baigusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko kūnas antradienio rytą pašarvotas Prezidentūros Kolonų salėje.
Irena Degutienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo pirmininkė, trečiadienį kalbėdama Žinių radijui, tuo pačiu sakė, jog Bažnyčios sprendimą reikia gerbti, tačiau pripažino, kad „kai ką jis galbūt labai šokiravo“.

„Visada kyla problemų, kai tu nežinai, kodėl toks sprendimas yra priimtas, manau, kad ir Bažnyčia turėtų pasakyti, kodėl tokį sprendimą priėmė, galbūt ir ta įtampa visuomenėje nuslūgtų“, – sakė Irena Degutienė.

Seimo pirmininkė sakė, jog Bažnyčios sprendimą reikia gerbti, tačiau pripažino, kad „kai ką jis galbūt labai šokiravo“.

Tuo pačiu ji ragino tokį dvasininkų sprendimą gerbti.

„Priimtą sprendimą pirmiausiai reikia gerbti. Valstybės institucijos jokios įtakos Bažnyčiai negali turėti, kitas dalykas, mes šioje žemėje tikrai esame tik šios žemės dulkės, visi išeisime amžinybėn, visi susitiksim kitur. Ir, man atrodo, tikinčiam žmogui visų pirma yra tas žodis – atleisti, atleisti už padarytas klaidas, susikaupti išėjimo amžinybėn momentu, ir aš tai darysiu“, – kalbėjo Seimo vadovė.

Su laidotuvių organizavimu susiję šaltiniai BNS sakė, esą velionio prezidento A.M.Brazausko karstas ketvirtadienį nebus nešamas į Vilniaus arkikatedrą dėl to, kad jis su antrąja žmona Kristina gyveno be bažnytinės santuokos.

Teigiama, kad būtent remdamiesi bažnytinėmis doktrinomis dvasininkai nusprendė, kad geriau šv.Mišias už velionį aukoti be jo karsto. Oficialiai šios žinios nekomentuojamos.

Oficialiai Bažnyčios hierarchų plačiau nekomentuojamas sprendimas aukoti šv.Mišias be velionio prezidento karsto sukėlė dalies visuomenės nepasitenkinimą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį sakė apgailestaujanti, jog šv.Mišios už mirusį pirmąjį Lietuvos prezidentą atkūrus nepriklausomybę A.M.Brazauską bus laikomos be velionio karsto.

„Su nuoskauda“, – paklausta, kaip vertina tokį sprendimą, žurnalistams antradienį Seime, kur vyko posėdis velioniui atminti, sakė prezidentė.

„Sprendimas, kurį padarė Lietuvos bažnyčios hierarchai, liks turbūt ant jų sąžinės“, – sakė D.Grybauskaitė. „Tai jų sprendimas“, – pridūrė ji.

Politologo Algio Krupavičiaus teigimu, Bažnyčios sprendimas kelia spekuliacijų ir primena įvykius Lenkijoje, kur vyko diskusijos dėl sprendimo laidoti žuvusį Lenkijos prezidentą Lechą Kaczynskį Vavelio katedroje.

„Sprendimas yra ne laiku ir ne vietoje. Jis kelia daug klausimų, į kuriuos neįmanoma atsakyti, nes nėra paaiškinimų“, – BNS sakė politikos ekspertas.

Lenkijoje prieš du mėnesius buvo kilusi nepasitenkinimo banga dėl sprendimo laidoti tragiškai žuvusį prezidentą L.Kaczynskį Vavelio katedroje, kur ilsisi Lenkijos monarchai ir didvyriai.

Po sunkios ligos šeštadienį miręs A.M.Brazauskas bus palaidotas ketvirtadienį sostinėje Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius