Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 18

COVID-19 skiepai nėščiosioms nepavojingi: „antivakserių“ duomenys pasenę

Nuo pirmųjų COVID-19 vakcinų sušvirkštimo praėjo beveik pusantrų metų, o visame pasaulyje per tą laiką pilnai paskiepyta per 4,7 mlrd. žmonių. Medikai ir sveikatos specialistai teigia surinkę pakankamai duomenų, kuriais remiantis primygtinai rekomenduoja skiepus nuo COVID-19 nėščioms ir planuojančioms pastoti moterims. Tačiau skiepų priešininkų tai neįtikina – kai kurie internautai vis dar tvirtina, neva vakcinos nerekomenduojamos nėštumo metu. Tai nėra tiesa.
Besilaukianti moteris skiepijama
Besilaukianti moteris skiepijama / 123RF.com nuotr.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje šiuo metu skaičiuojama beveik milijonas nuo koronaviruso pilnai pasiskiepijusių asmenų.

Beveik tiek pat gavusių trečią, sustiprinančią vakcinos dozę.

Praėjus beveik pustrečių metų nuo pandemijos pradžios dabar jau gerokai daugiau žinoma apie galimą ligos poveikį besilaukiančioms ar maitinančioms moterims.

Medikai sutaria – geriausiai nuo pavojingų COVID-19 nėštumo komplikacijų ir potencialios grėsmės motinai ir vaisiui apsaugo skiepai.

Tačiau kai kurie skiepų priešininkai vis dar bando įbauginti moteris, kad šios atsisakytų skiepytis nėštumo metu.

Vakcinos nuo koronaviruso lyginamos su rūkymo keliama žala, o šiems teiginiams „įrodyti“ pasitelkiama medžiaga iš tyrimų, atliktų dar vakcinoms nepatekus į rinką.

Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Vaisingumui nekenkia

Skiepų priešininkų teigimu, „Pfizer-Biontech“ informacinės RNR (iRNR) vakcinos gamintojai dar iki šiai vakcinai patenkant į rinką žinojo, kad vakcinos tariamai kenkia reprodukcinei sistemai.

Tai nėra tiesa.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja dr. Rugilė Pilvinienė akcentavo, kad visos ES registruotos vakcinos nuo koronaviruso yra ištirtos ikiklinikiniais ir klinikiniais tyrimais.

Tiek šių vakcinų, tiek bet kokio kito vaisto toksiškumas vertinamas ikiklinikinių tyrimų (t. y., tyrimų, atliekamų su gyvūnais) metu.

„Kuriant vakcinas nuo COVID-19 ligos, be bendrojo toksiškumo tyrimų, buvo atlikti poveikio reprodukcijai (t. y., dauginimuisi) ir vystymuisi tyrimai.

Tyrimai su gyvūnais tiesioginio ar netiesioginio kenksmingo toksinio poveikio nėštumui, embriono ar vaisiaus vystymuisi, gimdymui ar postnataliniam vystymuisi neparodė.

Vakcinų sudėtyje esančios medžiagos nesąveikauja su žmogaus DNR ir nesukelia genetinių pokyčių, nes nepatenka į ląstelės branduolį, kuriame yra DNR.

Kitaip tariant, nėra biologinio mechanizmo, dėl kurio galėtų pasireikšti DNR pažaida ar kokios nors mutacijos.

Tai yra labai svarbus argumentas, kuris turėtų nuraminti jaunus žmones, besibaiminančius dėl savo reprodukcinės funkcijos ateityje“, – tvirtino dr. R.Pilvinienė.

Saugesnis pasirinkimas

Europos vaistų asociacijos (EVA) specialistų pateiktose rekomendacijose nurodoma, kad vakcinos saugios besilaukiančioms moterims.

„Atsižvelgiant į tai, kad iki šiol nėštumas buvo siejamas su didesne sunkios COVID-19 rizika, ypač antrąjį ir trečiąjį trimestrą, nėščios arba artimiausiu metu galinčios pastoti moterys raginamos pasiskiepyti pagal nacionalines rekomendacijas“, – rašoma EVA pateiktoje informacijoje.

Daugelis specialistų pripažįsta, kad nėščiosioms reikia skiepytis nuo COVID-19.

Medikų rekomendacijos dėl vakcinų naudos panašios, tačiau kai kurių šalių medicinos specialistai rekomenduoja papildomai pasitarti su gydytojais dėl vakcinacijos pirmuoju nėštumo trimestru, taip pat renkantis vakcinos gamintoją.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mobilus vakcinavimo punktas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mobilus vakcinavimo punktas

Pastojo tyrimų metu

Siekiant nepakenkti vaisiui ir nėštumo eigai, per pirmuosius bandymus vakcinų poveikis konkrečiai nėščiosioms nebuvo tiriamas.

Pavyzdžiui, „Pfizer“/„BioNTech“ iš anksto patikrino savanores, kurios teoriškai galėjo lauktis, kad įsitikintų, jog šios nepastojusios.

Per bandymus pastojo 23 moterys (maždaug po lygiai kiekvienoje grupėje – gavusiųjų vakcinas ir placebą).

Vėliau buvo vakcinuota ir daugiau besilaukiančių moterų, tad turima duomenų ir ne vien apie atsitiktinai per bandymus paskiepytas nėščiąsias.

Jos buvo skiepijamos su tikslinėmis skiepijamųjų grupėmis (pvz., medicinos personalu), kai dar nežinojo, kad laukiasi.

Moterys, kurios buvo atsitiktinai paskiepytos jau besilaukdamos, didesnių komplikacijų nepatyrė, persileidimų neužfiksuota daugiau nei bendroje populiacijoje.

„Jei moteris atsitiktinai paskiepijama COVID-19 vakcina nėštumo metu, jos nėštumas prižiūrimas įprasta tvarka“, – teigiama prof. Meilės Minkauskienės ir dr. Justinos Kačerauskienės parengtoje medžiagoje.

„Remiantis tyrimų su gyvūnais rezultatais ar atsitiktinai paskiepytų nėščiųjų su nėštumu ir gimdymu susijusiais duomenimis, nėštumo nutraukti nereikia ir specialių nėštumo priežiūros priemonių taikyti taip pat nereikia.

Šalutinių reiškinių, vaisiaus raidos anomalijų, siejamų su vakcina, nenurodyta“, – akcentuojama medžiagoje.

123RF.com nuotr./Embrionas
123RF.com nuotr./Embrionas

Nėščiosioms pavojinga liga

„New England Journal of Medicine“ publikuotame tyrime nurodoma, kad vakcinos nesukelia persileidimų rizikos.

Kitas tame pačiame šaltinyje publikuotas mokslinis straipsnis nurodo, kad vakcinacija nuo COVID-19 nepadidina persileidimų ar vaisiaus žūties vėlesniais nėštumo mėnesiais.

Oksfordo universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad COVID-19 užsikrėtusioms nėščiosioms kur kas dažniau gresia nepageidaujami šalutiniai reiškiniai, įskaitant preeklampsiją, priešlaikinį gimdymą ir net mirtį.

Tyrimo metu mirė 11 nėščiųjų, kurios buvo užsikrėtusios koronavirusu.

Preeklampsijos – būsenos, kai stipriai padidėja kraujo spaudimas, – rizika sergančioms nėščiosioms buvo 76 proc. didesnė.

Sergančioms besilaukiančioms moterims 59 proc. dažniau grėsė pagimdyti anksčiau laiko, o kūdikiams tokiu atveju – atsidurti naujagimių reanimacijoje.

123RF.com nuotr./Naujagimis inkubatoriuje
123RF.com nuotr./Naujagimis inkubatoriuje

„JAMA Pediatrics“ publikuoti tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad trečiojo trimestro metu buvo didesnė kraujavimo, nėštumo sukeltos hipertenzijos, raudonųjų kraujo kūnelių sumažėjimo, enzimų kepenyse padaugėjimo, infekcijų, kurias gydyti reikėjo antibiotikų, rizika.

Viešojoje erdvėje sklindant prieštaringai informacijai, Sveikatos apsaugos ministerija atkreipia dėmesį, kad gydytojai akušeriai ginekologai ragina moteris skiepytis nuo COVID-19 ir tokiu būdu apsaugoti save nuo sunkių ligos pasekmių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius