-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 03 28

Cinišku išvadinto ir nuteisto lietuvio apgaulė Didžiojoje Britanijoje: surinkęs vaikams skirtą labdarą, ją parduodavo gimtinėje

Beširdžiu pavadintas lietuvis Darius Kaminskas sukčiaudamas rinko labdarai skirtus vaikiškus drabužius. Už tai Didžiojoje Britanijoje jam skirta 13 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, skelbia „ South West News Service“.
Lietuvis iš Didžiosios Britanijos į Rytų Europą gabeno ir neteisėtai įgytus dėvėtus drabužius.
Lietuvis iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą gabeno neteisėtai įgytus dėvėtus drabužius. / Reuters/Scanpix nuotr.

25-erių D.Kaminskas pasirūpino padirbtais maišeliais, į kuriuos dedami aukojami rūbai. Ant jų suklaidinant buvo užrašytas „Bernhardos“ pavadinimas, tikroji labdaros organizacija yra pavadinimu „Barnado's“. Maišeliai buvo paliekami prie britų namų, o surinkti drabužiai galiausiai atitekdavo ne labdarai, o iškeliaudavo į Lietuvą, kur būdavo parduodami.

D.Kaminskas taip pat „atstovavo“ krūties vėžio labdaros organizacijai. Manoma, kad vyras per devynis mėnesius užsidirbo apie 35 tūkstančius svarų, dėl to nukentėjo tikrosios labdaros organizacijos.

Lietuvis buvo sučiuptas, kuomet pareigūnai iš pietvakarių Anglijoje esančių namų ūkių, kuriems kilo įtarimų, sulaukė skundų.

Bandė teisintis

Ant labdarai skirtų maišelių vietoj „Barnardo's’ buvo užrašyta „Bernhardos“, pričiuptas lietuvis teisinosi, kad tai Lietuvos bažnyčios pavadinimas.

Ant lietuvio parūpintų labdarai skirtų maišelių vietoj „Barnardo’s“  buvo užrašyta „Bernhardos“, pričiuptas lietuvis teisinosi, kad tai Lietuvos bažnyčios pavadinimas.

Lietuvis prisipažino veikęs neteisėtai per savo vadovaujamą bendrovę „Sparko Ltd“ ir nuteistas 13 mėnesių laisvės atėmimo.

D.Kaminskas teisme pasakojo, kad idėją verstis labdarai aukojamais drabužiais „pagavo“ dirbdamas vienai teisėtai labdaros bendrovei.

Savo įmonę jis įsteigė 2010 metų balandį, įdarbino tris bendrininkus, kurie plačioje teritorijoje platino dėvėtiems rūbams sudėti skirtus maišus.

Jis naudojo tokius pat maišelius, kaip ir tikroji labdaros organizacija „Barnardo's’“, jie taip pat buvo žalios spalvos, ne tokie atidūs žmonės iš tiesų tikėjo aukojantys vaikams.

D.Kaminskas taip pat pasirūpino maišeliais su rožinio kaspino ženklu, kuris siejamas su krūties vėžio labdaros organizacijomis. Ant šių puikavosi pavadinimas „Azzara“.

Skaičiuojama, kad tona dėvėtų drabužių pardavus kišenę gali papildyti 50 svarų. Prokuroras Alanas Fulleris teigia, kad lietuvis drabužius pardavė didmenininkams Lietuvoje, kurie jam mokėjo apie 2,3 Lt už kilogramą.

Kuomet tyrėjai atvyko į vietą, kur laikomi suaukoti drabužiai, jie aptiko tūkstančius padirbtų labdaros maišų. Jie taip pat konfiskavo nešiojamąjį kompiuterį, kuriame buvo išsaugoti mažiausiai 38 skirtingų labdaros organizacijų maišelių pavyzdžiai.

Pavadino cinku

Gynėjas Rupertas Lowe teigė, kad D.Kaminskas, kuris dirbo su partneriu ir yra dviejų mėnesių vaiko tėvas, sunkiai dirbo.

Teisėjas Julianas Lambertas teisme lietuviui pasakė: „Tu buvai beširdis ir ciniškas“.

Teisėjas Julianas Lambertas teisme lietuviui pasakė: „Tu buvai beširdis ir ciniškas“.

„Sukčiavimas yra tinkamas angliškas žodis tavo poelgiui apibūdinti. Dėl tavo veiksmų sumažėjo visuomenės pasitikėjimas“, – kalbėjo teisėjas.

Bristolio miesto tarybos atstovas Stephenas Meale teigė, kad paaukoti daiktai, ypač rūbai, daugeliui labdaros organizacijų yra svarbus pajamų šaltinis.

Londono policija apskaičiavo, kad maišų su labdarai skirtais rūbais vagystės ir sukčiavimas kasmet iš labdaros organizacijų atima apie 50 mln. svarų.

„Barnardo’s“ atstovas Chrisas Juddas teigė, kad organizacija susirūpinusi, jog daugelis žmonių nusivylė sužinoję, kad jų aukos, kurias jie skyrė sąžiningai, buvo panaudotos ne tuo tikslu.

„Tikimės, kad tokios bylos nesumažins mums paaukoti norinčių žmonių skaičiaus“, – sakė jis.

Ch.Juddas pabrėžė, kad organizacija jau senokai prie britų durų nebepalieka maišelių labdarai, esą geriausias būdas padovanoti drabužius ar kitus daiktus yra juos pristatant į vietos organizacijos būstinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius