Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 04 14

Didžiojo brolio sėkmės istorijos: Justas Povilėnas Londone pasinėrė į tarptautinių investicijų valdymą

Jau penkerius metus gyvuojančio Londono Sityje dirbančių lietuvių sukurto projekto LT Big Brother istorijoje – gausu įkvepiančių sėkmės pavyzdžių. „Šis projektas yra labai naudinga patirtis, jei viskas sekasi, vyksta ir pavyksta. Tačiau projektas įgauna ypač didelę vertę užklupus netikėtumams, kurie visus planus apverčia aukštyn kojomis“, – sako buvęs projekto dalyvis Justas Povilėnas. Warwick Universitete finansus studijavęs lietuvis šiuo metu džiaugiasi investicijų analitiko pareigomis amerikiečių kapitalo investicijų valdymo kompanijoje SEI Investments Londone.
Justas Povilėnas
Justas Povilėnas / Nuotr. iš asmeninio archyvo
Temos: 1 Emigrantai
Justas Povilėnas ir buvęs jo mentorius Daumantas Mockus pasidalino savo sėkmės istorijomis ir papasakojo apie LT Big Brother projektą.

Mentorius (Big Brother) DAUMANTAS MOCKUS, Royal Bank of Canada Įmonių Įsigijimo ir Susijungimo (angl. Mergers and Acquisitions) departamento vice prezidentas.

LT Big Brother nuotr./Daumantas Mockus
LT Big Brother nuotr./Daumantas Mockus

JUSTAS POVILĖNAS, buvęs Warwick Universiteto, Finansų fakulteto studentas (Small Borther), šiuo metu – investicijų analitikas amerikiečių kapitalo investicijų valdymo kompanijoje SEI Investments.

– Koks buvo jūsų kelias – nuo universiteto iki dabartinės karjeros? Trumpai pristatykite savo profesiją.

Daumantas: Iš Lietuvos išvažiavau dar būdamas mokinys, laimėjęs Jungtinių Pasaulio Koledžų konkursą praleisti dvejus metus Li Po Chun tarptautiniame koledže Honkonge. Baigęs Tarptautinio Bakalaureato programą, išvažiavau siekti bakalauro laipsnio Williams College universitete Masačūsetse, JAV.

Po studijų, 2007-ais metais, atvykau į Londoną ir pradėjau darbą investicinės bankininkystės srityje Lehman Brothers banke. 2009-aisiais pakeičiau kompaniją ir dabar esu Royal Bank of Canada įmonių įsigijimo ir susijungimo departamento viceprezidentas Londono ofise. Mano darbas – padėti didelėms transporto ir infrastruktūros kompanijoms įvykdyti susijungimus ir įsigijimus bei finansuoti veiklą per bankus ir kapitalo rinkas.

Justas: Komanda, kurioje dirbu, valdo investicinius fondus, kurie fokusuojasi į Jungtinės Karalystės ir Europos akcijų rinkas. Mano pagrindinės pareigos yra akcijų rinkų ir investicinių fondų, kurie sudaro mūsų fondus, analizė.

Investicijų valdymu susidomėjau dar 10 klasėje, kuomet investavimas atrodė kaip komplikuotas, bet įdomus žaidimas su neapibrėžtomis taisyklėmis ir sunkiai nuspėjamais rezultatais. Atitinkamai pasirinkau studijuoti finansus Jungtinėje Karalystėje, Warwick universitete, kuriame 2012 metais įgijau finansų bakalaurą.

Investicijų valdymu susidomėjau dar 10 klasėje, kuomet investavimas atrodė kaip komplikuotas, bet įdomus žaidimas su neapibrėžtomis taisyklėmis ir sunkiai nuspėjamais rezultatais.

Studijų metu atlikau keturias praktikas įvairiose kompanijose finansų industrijoje Vilniuje ir Londone, kurios parodė skirtumą tarp akademinio ir praktinio finansų pasaulių (o skirtumas yra, ir nemažas) bei padėjo nukreipti karjerą tinkamomis kryptimis. Tuo metu mano tikslas buvo dirbti investicijų srityje Londone, viename iš pasaulio finansų centrų. Regis, savo tikslą pasiekiau ir LT Big Brother projektas prie to svariai, nors ir netiesiogiai, prisidėjo.

– Kaip atrodo jūsų darbo diena?

Daumantas: Investicijų bankininko dienos eiga nenuspėjama, darbo valandos gali būti ekstremaliai ilgos, bet pats darbas yra be galo įdomus ir, svarbiausia, kasdien išmokantis naujovių. Tik atėjęs ryte gali sužinoti, kokios pagalbos prireiks tavo klientui, vykdančiam didžiulį sandėrį. Likusią dieną gali praleisti kurdamas kompanijos finansinį modelį ar nelauktai skrisdamas į Madridą dviejų valandų susitikimui su kompanijos vadovais.

Kitas svarbus bankininko darbo dienos ypatumas yra įtemptas darbo laikas, o tiksliau jo stoka. Todėl atsakingas laiko planavimas yra vienas pagrindinių sėkmingos dienos ir sėkmingo projekto elementų.

Justas: Apie įprastą darbo dieną papasakoti sunku, kadangi kiekviena diena yra vis kitokia. Tačiau neseniai į darbą pradėjus važinėti dviračiu natūraliai susiformavo rytinė rutina: keliuosi apie 6.30 ryto, darbe būnu po 7 valandos ryto.

Ofise nueinu į dušą (važiavimas dviračiu Londono gatvėmis nėra lengvas minimas parku), o po to skaitydamas, kaip pernakt pakito Azijos akcijų rinkos, pusryčiauju savo darbo vietoje. Kiekviena darbo diena gali būti labai įvairi, dažniausiai dienos laiką skiriu akcijų rinkų ir fondų, į kuriuos įmonė turi strateginių planų investuoti, analizei, susitikimams su analitikais ar fondo valdytojais. Taip pat tenka dirbti prie ilgalaikių ir trumpalaikių komandos projektų, pavyzdžiui paruošti arba atnaujinti investicinių fondų pristatymus klientams.

– Su kokiais iššūkiais susiduriate darbe ir kas labiausiai džiugina?

Daumantas: Šioje karjeroje labiausiai džiugina tai, kad kasdien dirbu su itin aukštos kvalifikacijos žmonėmis ir turiu galimybes mokytis kiekviename žingsnyje. Didžiausias iššūkis, ypač jaunesniems bankininkams, yra miego trūkumas.

Kasdien dirbu su itin aukštos kvalifikacijos žmonėmis ir turiu galimybes mokytis kiekviename žingsnyje. Didžiausias iššūkis, ypač jaunesniems bankininkams, yra miego trūkumas.

Justas: Investicijų valdyme sunkiausia yra priimti tokius sprendimus, kurių rezultatas būtų didesnė nei bendros rinkos investicinė grąža (anglų kalboje dažnai naudojamas terminas „beat the market“).

Aktyvus investicijų valdymas (t.y fondo investicinės grąžos gretinimas prie bendros rinkos investicinės grąžos) teisingai vadinamas zero sum game – kad laimėtum, kažkas turi pralaimėti. Tai labai konkurencinga industrija, kurioje net ir labiausiai patyrę fondų valdytojai ne visuomet viršija bendros rinkos rodiklius. Tačiau didelė konkurencija skatina inovacijas ir greitesnį tobulėjimą tiek kompanijos lygyje, tiek individualiai.

Psichologinis ir emocinis darbo atlygis yra rezultatų matymas praktiškai realiu laiku. Jei komanda priėmė teisingus sprendimus, bendriniu atveju, tai turėtų atsispindėti valdomų investicinių fondų grąžoje, ir priešingai.

– Kas paskatino dalyvauti projekte?

Daumantas: Esu aktyvus LCLC klubo, kuris ir pastatė pamatus šiai programai, narys. 2009-ais metais geras draugas, taip pat klubo narys, Rytis Vitkauskas, pritaikęs savo patirtį įgytą Harvardo verslo mokykloje, įkūrė LT Big Brother Londone.

Mano nuomone, tai buvo itin gera ir reikalinga iniciatyva, todėl nedvejodamas prisijungiau prie projekto. Šiuo metu projektas išaugo iki pasaulinio lygio, taigi projekto sėkmė pateisino lūkesčius su kaupu.

Justas: Norėjau pasisemti patirties iš žmonių, kurie jau yra praėję kelią, kuriuo ateityje aš tik planavau eiti. Projektas suteikia retą galimybę asmenines ambicijas ir planus visiškai neformaliai aptarti su daug pasiekusiu ir patyrusiu žmogumi. Tai galimybė gauti praktinių žinių, kurių neperduoda universitetiniai vadovėliai, taip pat dažniausiai dėstytojai ar bendraamžiai.

– Ar projektas patenkino lūkesčius? Kokią didžiausią naudą gavote iš šio projekto?

Daumantas: Projektas tikrai viršijo lūkesčius. Jaučiu pasitenkinimą galėdamas padėti kitiems bei džiaugiuosi įgijęs naują draugą. Visiems palinkėčiau mentorystės patirties.

Justas: Daumantas ne tik pats dalinosi savo patirtimi, tačiau padėjo susipažinti ir su kitais daug pasiekusiais lietuviais, kurių nemažai taip pat yra LCLC klubo nariai. Artimiau susipažinęs, 2013 metų rudenį ir pats tapau klubo nariu.

Profesinių bei asmeninių kontaktų tinklo plėtimas yra svarbu – dalinimasis patirtimi su žmonėmis veikiančiais panašiose srityse įkvepia, suteikia naujų idėjų ir skatina tobulėjimą.

Profesinių bei asmeninių kontaktų tinklo plėtimas yra svarbu – dalinimasis patirtimi su žmonėmis veikiančiais panašiose srityse įkvepia, suteikia naujų idėjų ir skatina tobulėjimą. Dėl šių priežasčių LT Big Brother projekto organizuojami studentų ir mentorių susitikimai kiekviename regione yra itin naudingi.

Projektas yra labai naudinga patirtis, jei viskas sekasi, vyksta ir pavyksta. Tačiau projektas įgauna ypač didelę vertę užklupus netikėtumams, kurie visus planus apverčia aukštyn kojomis. Paskutiniai studijų metai iš karjeros pusės buvo kupini iššūkių ir įvykių, kurių nebuvau numatęs. Du kartus teko atsidurti kebliose situacijose dėl nenumatytų aplinkybių. Ne kartą kartu su Daumantu diskutavome įvairius niuansus ir tarėmės dėl tolimesnių mano karjeros žingsnių. Gauti patarimai ir objektyvumas sunkiose situacijose labai pravertė. Galų gale, viskas baigėsi, o gal verčiau prasidėjo, labai gerai. Po įtemptų darbo paieškų Londone ir begalės interviu pastangos atsipirko – galėjau džiaugtis sulaukęs pasiūlymo tapti investicijų analitiku SEI Investments, kurioje jau dirbu pusantrų metų.

– Kokia buvo smagiausia projekto akimirka?

Daumantas: Džiugu buvo stebėti Justo išskirtinį pasisekimą statant tvirtus pamatus karjerai investicijų valdymo srityje. Jis sėkmingai įveikė nemenkus iššūkius, gerokai subrendo, tapo LCLC klubo nariu ir netolimoje ateityje jau pats kuruos mažąjį brolį ar sesę.

Smagiausia buvo stebėti Justą pirmąkart ant slidžių, kai prieš metus pakvietėme jį į kasmetinę slidinėjimo kelionę Alpėse su kitais didžiaisiais broliais.

Justas: Visas projektas yra viena smagi ir naudinga patirtis, likau juo labai patenkintas. Esu labai dėkingas Daumantui už patarimus, pagalbą ir įkvėpimą tobulėti. Daumanto dėka padariau teisingų sprendimų, išsisukau kebliose nenumatytose situacijose ir susipažinau su įdomiais žmonėmis. Nors 2012 metų projekto sezonas seniai pasibaigęs, bendravimas su Daumantu nenutrūko. Kartu su Daumantu esame LCLC nariai – kartas nuo karto susitinkame klubo susitikimuose arba individualiai.

Tiesa, pasibaigus projekto sezonui buvo malonu ir sulaukti pasiūlymo iš vieno iš projekto įkūrėjų, Ryčio Vitkausko, koordinuoti LT Big Brother projektą Jungtinės Karalystės regione, kurį su malonumu priėmiau. Projektas man buvo labai naudingas ir šis pasiūlymas buvo proga ne tik įgauti įdomios patirties, bet ir prisidėti prie būsimų dalyvių teigiamų patirčių. Kitas žingsnis – sekti Daumanto mentorystės pavyzdžiu, ir netolimoje ateityje mentoriumi tapti bei padėti investicijų valdymu ir finansų industrija susidomėjusiam studentui.

– Kada grįžtate namo po darbo? Kaip atsipalaiduojate po darbo ir mokslo dienos?

Justas: Darbo dienomis grįžti namo labai anksti netenka – ilgesnės valandos finansų industrijoje yra įprastas reiškinys. Per pastaruosius pusantrų metų, turėjau kelias užklasines veiklas, kurios neleido nuobodžiauti: nuo 2012 metų rudens daugiau nei metus koordinavau LT Big Brother projektą Jungtinės Karalystės regione, o 2013 metų rudenį ruošiausi Chartered Financial Analyst (CFA) egzaminui, kurį sėkmingai išlaikiau. Mėgstu aktyvų laisvalaikį, dažnai keliauju ir sportuoti.

Londonas manyje sužadino norą pamatyti dar daugiau pasaulio, galbūt pagyventi Azijoje, Amerikoje ir vieną dieną grįžti į Lietuvą pritaikyti įgytos patirties.

– Kiek laiko jau gyvenate Londone? Ir ar šis miestas jau tapo namais?

Justas: Londone gyvenu beveik dvejus metus – tai idealus miestas jaunam žmogui, kuris nori patirti kosmopolitiško, įvairaus ir kultūriškai turtingo gyvenimo. Nuobodžiauti niekada netenka, galimybių įvairiausioms veikloms visuomet begalės, bet manau, kad šis miestas yra mano tarpinė stotelė. Londonas manyje sužadino norą pamatyti dar daugiau pasaulio, galbūt pagyventi Azijoje, Amerikoje ir vieną dieną grįžti į Lietuvą pritaikyti įgytos patirties. Nors Jungtinėje Karalystėje gyvenu jau beveik penkerius metus, savo namais vis dar laikau Vilnių.

– Ką patartumėte ateinančių kartų dalyviams?

Daumantas: Stenkitės kuo daugiau išgauti iš savo mentorių. Nors jų laiko išsikovoti gali būti itin sunku, būkite proaktyvūs, imkite iniciatyvą į savo rankas, nes žinios, patarimai, kontaktai ir rekomendacijos iš didžiųjų brolių ir sesių gali stipriai pakoreguoti jūsų karjeros trajektoriją.

Justas: Manau projekto dalyviams svarbiausia rodyti iniciatyvą ir entuziazmą – kartais sunku patikėti, kiek durų atsiveria turint šias savybes.

Kitoje dalyje skaitykite: advokatės Ramintos Dereškevičiūtės globojama Inga Grinciūnaitė Vienoje gilinasi į branduolinio nusiginklavimo reikalus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius