Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 20

Didžiojoje Britanijoje vergais lietuvius laikiusi ir tik bulvėmis maitinusi Jūratė Grigelytė pati patirs kalinės dalią

Į vergvaldės vaidmenį XXI amžiuje įsijautusiai 53 m. Jūratei Grigelytei likimas nebuvo gailestingas. Didžiosios Britanijos Bristolio karališkasis teismas ketvirtadienį nusprendė už prekybą žmonėmis ir jų išnaudojimą moterį trejiems metams patupdyti už grotų, praneša portalas swns.com.
Jūratė Grigelytė
Jūratė Grigelytė

Teismas nustatė, kad pažadėjusi geresnį gyvenimą bei nupirkusi autobuso bilietus į Didžiąją Britaniją moteris buvo atsiviliojusi vienuolika lietuvių. Tačiau vietoj gražios ateities emigrantai Didžiojoje Britanijoje rado pasibaisėtinas gyvenimo sąlygas ir sunkų darbą.

Už 25–50 svarų per dieną suaugusiems buvo liepiama per dieną surinkti tūkstančius labdarai atiduotų drabužių maišų. Kartais atlygis apskritai nebuvo sumokamas, o valgyti J.Grigelytė savo aukoms duodavo tik bulvių.

Kartais atlygis apskritai nebuvo sumokamas, o valgyti J.Grigelytė savo aukoms duodavo tik bulvių.

Už alkoholio vartojimą dieną prieš darbą ar susirgus J.Grigelytės „vergai“ būdavo baudžiami piniginėmis baudomis. Jiems netgi būdavo draudžiama išeiti iš varganų namų – „vergvaldė“ laikė žmones užrakintus ir vienintelė galimybė jiems išeiti lauk buvo išlipti per langą.

Taip pat aukoms buvo griežtai draudžiama naudotis tuo pačiu tualetu, kaip J.Grigelytė.

Naudojosi pažeidžiamumu

Bristolio teismo teisėjas Martinas Pictonas teisme sakė, kad visi įkalčiai rodo, kaip smarkiai moteris išnaudojo pažeidžiamus iš Lietuvos atvykusius žmones ir kaip ji pamynė jų viltį Didžiojoje Britanijoje prasigyventi.

„Visos aukos buvo ekonomiškai pažeidžiamos. Taip pat visi jie turėjo asmeninių silpnybių. Jie visi buvo spąstuose, bent jau finansine prasme. Jie buvo ne kaliniai, bet absoliučiai izoliuoti nuo visuomenės. Jiems buvo mokama mažiau nei minimalus uždarbis, o kartais ir visai nesumokama“, – pareiškė teisėjas.

Jis apgailestavo, kad išnaudojamus ir skriaudžiamus tėvus teko matyti ir kartu į Didžiąją Britaniją atvykusiems kai kurių aukų vaikams.

123RF nuotr./Ašaros
123RF nuotr./Ašaros

Bausdavo net už ligas

R.Grigelytės aukomis tapo vienuolika 18–60 metų lietuvių – devyni vyrai ir dvi moterys – bei du vaikai: keturiolikmetė mergaitė ir šešiametis berniukas. Tiesa, vaikai dirbti nebuvo verčiami.

R.Grigelytės aukomis tapo vienuolika 18–60 metų lietuvių ir du vaikai: keturiolikmetė mergaitė ir šešiametis berniukas.

Tuo tarpu suaugusieji 5 val. ryto buvo susodinami į autobusiuką be langų ir sėdynių ir vežami 150 mylių į kitą šalies galą, kad surinktų kuo daugiau maišų su atiduodamais drabužiais.

Kita pamaina dirbdavo po 13 valandų, kad tuos drabužius išrūšiuotų.

Viena iš J.Grigelytės aukų laukėsi kūdikio, tačiau pas medikus apsilankyti jai nebuvo leista ir ji patyrė persileidimą.

Pareigūnams pas J.Grigelytę pavyko surasti sąsiuvinį, kuriame ji žymėdavo, kuris darbuotojas kokia bauda yra baudžiamas už alkoholio vartojimą, laisvadienį ar užklupusią ligą.

Vienas iš išnaudotų vyrų buvo nubaustas 125 svarų bauda už tai, kad vakare išgėrė. Taip pat kitą dieną jam buvo uždrausta dirbti.

 

Įtarimų kilo mokykloje

R.Grigelytę pareigūnai sulaikė pernai lapkritį. Iki „vergvaldės“ policiją atvedė dėl šešiamečio mokykloje kilęs susirūpinimas. 

Atvykę daryti kratos namuose, kur glaudėsi mažametis, pareigūnai rado vienviečiuose kambariuose gyvenančias šeimas, vietoje lovų ant supamųjų kėdžių miegančius ir į lauką iš užrakintų namų besiropščiančius pro langą žmones.

Viena iš J.Grigelytės aukų laukėsi kūdikio, tačiau pas medikus apsilankyti jai nebuvo leista ir ji patyrė persileidimą.

Aukoms iš karto buvo suteikta pagalba. Šeši žmonės buvo  priglausti labdaros organizacijos „Gelbėjimo armija“ narių, kitais pasirūpino vietos lietuvių bendruomenė.

Nesuprato, ką daro

R.Grigelytės advokatas Nicholas Cloughas tikino, kad jo ginamoji į Didžiąją Britaniją pati atvyko taip pat, kaip jos aukos – trisdešimt valandų važiavo autobusu.

„Virš R.Grigelytės buvo kiti žmonės, ji buvo tik vykdytoja. Moteris atgailauja, bet iš pradžių ji nė nesuprato, kad pažeidžia įstatymus“, – teisme sakė gynėjas.

Tuo tarpu prokuroras Richardas O’Brienas atkreipė dėmesį, kad R.Grigelytė buvo tokia žiauri, jog savo aukoms nė neduodavo valgyti.

„Scanpix“ nuotr./Labdaros valgykla
„Scanpix“ nuotr./Labdaros valgykla

„Kartais jie misdavo vien bulvėmis ir buvo verčiami eiti ieškoti maisto į labdaros valgyklas“, – sakė jis.

Pasak prokuroro, baimės ir pažeminimo, kurį patyrė R.Grigelytės aukos, neįmanoma žodžiais apsakyti.

Labdaros fondas
Labdaros fondas

Ironiška tai, kad britai atiduodami drabužius labdaros fondui „Svajonių išsipildymas“ manė padedantys nepagydomomis ligomis sergantiems vaikams. Tuo tarpu susirinkusi labdarai skirtus maišus R.Grigelytė iš to susikūrė visai neblogą gyvenimą sau ir užvirė pragarą savo aukoms.

Labdaros fondo vadovybė tikino nieko nežinojusi apie R.Grigelytės vykdomus nusikaltimus ir žadėjo nuo šiol atidžiau stebėti, kam išduoda labdaros rinkimui skirtus maišus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius