-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 30

Emigrantai tėvai iš Didžiosios Britanijos gauna pašalpas už 1712 Lietuvoje paliktų vaikų

Emigravę tėvai nesigėdi svečioje šalyje paprašyti išmokų už vaikus, kuriuos palieka tėvynėje. Suskaičiuota, kad Didžioji Britanija kas mėnesį po 89 svarus (388 litus) moka 1712 vaikų, kurie iš tiesų gyvena Lietuvoje. Neaišku, ar šios lėšos apskritai skiriamos vaikų reikmėms, nes pinigai, žinoma, sumokami į tėvų sąskaitas, skelbia dailymail.co.uk.
Vaikai oro uoste.
Vaikai oro uoste. / 123rf.com nuotr.

Paskutiniais duomenimis, „vaiko pinigus“ kas mėnesį gauna 24 tūkst. Didžiojoje Britanijoje gyvenančių šeimų, kurių 38,5 tūkst. vaikų auga kitose valstybėse. Skaičiuojama, kad užsienyje gyvenantiems vaikams išlaikyti Didžioji Britanija kasmet išleidžia apie 30 mln. svarų.

Dar 4 tūkst. vaikus užsienyje auginančių šeimų Didžiojoje Britanijoje prašo jiems taikyti mokesčių lengvatas.

Skaičiuojama, kad „vaiko pinigai“ Didžiojoje Britanijoje yra vieni didžiausių Europoje.

Palyginimui Lietuva vaikui nuo gimimo dienos iki 2 metų išlaikyti 97,50 litų pašalpą moka tik tokiu atveju, jeigu vaiko tėvai negauna motinystės (tėvystės) pašalpos arba ją gauna, tačiau ši pašalpa yra mažesnė negu 525 litai.
 
Jeigu vidutinės šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės nei 525 litai, kiekvienam vaikui nuo 2 iki 7 metų yra mokama 52 litų dydžio išmoka.

Europos Komisija su Didžiąja Britanija kausis teisme

Pastaruoju metu Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas garsėja savo siekiais apriboti imigrantų galimybes gauti nedarbo ir vaikų pašalpas.

Penktadienį D.Cameronas pareiškė, kad vaikų pašalpų „eksportas“ toliau tęstis negalės, o norėdami gauti nedarbo pašalpas imigrantai turės būti Didžiojoje Britanijoje dirbę bent ketverius metus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Britų premeras Davidas Cameronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Britų premjeras Davidas Cameronas
 

Konservatorius Nigelas Millsas dar pridėjo, kad laisvas judėjimas ES nereiškia, kad galima keliauti dėl pašalpų, o ne dėl darbo.

Tačiau šis britų planas gali ir neišdegti. Europos Komisija prieš laisvą migraciją užsibrėžusią pažaboti Didžiąją Britaniją užsimojo kovoti Europos Sąjungos teisingumo teisme.

Teismui skundžiama Didžiosios Britanijos 2004 m. įdiegta patikra, leidžianti sužinoti, ar pašalpų prašantys imigrantai yra ekonomiškai aktyvūs – dirba, turi pajamų, ieško darbo. Europos Komisija įsitikinusi, kad ši patikra diskriminuoja atvykėlius, nes patys britai taip nėra tikrinami.

Jei Europos Komisijos skundas bus patenkintas, Didžiajai Britanijai gali ne tik nepavykti įvesti naujų apribojimų imigrantams, bet ir gali tekti panaikinti kai kuriuos jau dabar galiojančius suvaržymus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius