-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 02 06

Grupės „Londono mamytės“ įkūrėja: patyčios tarp mamų kyla dėl dėmesio trūkumo

Socialinė grupė „Londono mamytės“ jau spėjo išgarsėti ir Lietuvoje. 7-erius metus egzistuojanti grupė jau pritraukė virš 9 tūkst. narių. Grupės įkūrėja Aurelija Mulier džiaugiasi, kad emigracijoje vaikus auginančios moterys gali pasidalinti problemomis, su kuriomis nesusidūrė tėvynėje. Moterys ne tik dalinasi patarimais, bet ir išlieja susikaupusias emocijas, kas, pasak įkūrėjos, nėra blogai.
Socialinės grupės įkūrėja Aurelija Mulier
Socialinės grupės įkūrėja Aurelija Mulier / Nuotr. iš asm. archyvo

– Kokios temos – populiariausios tarp mamyčių?

– Daugiausia temų apie nėštumą, vaikus iki 5-erių metų, bėdas mokyklose, naujus išradimus, susijusius su vaikų auginimu. Pastarosiomis savaitėmis rūpi vaikų ligos ir jų gydymas. Pernai padaugėjo klausimų apie tėvų tarpusavio santykius, skyrybas.

– Kokiais kriterijais remdamasi nusprendžiate kuriuos klausimus pašalinti iš grupės?

– Grupės nariai gali diskutuoti apie ką tik nori, kol jų klausimai neįžeidžia ir nediskriminuoja kitų narių. Taip pat grupė nėra reklaminė, todėl joje neleidžiami reklaminio pobūdžio skelbimai. Visi, kuriuose siūlomos paslaugos, pirkimas – pardavimas ir panašiai, naikinami administratorių.

– Ar pasitaiko iš grupės išmesti narius dėl nekorektiško jų elgesio? Koks elgesys tam turi įtakos?

– Nekorektiškas elgesys dažnai kyla dėl skirtingų narių nuomonių, požiūrio ar gyvenimo būdo. Nesutarti dėl vieno ar kito dalyko – normalu, tačiau esama ir pašalintų narių. Išmetamos tos, kurios agresyviai užgavinėjo, žemino, diskriminavo kitas nares. Prieš išmesdamos administratorės paprastai įspėja narę ir duoda progą pasitaisyti.

Grupės nariai gali diskutuoti apie ką tik nori, kol jų klausimai neįžeidžia ir nediskriminuoja kitų narių.

– Šioje grupėje itin ryškiai atsiskleidžia patyčių problema. Kaip manote, kodėl suaugę žmonės nevengia viešai pašiepti ir pravardžiuoti kitus suaugusius?

– Būdama psichoterapeute galėčiau šia tema kalbėti nesustodama, tačiau norėčiau išskirti keletą pagrindinių problemų. Pirmiausia, interneto erdvėje žmonės gali susikurti save tokį, kokį nori, kad matytų kiti. Daugelis įsivelia į užgaulias diskusijas norėdami į save atkreipti dėmesį, galbūt realybėje jo gauna per mažai.

Juk net maži vaikai gali padaryti bet ką, kad tik sulauktų dėmesio. Jiems nesvarbu, reikės įspirti draugui, pažeminti brolį, sulaužyti kėdę... Jie žino, kad sulauks reakcijos. Dažnai tas dėmesys – neigiamas, bet tai geriau negu jokio dėmesio. Suaugęs žmogus internete dažnai pažemina kitą, nes žino, kad kas nors atkreips dėmesį, kils kivirčas, o sulaukus trokštamo dėmesio bus paglostytas žmogaus ego.

Antra, blogą nuotaiką bei susikaupusias emocijas išlieti kur kas lengviau ant tų, kuriems niekada neteks pažvelgti į akis realybėje. Tik tokiu būdu neretai sugadinama nuotaika ir kitam ar kitiems žmonėms.

Trečia, gaila, bet yra mamų, galvojančių, kad visada ir visose srityse yra teisios, tad kovoja už savo nuomonę nagais ir dantimis. Yra negalinčių priimti kitokios nei jų pačių nuomonės. Dažnai karštos diskusijos užverda paminėjus skiepus, maitinimą krūtimi, išvalymus. Tai temos, padalinančios moteris į dvi grupes „už“ ir „prieš“. Dažnai narės nepagalvoja, kad visi turi teisę į savo nuomonę, bet turėtų išreikšti ją taip, kad ir kitokios pažiūros būtų įvertintos. Noras išlikti teisia dažnai tiesiog užkariauja visą erdvę ir kyla konfliktas, noras pažeminti, pašiepti kitą bet kokiomis priemonėmis.

Nekorektiškas elgesys dažnai kyla dėl skirtingų narių nuomonių, požiūrio ar gyvenimo būdo.

Ketvirta, ne tik internete, bet ir gyvenime dažnai trūksta empatijos, kito žmogaus supratimo, požiūrio iš jo pusės. Kai kurie suaugę žmonės taip susikoncentravę į save, kad net nepagalvoja pažvelti į situaciją iš kito žmogaus perspektyvos, neįvertina aplinkybių. Kadangi esame skirtingi, nereikėtų tikėtis, jog visi elgsis ir kalbės taip, kaip jūs. Internete, nepažįstant žmonių, su kuriais bendraujama, išreiškiant mintis raštu, gali įvykti daug skaudžių nesusipratimų, nes tekstas gali būti interpretuotas kitaip, nei norėjo pasakyti rašantysis.

„Londono mamytėse“ kai kurios aktyviai reiškia savo nuomonę ir pasitaikius progai išsilieja. Nemanau, kad tai – neigiamas dalykas, mat visą laiką negalime būti tik pozityvūs. Dalinimasis emocijomis grupėje – geras ženklas, nes mamos jaučiasi saugios, kad pasakytų, ką jaučia. Grupėje neskatinama į viską žvelgti iš saulėtos pusės, manau, kad turime išmokti prisijaukinti ir savo, ir kitų šešėlius. Žinoma, viskas turi ribas, tad žmogus turi išmokti prisiimti atsakomybę ne tik už tai, kas buvo pasakyta, bet ir už po to ateinančias pasekmes.

– Kaip manote, kodėl Londono lietuvės taip aktyviai dalyvauja tautietes mamas subūrusios grupės veikloje?

– Bendruomeniškumo noras skatina prisijingti prie grupės. Pastebiu, kad dažnai užsiregistruoja tik ką atvykusios arba pirmagimio susilaukusios mamos. Abi situacijos – susidūrimas su naujovėmis, tad grupė tampa šiokia tokia pastoge ieškant patarimų bei draugių.

Grupei priklauso moterys iš įvairių socialinių sluoksnių, su įvairiomis patirtimis. Tai erdvė, kur galima klausti ir pasirinkti sau tinkamiausius atsakymus, nors dažniausiai išsirenkami tie, kurie uždavusiajam klausimą jau buvo žinomi, tik norėjosi patvirtinimo.

Taip pat grupės narės dalyvavo keletame susitikimų Londono parkuose, nemažai jų – pažįstamos, tad susitinka vietiniuose rajonuose.

– Kaip ir kodėl jūs pati nusprendėte įkurti grupę būtent mamoms?

– Grupę įkūriau susilaukusi pirmosios dukters. Tuo metu bendravau beveik vien su britais, studijų ir darbo metu neteko sutikti daug lietuvių. Vyras ir šeimos draugai – taip pat ne lietuviai. Supratau, kad jei noriu dukrytę supažindinti su lietuvių tradicijomis, kalba, turiu pradėti nuo gimimo. Taip ir sukūriau grupę, norėdama susipažinti su lietuvėmis mamomis. Per susitikimus susipažinau su daugybe fantastiškų ir nuostabių lietuvių mamų.

– Grupės narės aktyviai dalyvauja virtualiuose pokalbiuose, kaip manote, kokią vietą Londono mamų gyvenime užima jūsų įkurta grupė?

– Vienos dalyvauja daugiau, kitos – mažiau, trečios išvis mažai. Kartais, kai nėra galimybės išeiti iš namų, reikia rūpintis kūdikiu ar sergančiu vaiku, internetinis bendravimas tarsi įneša į kasdienybę įvairumo. Leidžia turėti socialinį gyvenimą per atstumą. Dažnai aktyviau bendrauja mamos, išėjusios motinystės atostogų ar turinčios mažus vaikus.

Daugelis įsivelia į užgaulias diskusijas norėdami į save atkreipti dėmesį, galbūt realybėje jo gauna per mažai.

Pastebiu tendenciją pradėti diskusijas vakarais. Matyt, tada vaikučiai jau miega, o tėveliai žiūri krepšinį (juokiasi, aut. past.). Vakariniai pokalbiai lyg laikas sau. Keletą penktadienių vakarų iš eilės Londono mamytės rinkosi prie ekranų diskusijoms su vyo taure. Tai buvo lyg išėjimas ir pabuvimas su draugėmis, tik virtualiai.

– Kaip jums pačiai svarbu dalinti patirtimi apie vaikų auginimą ir sužinoti kitų mamų džiaugsmus bei skaudulius?

– Grupės atsiradimo pradžioje daug dalinausi savo patirtimi auginant dukrytes, laikui bėgant pradėjau tai daryti vis rečiau. Dabar nesu linkusi to daryti, į diskusijas žvelgiu per atstumą. Patarimų taip pat nesu linkusi dalinti, nebent paklausia manęs tiesiogiai. Grupėje yra pakankamai mamyčių, galinčių patarti ir, žinoma, papeikti. Smagu žiūrėti, kaip mamos padeda viena kitai. Jei diskusija paliečia mano širdį, dažniausiai parašau tai mamai asmeniškai.

– Kokius planus bei tikslus numatėte grupei ateityje, keisite ją, tobulinsite, ar paliksite tokią, kokia yra?

– Šiuo metu esu užsiėmusi kitais dalykais, grupę padeda prižiūrėti šaunios mamos, tapusios jos administratorėmis. Nežinau, ką daryčiau be jų, nes grupės priežiūrai reikia daug laiko, kurio aš šiuo metu neturiu. Atėjus pavasariui, manau, surengsime grupės narių susitikimų, renginių, gal išvykų. Nors internetas suteikia progą ir vietą bendrauti, nepakeičia gyvų, šiltų ir draugiškų susitikimų. Vaikams bėgiojant parke mamos gali smagiai paplepėti, o kalbėti apie vaikus jos gali visur ir visada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius