Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 19

JAV medikai nesutaria, kuo serga beveik ketverius metus prie ligos patalo prikaustytas lietuvis

Dauners Grovo miestelyje (Ilinojaus valstija, JAV) įsikūrusiai lietuvių šeimai – sauja išbandymų. Beveik prieš ketverius metus sušlubavus šeimos maitintojo sveikatai, padėtis kasdien vis prastėja. Prie ligos patalo prikaustytu vyru be paliovos rūpinasi jo žmona bei dukra.
Arūnas Labzentis
Arūnas Labzentis / Asm.archyvo nuotr.

Kokia iš Klaipėdos kilusio Arūno Labzenčio ligos diagnozė? JAV gydytojai nesutaria: vieni kalba apie išsėtinę sklerozę, kiti – apie ūminį skersinį mielitą, treti ragina kuo skubiau kreiptis į nervų audinių uždegimo medikus, specializuojančius būtent šioje srityje.

Sveikatos draudimo neturintis lietuvis per pastaruosius ketverius metus aplankė galybę gydytojų, ištvėrė širdies operaciją, tačiau padėtis negerėja – atsirado pragulų, silpsta raumenys, sparčiai prastėja regėjimas. 

Sveikatos draudimo neturintis lietuvis per pastaruosius ketverius metus aplankė galybę gydytojų, ištvėrė širdies operaciją, tačiau padėtis negerėja

Nesutaria dėl ligos diagnozės

Jungtinėse Amerikos Valstijose Labzenčių šeima atsidūrė prieš trylika metų. Daiva su Arūnu ėmėsi įvairiausių darbų, dukra Agnė pradėjo lankyti mokyklą. Galiausiai šeimos maitintojas išsilaikė vilkiko vairuotojo teises ir leidosi į ilgas keliones po šalį.

„Finansinė situacija pasitaisė, pamažu stojomės ant kojų. Buvome įsigiję namą, dukra pradėjo studijas koledže. Tačiau situacija pasikeitė Arūnui susirgus, – kalbėjo Daiva. – Iš pradžių jis skundėsi šiokiais tokiais nugaros skausmais, jautė maudžiantį skausmą. Manėme, jog čia dėl darbo pobūdžio. Sutuoktinis apsieidavo keliomis vaistų tabletėmis. Galiausiai, prieš 2010 metų Kalėdas, reiso metu nutirpo viena koja, po to – kita. Šiaip ne taip grįžo iš reiso, manė, pailsės ir praeis. Deja, ne“.

Rūtos Pažemeckienės nuotr./Arūnas Labzentis
Rūtos Pažemeckienės nuotr./Arūnas Labzentis

Lietuviai kreipėsi į galybę medikų, tačiau visų vizitų scenarijus buvo panašus. Pasak pašnekovės, šie, paėmę pinigus, siųsdavo ligonį pas kitą gydytoją.

„Galiausiai Arūną keturioms paroms paguldė į ligoninę, kur nustatyta diagnozė – išsėtinė sklerozė. Ši liga nėra pagydoma, tačiau, pasitelkus reikalingus medikamentus ir teisingą gydymo metodą, gali būti pristabdyta. Tiesa, jau tada mūsų šeimos gydytojas pareiškė nesutinkantis su šia diagnoze ir rekomendavo mums kreiptis į Mayo klinikas, – prisiminė moteris. – Tačiau norint ten atsidurti reikia turėti sveikatos draudimą, o be jo vien vizitas – be tyrimų ir vaistų – kainuoja apie 15 tūkstančių JAV dolerių. Dukra rašė jiems elektroninius laiškus, išdėstė tėvo situaciją. Mayo klinikos darbuotojai susisiekdavo su ja, pakalbėdavo, tačiau, paklausus apie specialias programas neturintiems draudimo, daugiau nebeatskambindavo.“

Lietuviai kreipėsi į galybę medikų, tačiau visų vizitų scenarijus buvo panašus. Pasak pašnekovės, šie, paėmę pinigus, siųsdavo ligonį pas kitą gydytoją

Atlikta širdies operacija

Praėjusių metų vasarą sušlubavo ir Arūno širdis. Vyrui pasiskundus oro trūkumu, jis buvo išgabentas į ligoninę. Ten jam atlikta širdies operacija. Tuo pat metu neurologas pareiškė, jog ligos diagnozė – išsėtinė sklerozė – nėra tiksli.

„Medikas prakalbo apie retos formos nervų audinių uždegimą – skersinį mielitą ir paragino kreiptis būtent į šios ligos specialistus. Iki širdies operacijos Arūno padėtis buvo šiek tiek pasitaisiusi, tačiau po operacijos tik dar labiau pablogėjo. Gydytojai griežtai uždraudė naudoti rankas, kuriomis jis atlikdavo įvairiausius atstatomuosius pratimus, o kai tai buvo leista, pasirodė per vėlu – vyras jau buvo pernelyg nusilpęs, praradęs daug svorio, – sakė Daiva Labzentienė. – Kitaip tariant, jam būtiniausiai reikėjo patekti į reabilitacijos ligoninę, tačiau vėlgi ten be sveikatos draudimo nepriima.“

Negana to, ėmė prastėti ir ligonio regėjimas. Kurį laiką vyras išsiversdavo okulistės prirašytais lašiukais, tačiau šie jau nebepadeda – būtinai reikia daryti akies operaciją, kitu atveju gresia apakimas. Lietuvį kankina ne tik prastas regėjimas, bet ir pragulos, raumenų spazmai. 

Lietuvį kankina ne tik prastas regėjimas, bet ir pragulos, raumenų spazmai

Iniciatyvos ėmėsi vietos muzikantai

Čikagos lietuvių spaudoje aprašyta istorija palietė ir Čikagos muzikantų širdis. Šie liepos viduryje Samito miestelyje (Ilinojaus valstija) įsikūrusiame lietuviškame restorane „Kunigaikščių užeiga“ surengė labdaros koncertą.

Idėja suburti vietos muzikantus bei surengti tokio pobūdžio renginį kilo vienam iš grupės „R&R“ muzikantų Romui Tamašauskiui, kuris dar gyvendamas Lietuvoje pažinojo bei artimai bendravo su klaipėdiečių Labzenčių šeima.

Rūtos Pažemeckienės nuotr./Čikagos lietuviai
Rūtos Pažemeckienės nuotr./Čikagos lietuviai

„Po pavykusio pirmojo labdaros koncerto, skirto sergančio JAV lietuvio Arvydo Puidoko šeimai paremti, susėdome su žmona bei nusprendėme, jog turime padėti ir Labzenčių šeimai – Arūnui, Daivai bei jų dukrai Agnei. Tam, jog būtų surengtas šis koncertas „Kunigaikščių užeigoje“, reikėjo įdėti nemenkai laiko bei pastangų, tačiau labai džiaugiuosi, jog vietos muzikantai be jokių įkalbinėjimų sutiko prisidėti prie šios labdaringos akcijos, – kalbėjo Romas Tamašauskis. – Esu labai dėkingas restoranui „Kunigaikščių užeiga“ savininkams, nemokamai koncertui suteikusiems vietą, muzikantui Rolandui Glizickui, profesionaliai sutvarkiusiam bei prižiūrėjusiam garso aparatūrą, pasirodžiusiems atlikėjams bei visiems susirinkusiems.“

Abejingi neliko ir nemokamai koncertuoti sutiko grupės „Sandalai“, „Kaukas“, „R&R“, Rimas Pažemeckas, Kęstutis Stančiauskas su grupe ir vokaliste Aldegunda bei iš Lietuvos atvykęs muzikantas Kazimieras Jakutis.

Rūtos Pažemeckienės nuotr./Čikagos lietuviai
Rūtos Pažemeckienės nuotr./Čikagos lietuviai

Ore – gerumo aura

Pašnekovo tikinimu, susirinkusieji piniginėmis aukomis rėmė nelaimės ištiktą JAV lietuvių šeimą – įėjimo mokestis siekė 20 JAV dolerių, vėliau buvo pastatyta aukų dėžutė. Menininkas Alvydas Pakarklis paaukojo savo sukurtą statulėlę, kurią viena Čikagos lietuvių pora įsigijo už 240 JAV dolerių – lėšos perduotos sergančio Arūno žmonai Daivai. 

Po renginio kalbinta Daiva Labzentienė tikino esanti nepaprastai dėkinga vietos muzikantams, idėjos įgyvendintojams, restoranui „Kunigaikščių užeigai“, į labdaros vakarą susirinkusiems svečiams bei visiems, ištiesusiems jai pagalbos ranką – ne tik aukomis, bet ir dėmesiu, patarimais, rūpesčiu.

Rūtos Pažemeckienės nuotr./Čikagos lietuviai
Rūtos Pažemeckienės nuotr./Čikagos lietuviai

„Tai buvo tiesiog nuostabus renginys. Iki šiol negaliu atsitokėti. Tą vakarą namo važiavau pilna širdimi emocijų – sutikau tiek daug geranoriškų, puikių, šiltų, kultūringų žmonių. Ore tvyrojo gerumo aura, jaukumu alsavo aplinka, nepaprasta dvasia spinduliavo susirinkusieji, o muzikantai koncertavo taip nuoširdžiai, jog nuolatos norėjosi tik verkti iš dėkingumo, – kalbėjo D. Labzentienė. – Nėra tokių žodžių, kuriais galėčiau išsakyti tai, ką jaučiu, kaip giliai esu sujaudinta, sužavėta, apstulbusi, pakylėta bei iš visos širdies dėkinga“.

***
Galbūt turite patarimų, galinčių palengvinti šeimos dalią? Galbūt galite patarti, kaip patekti į Mayo klinikas? Visus geros valios žmones kviečiame ištiesti pagalbos ranką. Su pačia Daiva galite susisiekti tel. numeriu 630 362 5026 arba el. pašto adresu daiva5026@gmail.com. Čekius galite siųsti adresu: Daiva Labzentienė, 7433 Pipers Way, Apt. #2, Downers Grove, IL, 60516.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius