-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 19

Jungtinės Karalystės ksenofobai šėlsta – užpultos dvi lietuvės

Daugėjant ksenofobiškų išpuolių prieš imigrantus Jungtinėje Karalystėje nukenčia ir lietuviai. Vieni sulaukia tik žodinių grasinimų, kiti neišvengia ir smūgių. Skirtingose šalies vietose užpultos dvi lietuvės buvo ištiktos šoko, kai joms vietiniai smogė už tai, kad yra imigrantės.
Saulė buvo užpulta keturių vyrų netoli savo namų.
Saulė buvo užpulta keturių vyrų netoli savo namų. / Asm. Albumo nuotrauka

Ankstų pirmadienio rytą eidama į darbą lietuvė Saulė buvo užpulta, iškoneveikta ir sumušta keturių juodaodžių. Londono East Hamo rajone, gausiai apgyventame lietuvių bei kitų imigrantų, jauna moteris patyrė rasistų išpuolį, kaip pati sako, dėl to, kad yra baltaodė.

Trenkė ir liepė atsiprašyti

Gatvėje tarp namų užpuolikai trenkė moteriai į veidą, pasityčiojo ir pabėgo. „Jie man sakė, kad šiukšlių vieta šiukšlinėje, kad mes vagiame jų darbus, kad esame atmatos, kurias kuo greičiau reikia pašalinti. Jų teigimu, privalau jų atsiprašyti, nes mano odos spalva ne tokia, kaip jų“, – 15min pasakojo moteris ir tvirtino neprisimenanti visko, ką sakė ją užpuolę vyrai, nes buvo ištikta šoko.

Jie man sakė, kad šiukšlių vieta šiukšlinėje, kad mes vagiame jų darbus, kad esame atmatos, kurias kuo greičiau reikia pašalinti.

Nežinia, kaip būtų pasibaigęs užpuolimas, jei lietuvės ginti nebūtų stojusi praeivė.

„Pro šalį ėjusi indė priėjo ir pagrasino jiems iškviesianti policiją. Tie bailiai jos nepuolė, pabėgo per sekundę“, – kalbėjo lietuvė, užpuolikus apibūdinusi kaip 25-30-ties metų amžiaus.

Po užpuolimo šokiruota moteris iš karto kreipėsi į policiją, tačiau netiki, kad nusikaltėliai bus sučiupti: „Kažin, ar bus rezultatų. Toje vietoje nėra kamerų, tik parkas ir namo siena. Kaip supratau iš pareigūnų, tokių išpuolių pasitaiko dažnai. Yra susidariusi nuomonė, kad rasistai – mes, baltaodžiai. Tuo tarpu juodaodžiai – nuskriaustieji“.

Apkaltino darbo vagyste

Škotijos Pyterhydo miestelyje užpulta kita lietuvių pora į pareigūnus nesikreipė. Nors gali policijai konkrečiai nurodyti, kas įvykdė nusikaltimą, teigia netikintys, kad sulauktų teisingumo.

Darbo dienos vakarą su vaikinu į parduotuvę ėjusi Deimantė Jakuškaitė susidūrė su nedraugiškai nusiteikusiomis škotėmis. Prie porelės priėjusios moterys norėjo pasikalbėti su lietuve. Paklaususios, ką ji veikia Škotijoje bei kur dirba, moterys puolė.

„Pasakiau, kur dirbu. Jos tarpusavyje kažką pamurmėjo ir, žiūriu, kyla ranka man prieš veidą. Draugas šoko į tarpą, tad gavo smūgį. Jos pradėjo jį tąsyti, keikti, nesiliovė puolusios. Draugas vieną stumtelėjo, o aš paraginau jį eiti, nesivelti į konfliktą“, – pasakojo lietuvė.

Asm. Albumo nuotrauka/Škotijoje gyvenančią Deimantę su draugu sumušti bandė dvi moterys.
Asmeninio albumo nuotrauka/Škotijoje gyvenančią Deimantę su draugu sumušti bandė dvi moterys.

Atsitraukimas nuo užpuolikių nepadėjo, jos ir toliau sekė emigrantams iš paskos. „Jos neatstojo, ėjo iš paskos ir rėkė: „tu vagi mano darbą, su***ta užsieniete“ ir dar pažėrė kokį tūkstantį keiksmažodžių, kurių net neatsimenu“, – apie užpuolimą kalbėjo pašnekovė ir džiaugėsi, kad tuo metu nebuvo viena.

Jos neatstojo, ėjo iš paskos ir rėkė: tu vagi mano darbą, su***ta užsieniete.

Lietuvė teigė savo užpuolikę tame pačiame miestelyje matanti kasdien bei sužinojusi, kad moteris neseniai grįžo iš įkalinimo įstaigos, kur buvo pasiųsta už užpuolimą.

„Man tiesiog gaila, kad dirbu šioje valstybėje, moku mokesčius, bet sulaukiu priekaištų iš tokios, kurią kasdien matau neblaivią ir besišlaistančią gatvėje. Baisu, kas darosi“, – apie didėjantį išpuolių prieš imigrantus skaičių kalbėjo pašnekovė.

Po birželį įvykusio referendumo dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos, radikaliai nusiteikę britai tapo itin aktyvūs bei žiaurūs imigrantų atžvilgiu. Šiaurės Airijoje buvo apšaudytas lietuvių namas. Anglijos Harlou mieste nužudytas lenkas. Dar daug lenkų bei lietuvių buvo užpulta.

Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje gavo pranešimus apie 10 užpultų lietuvių, tačiau toli gražu ne visi nukentėjusieji kreipiasi į policiją ar kitaip praneša. Konkretaus išpuolių skaičiaus negali įvardinti net policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius