-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 06

Lietuviška cigarečių kontrabanda Anglijoje: ir internetu, ir „iš po stalo“

Daugybė lietuvių, keliaudami į Jungtinę Karalystę, vežasi blokus cigarečių. Net patys dūmo netraukiantys tautiečiai dešimtimis pakelių gabena rūkalus į užsienį dėl paprastos priežasties – „kad kelionė atsipirktų“. Ir tikrai atsiperka, mat Jungtinėje Karalystėje cigaretės keletą kartų brangesnės, nei Lietuvoje.
Cigarečių kontrabanda Anglijos lietuviams gali kainuoti laisvę.
Cigarečių kontrabanda Anglijos lietuviams gali kainuoti laisvę.

Tabako gaminių lietuviai siūlo ir jų ieško skelbimų portaluose bei socialinių tinklų grupėse. Populiariausios cigaretės Anglijos lietuvių tarpe – „Marlboro Gold“, kurių blokas, perkant iš privačių asmenų, kainuoja 40 svarų sterlingų (54,51 euro). Blokas tų pačių rūkalų britų prekybos vietose atsieina 91 svarą sterlingą (124,01 euro).

Tad pirkėjas, iškeitęs angliškas cigaretes į atvežtas iš Lietuvos ar Lenkijos, moka perpus pigiau. O tabako gaminius iš Lietuvos gabenantys prekeiviai uždirba daugiau nei 20 eurų už bloką.

Lietuviškos cigaretės parduotuvėse – ne visiems

Nelegaliai įsigyti cigarečių galima ir lietuviškų prekių parduotuvėse „iš po stalo“. Jose kaina kiek didesnė, mat ir savininkai siekia užsidirbti, tad už bloką populiariausių cigarečių prašo 50 svarų sterlingų (68,07 euro).

Tiesa, parduotuvėse be licencijos parduodamų rūkalų esama ne kiekvienam pirkėjui. Baimindamosi pareigūnų pinklių ir patikrinimų, pardavėjos atidžiai renkasi, kam parduoti cigaretes. Jei pardavėja pirkėjo nepažįsta, kaip vietinio, rūkalų jam gauti sudėtinga. Jei pirkėjas pažįstamas, tačiau anksčiau parduotuvėje neprašė lietuviškų cigarečių, jų taip pat negaus.

Nelegalia veikla užsiimantys parduotuvių savininkai pardavėjas apmoko, kaip neįkliūti.

Vienoje rūkalių pamėgtoje Londono lietuviškų prekių parduotuvėje 15min.lt žurnalistei paprašius cigarečių, buvo patikinta, kad jomis neprekiaujama.

Pardavėjos nežinojo, kad bendrauja su žurnaliste, bet anksčiau čia cigarečių neieškodavau, tad sukėliau įtarimą. Tuo tarpu kitam pirkėjui, vyrui, kuris kas savaitę ten pat apsirūpina tabako gaminiais, cigarečių atsirado vos mirktelėjus. Paklausus pardavėjos, kodėl neparduoda rūkalų visiems, ši dar kartą patikino, kad cigarečių neturi.

„Aš tam vyrui cigarečių nepardaviau, iš kur jas ištraukėte? Juk sakiau, kad mes neprekiaujame. Licencijos neturime, be to dabar labai gaudo, o mūsų savininkas nenori rizikuoti“, – nelegaliai besipelnantį vadovą gynė pardavėja net pamačiusi pakelius, kuriuos prieš keletą minučių ištraukė iš po prekystalio ir padavė pirkėjui.

Per keletą pastarųjų metų importuotų cigarečių lietuvių parduotuvėse rasti vis sunkiau. Verslininkus medžioja pareigūnai, cigarečių kainos Lietuvoje sparčiai kyla, imigrantai dažniau renkasi privačius prekeivius, todėl rizikuoti tūkstantinėmis baudomis tampa vis mažiau naudinga.

Kitoje rytų Londone įsikūrusioje maisto prekių parduotuvėje cigaretes parduoda bene kiekvienam atėjusiam, tačiau jų įsigyti galima tik nustatytomis valandomis, o ir pardavėjos turimas kiekis – ribotas.

Paklausta, kodėl cigaretes parduoda tik nuo 17 val. vakaro, parduotuvės darbuotoja pasakė, kad tik tokiu metu jų atveža. Žurnalistei pasiteiravus, koks vežėjas toks punktualus, kad kasdien lygiai tokiu pat metu atgabena siuntą, pardavėja atskleidė tiesą: „Ne vežėjas. Na gi tie, kurie tikrina, dirba iki penkių valandų, tai kai jie baigia darbą, mes pradedam prekiauti, kad netyčia neužklystų“.

Tie, kurie tikrina, dirba iki penkių valandų, tai kai jie baigia darbą, mes pradedam prekiauti, kad netyčia neužklystų.

Kontrabandą gabena kaip išmano

Lietuvių parduodamos cigaretės iš tėvynės netruko sulaukti ir Jungtinės Karalystės pareigūnų dėmesio. Gegužės mėnesį trys lietuviai už rūkalų iš Lietuvos gabenimą į Jungtinę Karalystę nuteisti laisvės atėmimu. Vyrai daugiau nei 3 mln. cigarečių buvo išslapstę sunkvežimiu gabentuose oro kondicionieriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius