Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 30

Lietuvos gyventojo minimali alga verta 100 kalafiorų, Didžiosios Britanijos – 1000

Šviežių daržovių kainos Lietuvoje sukėlė tikrą sąmyšį. Garsenybės viešai kreipėsi į valstybines institucijas, o „Facebook“ vartotojai rengia nesilankymo parduotuvėse akciją. Į diskusijas dėl šiurpinančių kainų įsivėlė ir užsienyje gyvenantys lietuviai.
Didžiosios Britanijos pirkėjai už maisto produktus nemoka PVM.
Didžiosios Britanijos pirkėjai už maisto produktus nemoka PVM. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Eglija Vaitkevičė savo socialinio tinklo paskyroje pasidalino kalafioro kaina viename iš brangiausių prekybos tinklų šalyje.

„Ką LT prekybos centrų vadovai mąsto apie LT pirkėją? Ogi, kad pirkėjas yra vergas, kuris nupirks kalafiorą ir už aukso kainą. Palyginimui – pats brangiausias Anglijos tinklas „Waitrose“. Parduotuvėje kalafioro iš Ispanijos kaina – 1 svariukas. O LT – 3,49 euro. Teisi buvo Šalčiūtė, reikėtų jos klausti apie ekonomiką kitais metais“, – savo paskyroje rašė E.Vaitkevičė.

Facebook.com/E.Vaitkevičė pasipiktino daržovių kainomis Lietuvoje.
Facebook.com/E.Vaitkevičė pasipiktino daržovių kainomis Lietuvoje.

Pigesnes prekes siūlančiuose Jungtinės Karalystės prekybos centruose vienas kalafioras kainuoja kiek mažiau, nei „Waitrose“, tačiau gana mažai, kad jų nusipirkti galėtų kiekvienas – vidutiniškai 0,95 svaro sterlingo (1,22 euro).

Tuo tarpu agurkai, nuo kurių ir prasidėjo kylančių kainų Lietuvoje diskusija, prekybos centruose pardavinėjami po vieną. Ilgavaisiai agurkai Didžiosios Britanijos parduotuvėse vidutiniškai kainuoja 0,42 svaro sterlingo (0,54 euro) už vienetą, trumpavaisiai – kiek brangesni – 0,25 svaro sterlingo (0,32 euro) už kelis kartus mažesnį agurką.

Jungtinėje Karalystėje perkamoji galia maisto sektoriuje – didelė, mat daugumai produktų, nelaikomų prabangos preke, skaičiuojamas 0 proc. PVM.

Pomidorų kainos Jungtinėje Karalystėje, kaip ir Lietuvoje, skiriasi priklausomai nuo rūšies, pakuotės (ar jos nebuvimo), kilmės šalies bei augintojų. Pigiausi paprasti sveriami pomidorai prekybos centruose kainuoja 1,99 svaro sterlingo (2,55 euro), tačiau yra ir kainuojančių 10 ar 12 svaro sterlingų (12,81–15,37 euro) už kilogramą.

Pinigų vertė ir PVM

Lietuvoje kainų kilimas didžiausią pirkėjų dėmesį patraukė įvedus eurą. Nors ekonomistai skaičiuoja, kad kai kurios prekės ne brango, o pigo, gyventojai su tuo nesutinka. Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje gyvenantys emigrantai viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl nenori gyventi tėvynėje, įvardija nežmoniškas maisto kainas ir džiaugiasi, kad užsienio šalyje dėl jų nesuka sau galvos.

Maisto produktų kainoms didžiulę įtaką turi ir 21 proc. siekiantis pridėtinės vertės mokestis (PVM), kuris Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje. Tuo tarpu Jungtinėje Karalystėje perkamoji galia maisto sektoriuje – didelė, mat daugumai produktų, nelaikomų prabangos preke, skaičiuojamas 0 proc. PVM.

Visų maisto grupių produktai ir gaminiai šalyje privalo būti įperkami kiekvienam, net ir minimalų atlygį gaunančiam, pirkėjui. Šis požiūris leidžia visavertę mitybą išlaikyti net ir skurdžiai gyvenančioms šeimoms.

Minimalus mėnesinis atlyginimas Lietuvoje šiuo metu siekia 350 eurų. Jungtinėje Karalystėje atlyginimas skaičiuojamas atsižvelgiant į amžių. Minimalus atlygis per mėnesį 25-erių metų ir vyresniam darbuotojui siekia apie 1125 svaro sterlingų (1441,13 euro). Minimalus pragyvenimo atlyginimas, kuris yra šiek tiek didesnis, tačiau mokamas ne visų darbdavių, to paties amžiaus darbuotojams siekia apie 1209 svaro sterlingų (1548,73 euro).

Tai reiškia, kad minimalų atlyginimą gaunantis Lietuvos gyventojas už mėnesio algą gali nusipirkti 100 kalafiorų, o Jungtinės Karalystės gyventojas – daugiau kaip tūkstantį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius