Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 15

Londono lietuviai sausio 13-osios bėgime prisiminė tankus ir spurgas

Londono lietuviai, susibūrę draugėn, bėgo „Gyvybės ir mirties kelio“ bėgimą sausio 13-osios aukoms atminti. Emigrantai su draugais, poromis ir šeimomis, šeštadienio rytą rengėsi įveikti 9 km atstumą, vaišinosi gėrimais ir klausėsi tautinės muzikos minėdami Lietuvai svarbią istorinę datą.
Sausio 13-osios aukoms atminti bėgimas Londone
Sausio 13-osios aukoms atminti bėgimas Londone / Arūno Urbono nuotr.

Susirinkusius linksmino dvi muzikantų grupės, tautiniais instrumentais atliekančios lietuvio ausiai įprastas dainas. Viena iš jų keliavo drauge su palaikymo ratą bėgusiais dalyviais ir drąsindami juos grojo „Suk suk ratelį“.

Renginio organizatorius Kęstas džiaugėsi, kad šis bėgimas jau antrus metus sulaukia gausaus būrio dalyvių ir yra svarbus emigrantams: „Londone įvairūs bėgimai vyksta kas savaitgalį, tačiau šis – geriausias. Būtent šiandien pasirašysime Britanijos lietuvių sporto asociacijos įkūrimo dokumentus“.

Maždaug trečdalis pradėjusiųjų bėgimą, viso atstumo nenubėgo. Anksčiau pasitraukusius iš trąsos sveikino muzikantai.

Šventės atidaryme dalyvavo lietuvių gausiai apgyvento Dagenhamo rajono meras Simonas Bremneris. Politikas teigė besirūpinantis savo rajono bendruomene bei norintis pasveikinti lietuvius šia svarbia proga. Drauge su lietuviais bėgime dalyvavo ir keletas su mūsų tautietėmis šeimas sukūrusių britų.

Įspūdingai renginyje atrodė šeimos su vaikais, kurių buvo gausu. Visą atstumą įveikęs Matas, teigė, kad jam sausio 13-oji svarbi, tad moko to ir savo vaikus: „Bėgame drauge su kolegomis iš darbo, norime prisidėti prie bendruomenės, palaikyti vienas kitą, parodyti pavyzdį vaikams. Vaikai klausė, kas yra sausio 13-oji, matė per televiziją, tad aiškinome jiems. Lietuvoje vaikai apie šią dieną žino daugiau.

Aš gyvenau Kaune, pamenu, pats mačiau tankus, bet pagrindinis prisiminimas – valgėme spurgas ir gėrėm arbatą. Pernai, kaip ir šiemet, bėgo lietuvių bendruomenės nariai: ambasadorė, kunigas, šiemet žmonių dar daugiau. Dauguma mūsų vieni kitus pažįsta iš įvairių lietuviškų renginių“.

Drauge su parapijiečiais, bėgime dalyvavo ir lietuvių bendruomenės kunigas Petras Tverijonas. Šventikas įsitikinęs, kad šią Lietuvai svarbią datą būtina paminėti nepaisant to, kur gyveni.

„Tai – labai prasmingas renginys, mes bėgame tą patį atstumą, kaip ir bėgikai Vilniuje, prisimindami žuvusius už laisvę. Prisimindami labai svarbų įvykį, Lietuvos kraujo krikštą. Nesvarbu, kur gyvename, širdyje esame lietuviai. Dalyvauju šiame bėgime jau antrus metus“, – sakė P.Tverijonas, pridūręs, kad bėgime dalyvavo apie 150 lietuvių.

Šis bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“ Londone vyko jau antrus metus iš eilės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius