Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 16

Londono lietuviai Vasario 16-ąją minėjo miesto centre vykusiame koncerte

Vasario 16-osios popietę Londono lietuviai rinkosi į netradicinį Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimą. Tautiečiai tėvynei itin svarbią datą švęsti susirinko į pačiame miesto centre esančią bažnyčią.
St. Martin in the Fields bažnyčia Londone vasario 16-ąją.
St. Martin in the Fields bažnyčia Londone vasario 16-ąją. / Sergėjus Melkovas.

Į prie pat Trafalgaro aikštės stovinčią St. Martin in the Fields bažnyčią pasiklausyti klasikinės muzikos ir atšvęsti kvietė Lietuvos respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje. Nors koncertas vyko darbo dienos popietę, bažnyčia buvo perpildyta.

Vasario 16-osios minėjimą pradėjo Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė – Liauškienė. Pasveikinusi susirinkusiuosius ambasadorė prisiminė Lietuvai svarbias istorines datas bei įvykius.

Džiaugiuosi už visus lietuvius ir tikiu, kad jūsų šaliai pavyks išlaikyti nepriklausomybę.

Anglų kalba kreipusis į renginio svečius, A.Skaisgirytė – Liauškienė prisiminė ir Rusijos okupaciją, ir Abiejų Tautų Respubliką, ir karalių Mindaugą bei Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo aktą. Kalbėdama apie vieną iš sunkiausių Lietuvai periodų, okupaciją, ambasadorė džiaugėsi, kad visą tą laiką Didžioji Britanija palaikė mūsų šalį.

Ambasadorė pabrėžė, kad iki šių dienų abi šalys glaudžiai bendradarbiauja tarpusavyje bei džiaugėsi, jog britų karinės pajėgos treniruojasi Lietuvoje, o mūsų šalies oro erdvę saugo kariniai britų lėktuvai.

Vasario 16-osios minėjimo koncertas buvo vienas iš tradicinių St. Martin in the Fields vykstančių popietės koncertų, tad jį stebėjo ne tik lietuviai.

Sergėjus Melkovas/Akimirka iš minėjimo
Sergėjus Melkovas/Akimirka iš minėjimo

Renginyje apsilankiusi britė Jane 15min sakė nežinojusi, kad bažnyčioje vyks šventės minėjimas, mat užsuko tik pasiklausyti koncerto, tačiau džiaugėsi už lietuvius: „Esant tokiai įtemptai geopolitinei situacijai verta prisiminti šalis, kurios kovojo ir iškovojo laisvę. Džiaugiuosi už visus lietuvius ir tikiu, kad jūsų šaliai pavyks išlaikyti nepriklausomybę. Taip pat manau, kad šiuo metu už laisvę kovojančios šalys turėtų imti pavyzdį iš Lietuvos“.

Šiek tiek ilgiau nei pusvalandį trukusiame šventiniame koncerte bažnyčios skliautus drebino baritonas Romanas Kudriašovas, mecosopranas Laura Zigmantaitė bei pianistė Gabija Butkutė.

Šeimoje nepalaikome tradicijos išskirtinai švęsti Vasario 16-ąją, tačiau ir gyvendami Lietuvoje, ir čia apsilankome viešuosiuose renginiuose.

Koncertą pradėdamas R.Kudriašovas užtraukė Ūdrio ariją, sugrąžinusią į sales, kuriose buvo rodoma klasikinė lietuviška opera. Žiūrovai palepinti ir visame pasaulyje garsiais kūriniais iš operų „Carmen“, „Figaro vedybos“ bei „Sevilijos kirpėjas“.

Renginyje su sūnumis apsilankę Rita ir Arvydas tvirtino namuose nešvenčiantys Vasario 16-osios, bet esant galimybei visada apsilankantys šventiniuose renginiuose. „Šeimoje nepalaikome tradicijos išskirtinai švęsti Vasario 16-ąją, tačiau ir gyvendami Lietuvoje, ir čia apsilankome viešuosiuose renginiuose. Gražu matyti, kad mūsiškiai prisimena, prisiminti patiems ir būti mūsų vieningos bendruomenės dalimi“, – sakė lietuvių šeima, pasipuošusi tautine atributika.

Iš koncerto išeinantiems svečiams įteiktos suvenyrinės lietuviškų saldainių dėžutės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius