-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 09 24

Naujojoje Zelandijoje už pinigų plovimą nuteistas lietuvis

Naujosios Zelandijos Oklando apygardos teismas pirmadienį dėl pinigų plovimo 2 metams ir 9 mėmesiams pasiuntė už grotų 29 m. lietuvį Donatą Jukną.
Antrankiai
Antrankiai / Biržų policijos nuotr.

Lietuvis pripažintas kaltu dalyvavęs stambaus masto pinigų plovimo operacijoje, per kurią 2008 m. galėjo būti išplauta apie 2 mln. dolerių, nelegaliai gautų iš prekybos narkotikais, rašo nzherald.co.nz.

D.Juknai buvo pavesta išvežti nedeklaruotus pinigus iš Naujosios Zelandijos. Jis galybę grynųjų vežė suslėpęs drabužiuose.

Kartu su D.Dukna pinigų plovimu Naujojoje Zelandijoje įtariamas ir kitas lietuvis Martynas Čikas.

Porą lietuvių Naujosios Zelandijos policija stebėjo nuo pat jų atvykimo į šąlį 2008 m.

Pasivadinęs Robertu Masaičiu, įtariama, D.Jukna galėjo per penkias operacijas išgryninti 214 tūkst. dolerių.

Naujosios Zelandijos policijos duomenimis, pinigai priklausė prekyba narkotikais besiverčiančios organizuotos nusikalstamos grupuotės vadovui Ronaldui Terrence'ui Brownui. Jais gaujos vadeiva norėjo atsiskaityti su narkotikų tiekėju Europoje taip pat lietuviu Roku Karpavičiumi.

2008 m. birželį D.Jukna ir M.Čikas norėjo iš Naujosios Zelandijos išvykti į Frankfurtą. Tuomet Naujosios Zelandijos pareigūnai tikrindami vyrų bagažą rado du padirbtus pasus ir 321 tūkst. dolerių vertės nedeklaruotos įvairių šalių valiutos.

Policija konfiskavo pinigus ir pasus, tačiau vyrus paleido, nes areštai tuo metu būtų sutrukdę vykdomai tarptautinei operacijai dėl narkotikų prekybos.

Po šios operacijos R.T.Brownas buvo pripažintas kaltu dėl aštuonių su prekyba narkotikais susijusių nusikaltimų ir nuteistas 11 metų kalėjimo. Teisme jis prisipažino naudojęs padirbtus asmens dokumentus ir per trejus metus išplovęs apie 4 mln. dolerių.

Tuo tarpu D.Jukna visus ketverius metus sėkmingai slapstėsi ir buvo sulaikytas tik šių metų balandį prie Vokietijos sienos, kai pareigūnams tikrinant dokumentus įsižiebė vadinamasis „raudonas įspėjimas“.

Naujosios Zelandijos pareigūnai atvyko pasiimti 29 metų D.Jukną iš Vokietijos. Oklando teisme jam pareikšti kaltinimai pinigų plovimu.

Gruodį buvo sulaikytas ir kitas įtariamasis šioje byloje R.Karpavičius. Dar 1999 m. jam buvo pareikšti kaltinimai kokaino gabenimu, tačiau po dvejų metų sumokėjęs 100 tūkst. dolerių užstatą R.Karpavičius ištrūko į laisvę ir pasislėpė.

Lietuvio vardas vėl nuskambėjo, kai buvo nagrinėjama  R.T.Browno byla. Tuomet ant Hario Poterio knygos, prikimštos LSD, buvo rasti, kaip įtariama, R.Karpavičiaus pirštų atspaudai.

Paskelbus Interpolo paiešką, R.Karpavičių sugavo Latvijos pareigūnai. Latvija spręs, ar išduoti lietuvį Naujajai Zelandijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius