Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 30

Sutartis dėl perkėlimo galioja, bet Norvegijos kalėjimuose tebesėdi 134 lietuviai

Lietuvos Seimas dar pernai ratifikavo sutartį su Norvegija, pagal kurią visi Lietuvos piliečiai nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis Norvegijoje, bausmę atlikti būtų perkeliami į Lietuvos įkalinimo įstaigas. Tačiau atrodo, kad sutartis iki šiol neveikia iki galo. Norvegijos kalėjimuose tebegyvena 134 lietuviai. Kai kurie jų perkeliami atlikti bausmę ne Lietuvoje, o Nyderlanduose, kur Norvegija nuomojasi kalėjimo patalpas.
Ullersmo kalėjime Norvegijoje
Ullersmo kalėjime Norvegijoje / 15min.lt nuotr.

Norvegijoje šiuo metu gyvena apie 70 tūkst. lietuvių ir Norvegijos policijos Tarptautinių nusikaltimų skyriaus vadovas Johnas Stale Stamnesas neslepia, kad dalis jų, deja, pasižymi ne sąžiningu darbu, o mirga marga policijos suvestinėse. 

Nors policija išlieka politkorektiška ir aiškina neturinti statistikos pagal nusikaltėlių tautybę, tačiau J.S.Stamnesas tikina, kad lietuviai dažniausiai užsiima narkotikų gabenimu ir prekyba, iš Jungtinės Karalystės per Norvegiją gabena vogtus automobilius ir vagia.

Jis neslepia, kad lietuvių antplūdis į Norvegiją tapo dideliu iššūkiu Norvegijos policijai, tačiau pasidžiaugė, kad Lietuvos pareigūnai labai padeda atskleisti organizuotų nusikalstamų grupuočių veiklą. 

Neretai pasitaiko, kad Lietuvos piliečiai Norvegijoje nuteisiami. 

Iš Norvegijos į Lietuvą perkelti nuteistieji

130 vyrų ir 4 moterys

Vien šiuo metu, Norvegijos pataisos įstaigų valdybos duomenimis, Norvegijos įkalinimo įstaigose kali 130 Lietuvos piliečiai ir 4 Lietuvos pilietės. 

Imigrantų mėgstamai Norvegijai visus užsieniečius sutalpinti savo įkalinimo įstaigose jau tapo sunku. Prieš kelerius metus skelbta, kad daug nuteistųjų paliekami gyventi laisvėje vien todėl, kad Norvegijos kalėjimuose jiems trūksta vietos. 

Todėl Norvegija buvo priversta nuomotis 250 vietų kalėjimo patalpas Nyderlanduose, kur šiuo metu perkeliama dalis nusikaltėlių. Dar vieną naują kalėjimą netoli Švedijos sienos šiuo metu baigiama įrengti. 

Tačiau to negana. Todėl Norvegija prieš kelerius metus Lietuvai pasiūlė pasirašyti sutartį dėl nuteistųjų perkėlimo į Lietuvą. Ši sutartis Lietuvos Seime buvo ratifikuota 2014 m. pavasarį, o įsigaliojo 2014 m. liepą. 

Sutartyje numatyta, kad nuteistieji turi būti perkeliami per keturis mėnesius nuo bausmės paskyrimo. Tiesa, perkelti negali būti tie asmenys, kurie nubausti už nusikaltimus, kurie nėra numatyti Lietuvos Baudžiamajame kodekse ir tie, kuriems kalėti liko mažiau nei pusė metų. 

Perkėlimo išlaidas sutartimi įsipareigojo apmokėti nuteisusioji šalis. Anksčiau nuteistieji būdavo perkeliami tik jiems patiems pageidaujant, o vieno asmens perkėlimas Lietuvai kainuodavo iki 2 tūkst. eurų.  Pagal sutartį, nuteistojo sutikimas perkeliant nebėra būtinas.

Perkėlimas nepasistūmėjo

Sutartis dėl nuteistųjų perkėlimo galioja jau pusantrų metų, tačiau kol kas nuteistųjų perkėlimo procesas nėra pasistūmėjęs. 

Norvegijos duomenimis, 2015-aisiais iš Norvegijos į Lietuvą buvo perkelti 10, 2014-aisiais – 13, 2013-aisiais – 20, o 2012-aisiais 13 nuteistųjų Lietuvos piliečių.

Lietuvos duomenys šiek tiek kitokie. Pagal juos, pernai perkelti buvo 8 nuteistieji iš Norvegijos.

Patys Norvegijos Ullersmo kalėjime sutikti lietuviai sako, kad nepaisant gerų įkalinimo sąlygų Norvegijoje, kur vieno žmogaus išlaikymui per dieną skiriama po 249 eurus (70 proc. sumos sudaro personalo darbo užmokestis), jie mieliau atliktų bausmę Lietuvoje, netoli draugų ir artimųjų bei kultūriškai artimesnėje aplinkoje. 

Išvis Norvegijoje laisvės atėmimo įstaigose bausmes atlieka apie 3900 asmenų. Pagal kalinių skaičių Norvegija Europoje yra viena paskutiniųjų valstybių, nes ten 100 tūkst. gyventojų tenka 75 nuteistieji. Tuo tarpu Lietuvoje šis skaičius viršija 300. Lietuvą pagal kalinių skaičių 100-tui tūstančių gyventojų Europoje lenkia tik Rusija ir Baltarusija.


15min žurnalistės kelionę apmokėjo Norvegijos karalystės ambasada Lietuvoje. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius