-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 02 24 /13:06

Pagrobtų vaikų dramos: Norvegija Gabrieliaus neatiduos, o Liją palieka Lietuvai

Norvegijos Miorės ir Rumsdalės apskrities komisija nusprendė, kad septynmečiui Gabrieliui Bumbuliui nebūtų saugu augti su mama Gražina Leščinskiene, 15min.lt patvirtino motinos advokatė Sandra Latotinaitė. Po to, kai šeima pamėgino vaiką savavališkai parsivežti į Lietuvą, Norvegijos vaiko teisių tarnyba teismo prašė atimti motinai sūnaus globos teises. Komisija šį prašymą patenkino. Globa nesuteikta ir Lietuvoje gyvenančiai Gabrieliaus močiutei. Tačiau Lijos, kurią motina, nežinant globėjams, parsivežė į Lietuvą, Norvegijos teisėsauga nebeieškos.
Lija ir Gabrielius
Lija gyvens Lietuvoje, o Gabrielius lieka Norvegijoje

G.Leščinskienės advokatė Sandra Latotinaitė teigė, kad atsižvelgiant į sausio pabaigos įvykius, kai Gabrielių buvo bandyta išvežti į Lietuvą, tokio sprendimo ir reikėjo tikėtis. Tačiau advokatė piktinasi, kad komisija nė neatsižvelgė į kitus jos pateiktus pasiūlymus.

Advokatė tvirtina, kad  komisijos sprendimas bus skundžiamas teismui, o vėliau gali būti kreipiamasi ir į Europos žmogaus teisių teismą.

Tuo atveju, jeigu globos teisės iš motinos būtų atimtos, advokatė prašė vaiko globėja paskirti močiutę Reginą Stašienę ar kitus gimines Lietuvoje ir įpareigoti komuną sudaryti reikiamas sutartis su Lietuvos atitinkamomis instancijomis.

Dar viena siūlyta alternatyva – įpareigoti komuną rasti ir paskirti berniuko globėjais etninių lietuvių šeimą, gyvenančią Norvegijoje.

Tačiau komisija į advokatės siūlymus neatsižvelgė. Advokatė tvirtina, kad  komisijos sprendimas bus skundžiamas teismui, o vėliau gali būti kreipiamasi ir į Europos žmogaus teisių teismą.

„Facebook“ nuotr./Gražina Leščinskienė
„Facebook“ nuotr./Gražina Leščinskienė

Komisija savo sprendimu uždraudė Gabrieliaus motinai net matytis su sūnumi, nes neva kiltų grėsmė, kad jis vėl bus pagrobtas. Kol kas neaišku, ar dėl ankstesnio bandymo Gabrielių parvežti į Lietuvą jo motinai Gražinai Leščinskienei bus pareikšti kokie nors kaltinimai.

Tiki, kad atsižvelgė į vaiko interesus

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinės direktorė Rasa Dičpetrienė sako užjaučianti mamą ir linkinti jai stiprybės.

Viliamės, kad vaikas augs jį mylinčioje, gerbiančioje ir tinkamai auklėjančioje globėjų šeimoje, – teigia R.Dičpetrienė.

„Nuoširdžiai suprantu ir užjaučiu mamą, kuriai šiandien išgirdo jai nepalankų teismo sprendimą dėl savo sūnaus, įsivaizduoju ir kitų giminaičių dvasinį skausmą. Pati būdama mama, žinau, jog savo vaiko netekimas yra skaudžiausia, ką šiame gyvenime gali patirti kiekviena mama. Gabrieliaus mamai nuoširdžiai linkiu stiprybės“, – teigia ji antradienį išplatintame pranešime.

Vis dėlto organizacija „Gelbėkit vaikus“ nurodo tikinti, jog šis skaudus sprendimas buvo priimtas sąžiningai įvertinant visas bylos aplinkybes bei atsižvelgiant ir įvertinant pirmiausia vaiko interesus. „Viliamės, kad vaikas augs jį mylinčioje, gerbiančioje ir tinkamai auklėjančioje globėjų šeimoje“, – teigia R.Dičpetrienė.

Pagrobimas nepavyko

G.Bumbulio paiešką Norvegijos policija paskelbė sausio 26 dieną – pirmadienį. Policijos duomenimis, vaikas dingo per susitikimą su biologine motina Moldės mieste. Buvo skelbiama, kad prie boulingo klubo nenustatytos tapatybės vyro vaikas buvo įsodintas į tamsiai žalią furgoną ir išvežtas.

Antradienį vaiką surado Švedijos pareigūnai. Jį į Lietuvą bandė parvežti G.Leščinskienės brolis. Jis tikino tai daręs savo iniciatyva. Kaip paaiškėjo vėliau, berniukas jau kitą dieną buvo grąžintas į Norvegiją, prieš tai nė neinformavus apie tai Lietuvos. Dėl to Lietuvos Užsienio reikalų ministerija Švedijai išsiuntė notą.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tikino, kad bus daroma viskas, kad berniukas būtų grąžintas gyventi į Lietuvą, o jo globos teisės perduotos močiutei.

Linas Linkevičius tikino, kad bus daroma viskas, kad berniukas būtų grąžintas gyventi į Lietuvą, o jo globos teisės perduotos močiutei.

Norvegijoje gyvenantys lietuviai dėl istorijos pasidalijo į dvi dalis. Vieni dėl Gabrieliaus likimo rengė protesto akcijas, o kiti, kaip, pavyzdžiui, Bergeno lietuvių bendruomenė, išplatino pranešimą, kuriuo smerkia apie Norvegiją platinamą „tendencingą dezinformaciją“ ir pasisako prieš kurstymus imtis nelegalių veiksmų.

Loretos Daškevičės ir jos dukros norvegai nebeieškos

Analogiškai savo devynmetę dukrą į Lietuvą iš Norvegijos parsivežusi Loreta Daškevičė gali lengviau atsikvėpti.

Asmeninio albumo nuotr./Loreta ir Audrius Daškevičiai su mažąja Lija
Asmeninio albumo nuotr./Loreta ir Audrius Daškevičiai su mažąja Lija

Norvegijos pareigūnai nusprendė šeimos nebeieškoti ir nebandyti motinos apkaltinti savo dukros pagrobimu, skelbia bladet.no.

Kaip leidiniui teigia policijos pareigūnas Annaras Sparby, nors kontaktas su motina nebuvo užmegztas, tačiau gauta patvirtintų duomenų, jog mergaitė su mama šiuo metu gyvena Lietuvoje. Teigiama, jog šioje byloje Norvegijos policija nesiims jokių tolesnių veiksmų.

„Motina su dukra yra Lietuvos pilietės, tad nematome tikslo reikalauti jų grįžimo į šalį“, – sakė jis.

Jurgita Bilvaisienė: motina sprendimą skųs

Lietuvos ambasados Norvegijoje pirmoji sekretorė Jurgita Bilvaisienė BNS sakė, kad Gražina Leščinskienė skųs Norvegijos komisijos sprendimą apriboti jos globos teises į mažametį sūnų. 

„Tiesą pasakius, tas skundimas jau numatytas buvo seniai“, –  BNS antradienį teigė ji.

Ambasados darbuotojos teigimu, priėmusi sprendimą komisija atsižvelgė į vieną vaikų teises reglamentuojanti įstatymą, tuo metu teismas situaciją vertins visų Norvegijos įstatymų kontekste.

„Komisija yra ribojama tik vieno Vaikų gerovės įstatymo (angl. The Child Welfare Act) ir šio įstatymo ribose priima sprendimus, o teismas atsižvelgs į visas aplinkybes ir visus Norvegijos įstatymus“, – komentavo J.Bilvaisienė.

Sieks, kad globą perimtų močiutė

Jos žiniomis, mažamečio motina su advokate ketina siekti, jog mažamečio globą perimtų Lietuvoje gyvenanti vaiko močiutė.

„Turime situaciją, kad močiutė nori globoti anūką, o mama vis tiek ruošiasi gyventi Norvegijoje iš to, kaip matau. Jeigu močiutė nori auginti anūką, tai prašysime vaiko globos teisių močiutei, nes, kaip supratau, šeima viduje apie tai jau susitarusi. Tačiau nėra tokia sistema, kad Norvegijos vaiko teisių apsaugos tarnyba globos teises perduoda močiutei ir tarnybai nerūpi, kas toliau bus. Tarnyba Norvegijoje bendradarbiauja su Lietuvos vaikų teisių apsaugos tarnybomis ir užsitikrina, kad vaikas Lietuvoje bus auginamas geromis sąlygomis“, – sakė Lietuvos ambasados pirmoji sekretorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius