Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 17

Privataus būsto nuoma Anglijoje: dingę šeimininkai ir neskalbtų drabužių kalnas

Buto ar namo nuoma Anglijoje – opi problema bene kiekvienam. Per pastaruosius metus nuomos kainos stipriai išaugo, ypač Londone. Agentūros vis labiau griežtina reikalavimus norintiems išsinuomoti, o kur dar administraciniai mokesčiai. Todėl norėdami išvengti šių sunkumų žmonės nusprendžia būstą nuomotis iš privataus asmens.
Lietuvos ir Anglijos futbolo sirgaliai Londone ir „Wembley“ stadione
Londonas / K.Stažytės nuotr.

Privatūs šeimininkai dažniausiai ima minimalų mokestį arba visai neprašo sumokėti už banko išrašų ir rekomendacijų patikrinimą, be to, nuomojantis iš privataus asmens ilgai neužtrunka dokumentų sutvarkymas, o tai ypač naudinga, jei turite skubiai susirasti naujus namus.

Visgi, kad ir kaip patraukliai skambėtų nuoma iš privataus asmens, ne viskas būna kaip sviestu patepta. Lietuvaičiai, nuomavęsi būstą iš privataus šeimininko, sutiko portalo ANGLIJA.today skaitytojams papasakoti, su kokiomis problemomis ir rūpesčiais jiems teko susidurti.

Lietuvė Erika pasakojo, kad atvykusi gyventi į Angliją, Birmingemą, trumpam apsistojo pas draugus, o po kelių mėnesių susiradusi darbą išsinuomojo kambarį iš lietuvių šeimos.

Apie privatumą mergina galėjo tik pasvajoti – kambario durų užrakinti negalėjo, o grįžus po darbo sužinodavo, kad šeimininkai pakeitė užuolaidas ar šiaip buvo užėję, nes kambaryje stovėjo komoda, kurioje jie laikė savo daiktus. Ten Erika ištvėrė du mėnesius. Tuomet susirado kambarį pas vieną anglę, ši nuomojo namą studentams, tačiau merginą priėmė su sąlyga, kad ji nedeklaruos savo gyvenamosios vietos.

Vis tik ir naujuose namuose gyvenimas nebuvo rožėmis klotas: šeimininkė ateidavo kada panorėjusi, aprodydavo kambarius būsimiems nuomininkams, neretai tai būdavo minia vaikinų.

Piešinys „Gėlės geltonomis linijomis tapytojas“
Piešinys „Gėlės geltonomis linijomis tapytojas“

Erika pasakojo, kaip nejaukiai jautėsi pagalvojusi, kad jos kambarį, daiktus apžiūrinėja svetimi ir niekas net nepraneša apie tai. O kur dar įvairios buitinės problemos – sugedus skalbimo mašinai, ši užtvindė virtuvę ir prieangį, būtų „paskandinusi“ ir merginos kambarį, tačiau tuo metu Erika buvo namie ir spėjo to išvengti. Susisiekus su šeimininke, ši teatsakė, kad santechniko dar teks palaukti. Tad pusantros paros namo gyventojai praleido be vandens (visur – virtuvėje, vonioje, tualete).

Apie privatumą mergina galėjo tik pasvajoti – kambario durų užrakinti negalėjo, o grįžus po darbo sužinodavo, kad šeimininkai pakeitė užuolaidas ar šiaip buvo užėję, nes kambaryje stovėjo komoda, kurioje jie laikė savo daiktus.

Pokštus krėtė ne tik namo šeimininkė, bet ir kaimynai. Erika su šypsena prisiminė nutikimą, kai pastebėjo, jog kartu gyvenantis azijietis iš kažkur parsinešdavo kalnus drabužių, juos išskalbdavo, o paskui vėl išnešdavo. Kiek vėliau paaiškėjo tiesa – vyrukas apskalbdavo savo draugus iš universiteto, o sąskaitas, žinoma, apmokėdavo visi namo gyventojai.

Na, o paskutinis įvykis, perpildęs Erikos kantrybės taurę, buvo toks, kad mergina savo kambaryje, ką tik grįžusi iš dušo, išsinuoginusi staiga išgirdo svetimus balsus – kažkas mėgino rakinti duris.

Čiupusi chalatą, Erika spėjo paskutinę minutę užtrenkti duris. Pasirodo, šeimininkės sūnus norėjo savo draugeliams aprodyti kambarį ir galvojo, kad merginos nėra namie. Istorija baigėsi tuo, kad šeimininkė atsiprašė dėl tokio jos sūnaus elgesio.

Šiuo metu Erika butą nuomojasi per agentūrą kartu su draugu ir, kaip pati teigia „pagaliau jaučiamės kaip savo namuose, savo tvirtovėje“.

Linkolno mieste gyvenanti Lina pasakojo apie tai, kad savo nuomojamo buto šeimininko niekaip neįmanoma pagauti – iškilus problemai nereaguoja nei į skambučius, nei į žinutes. Atsiranda po dviejų savaičių ir pasiteisina, kad... atostogavo.

Kiek vėliau moteris su savo šeima nusprendė išsinuomoti namą, nes gimus dukrelei reikėjo daugiau erdvės, o tas pats šeimininkas kaip tik turėjo laisvą namą ir pasiūlė kraustytis. Lietuviai sutiko, mat turi katiną, o jis sutiko juos priimti ten gyventi net ir su augintiniu, dėl to Lina daug nesvarstė, juk Anglijoje nelabai noriai išnuomojamas būstas žmonėms su gyvūnais.

Persikrausčius į namą „linksmybės“ nesibaigė: kokį mėnesį teko vaikščioti per kiemo duris, nes šeimininkas nesugebėjo pakeisti spynos, o raktą nuo pagrindinių durų turėjo dar seni nuomininkai.

Lina pasakojo, kad išsiuntė jam šimtus žinučių, kol sureagavo. Sugedus radiatoriui vonioje bandė šį pasitaisyti patys, tačiau nepavykus kreipėsi į šeimininką, kuris atrašė... po mėnesio! Be visų šių rūpesčių, Lina pridūrė, kad nors nuo atsikraustymo į namą praėjo jau 8 mėnesiai, jie sutarties dar iki šiol negavo.

Notingamo mieste gyvenanti Diana taip pat nesidžiaugia išsinuomojus butą pas privatų asmenį. Jau kelintą kartą sugedus skalbimo mašinai niekas nesiruošia jos taisyti – moteris pasakojo, kad virš jų buto, kitame aukšte yra įrengti studio butai, turintys bendrą virtuvę ir tris skalbimo mašinas, todėl skalbtis ji eina ten.

Dianą piktina ir tai, kad atsiradus net ir nedideliam gedimui, pavyzdžiui, dušo galvutė vandenį praleidžia, atėjęs šeimininkas pasižiūri, pasako, kad sutvarkys, ir išeina. Ir visai nesvarbu, kad moteris su vyru jam apie tai sakė daugybę kartų.

Tačiau „smagiausia“ dalis yra ta, jog nuomos sutartis baigė galioti po šešių mėnesių, o pora bute gyvena jau gerokai virš metų. Diana pasakojo, kad likus dviem savaitėms iki sutarties galiojimo pabaigos, ji kartu su vyru kasdien skambino jam sakydami, kad reikia sutartį perrašyti (nes ir pavardė moters pasikeitė, kadangi pora susituokė), tačiau po mėnesio bergždžių skambučių Diana nustojo bandyti prisišaukti šeimininką ir šiuo metu ieškosi kito namo ar buto.

Būtinai pasidomėkite, ar jūsų paliekamas depozitas bus apsaugotas Jungtinės Karalystės vyriausybės depozitų apsaugos programa ir pasirašykite nuomos sutartį.

Moteris taip pat nerimauja ir dėl depozito grąžinimo – ji nė nenutuokia, kur jis laikomas ir ar išvis dar yra. Pasak Dianos, atrodo, kad buto šeimininkas nemoka mokesčių, o ir jo licencija nėra tinkamai sutvarkyta, nes prieš keletą mėnesių buvo atėję žmonės iš miesto savivaldybės ir rinko parodymus iš nuomininkų dėl šeimininko įsiskolinimų.

Prisiklausius tokių patirčių noras nuomotis iš privataus asmens tikrai gali dingti. Tačiau ne visiems taip nepasiseka: dauguma lietuvaičių nuomojasi privačiai ir yra labai patenkinti. Nuomos kaina dažnai būna mažesnė, jokių administracinių mokesčių agentūrai mokėti nereikia, o be to, kai kurie šeimininkai yra ir pasiruošę padėti, neprieštaraus, jei, pavyzdžiui, sugalvosite perdažyti kambarį kita spalva, priešingai, jis sumokės už meistrų darbą ir dažus. Sėkmės dalykas, su kokiu šeimininku susidursite, juk kiekvienas yra skirtingas.

Londone gyvenanti Jolanta (tikrasis vardas redakcijai žinomas – red past.) jau ketverius metus nuomojasi namą iš privataus asmens ir tikrai džiaugiasi: be reikalo jis neužsuka į namus, visada praneša apie savo atvykimą, o atsiradus problemai iškart ją padeda išspręsti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Londonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Londonas

Moteris pasakojo, kad sugalvojus pasikeisti kiliminę dangą visame antrame aukšte, jis neprieštaravo, vėliau dar ir grąžino pinigus už pirktas medžiagas. O visų svarbiausia, nuomos kaina „nesikandžioja“. Juk visi žino, kokia dabar sudėtinga būstų nuomos situacija šalies sostinėje.

Džiugu, jei šeimininką galite prisišaukti ir jis padeda atsiradus rūpesčiams, tačiau derėtų nepamiršti, kad norint nuomotis būstą iš privataus asmens, reikia saugotis sukčių.

Būtinai pasidomėkite, ar jūsų paliekamas depozitas bus apsaugotas Jungtinės Karalystės vyriausybės depozitų apsaugos programa ir pasirašykite nuomos sutartį, kad ateityje pavyktų išvengti rūpesčių.

Daugiau informacijos apie visus šiuos nustatymus galite rasti čia ir čia.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius