Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 31

Rugsėjo 1-oji: vaikus išleisti į mokyklą Didžiojoje Britanijoje pigiau nei Lietuvoje

Mokslo metų pradžia stresą kelia ne tik į mokyklas grįžtantiems ar jas lankyti pradedantiems vaikams. Išlaidos mokyklinėms prekėms bei aprangai neretai patuština tėvų pinigines, mat kiekvienas nori, kad jų atžala ne tik turėtų būtiniausius reikmenis, bet ir neišsiskirtų iš kitų vaikų. Lietuvoje mokinių tėvai skundžiasi, kad kasmet išlaidų vis daugėja, o Didžiosios Britanijos lietuviai džiūgauja, kad emigracijoje vaikus į mokyklą išleisti kur kas pigiau nei tėvynėje.
Brangiausiai prieš rugsėjo 1-ąją kainuoja uniformos.
Brangiausiai prieš rugsėjo 1-ąją kainuoja uniformos.

Jungtinės Karalystės lietuviai atvirauja, kad daugiausia išleidžia mokinių aprangai. Drabužiai ir avalynė šalies mokyklose griežtai reglamentuota. Norint išvengti išorinių skirtumų tarp socialinių sluoksnių, mokiniai privalo avėti juodais batais bei dėvėti tamsiai mėlynos ar juodos spalvos drabužius ir baltus marškinėlius. Kiekviena mokykla siūlo ir aprangą su savo logotipu, tačiau ji nėra privaloma visose mokyklose ir tik nuo tėvų priklauso – pirkti specializuotus švarkus, marškinėlius, megztinius ir kelnes, ar ne.

Norint išvengti išorinių skirtumų tarp socialinių sluoksnių, mokiniai privalo avėti juodais batais bei dėvėti tamsiai mėlynos ar juodos spalvos drabužius ir baltus marškinėlius.

Du vaikus auginanti Dalia pasakojo, kad išlaidos iš dalies priklauso ir nuo amžiaus. Mat drabužiai mažesniems vaikams – pigesni, o ir jokių kanceliarinių prekių jiems nereikia.

„Mažesniajam, kuriam šešeri, nupirkau mokyklinį megztuką (13 svarų sterlingų), kuprinę ir sporto krepšį (17 svarų sterlingų) bei geresnius batus (40 svarų sterlingų). Visus kitus dalykus perku pigesnius prekybos centruose. Iš viso jam išleidžiu gal 100 svarų sterlingų. Jokių mokyklinių reikmenų jam nereikia“, – skaičiavo pašnekovė.

Drabužius perka ištisus metus

Jungtinės Karalystės Mokyklų aprangos asociacija užsakė tyrimą, kuriuo siekta išsiaiškinti, kiek vidutiniškai tėvai išleidžia vaikų mokyklinei aprangai. Paaiškėjo, kad nepriklausomai nuo mokinio amžiaus brangiausiai kainuoja megztiniai bei švarkai su mokyklos atributika.

Pasak tyrimo, pradinės mokyklos mokinių tėvai uniformai išleidžia 33,48 svaro sterlingo (46,01 euro), vidurinės – 88,05 svaro sterlingo (120,99 euro). Fizinio lavinimo apranga – taip pat vienas iš būtinų pirkinių visų amžiaus grupių mokiniams. Pradinukams ji vidutiniškai kainuoja 42,32 svaro sterlingo (58,15 euro), vidurinės mokyklos mokiniams – 127,32 svaro sterlingo (174,96 euro).

Jungtinėje Karalystėje mokyklas lanko beveik 10 milijonų vaikų, kurių tėvai šiemet išleis 1,45 mlrd. svarų sterlingų.

Jungtinės Karalystės Švietimo departamentas pateikia kitokius duomenis. Įstaigos skaičiavimu, viena uniforma vidutiniškai atsieina 212,88 svaro sterlingo (292,53 euro) mokiniams nuo ketverių iki 16 metų. Taip pat tvirtinama, kad mergaičių apranga – brangesnė nei berniukų, o jaunesnių mokinių uniformos – pigesnės.

Socialiniuose tinkluose apie rugsėjo 1-ąją diskutuojantys lietuviai tėvai pateikia įvairias kainas. Vieniems išleidžiant vaiką į mokyklą, prireikia nupirkti vos keletą naujų drabužių, mat tinka ir pernykščiai, tad ir jų išlaidos siekia iki 100 svarų sterlingų (137,41 euro). Kiti, tuo tarpu, tvirtina, kad be 200 svarų sterlingų (247,83 euro) kasmet neapsieina.

Kita 15min.lt kalbinta lietuvė atviravo, kad išlaidas vaiko aprangai derėtų skaičiuoti ne tik prieš rugsėjo 1-ąją.

Anastazija savo dešimtmetei dukrai per mokslo metus perka papildomų drabužių, mat vaikas sparčiai auga, neišplaunamai išpurvina ar suplėšo drabužius bei batus.

„Prieš rugsėjį perku 5 vienetus vienodų baltų marškinėlių. Kasdien vaikas eina su kitais, nes išskalbti po darbo ne visada spėju ir noriu, kad ji visada būtų švari. Per metus išauga keletą porų batų, sudrasko begalę baltų pėdkelnių. Prieš mokslo metus išleidžiu keliasdešimt svarų, tačiau uniformai drabužius reikia pirkti ištisus metus“, – atviravo moteris.

Jai pritarė ir Dalia, trylikos metų sūnui perkanti mažiausiai po trejas poras kelnių, kurių papildomai perka ir per mokslo metus. Taip pat prireikia ir daugiau marškinių, o batus tenka keisti kas tris mėnesius.

Nors tėvai visuotinai sutinka, kad būtiniausios prekės prieš mokyklą nėra ypač brangios, į statistinius skaičiavimus įtraukiami ir neprivalomi pirkiniai, be kurių neapsieina bene nė vienas vaikas.

Prieš mokslo metus išleidžiu keliasdešimt svarų, tačiau uniformai drabužius reikia pirkti ištisus metus.

Pasak kompanijos „Bright House“ atliktos apklausos, daugelis tėvų mokyklinio amžiaus vaikams perka ir elektronikos prekių, kurių, esą, prireikia mokantis.

40 proc. vidurinę mokyklą lankančių vaikų tėvai prasidedant naujiems mokslo metams savo atžaloms nuperka mobiliuosius telefonus.

Pradinės mokyklos mokinių tėvai išlaidauja planšetiniams kompiuteriams. 15 proc. pradinukų šiemet prieš mokslo metus gaus po naują planšetę. Tuo tarpu paties populiariausio technologijų pirkinio vardą visų amžiaus grupių vaikams jau keletą metų iš eilės laimi nešiojamasis kompiuteris.

Pasiūlymai norintiems sutaupyti

Skaičiuojama, kad Jungtinėje Karalystėje mokyklas lanko beveik 10 milijonų vaikų, kurių tėvai šiemet išleis 1,45 mlrd, svarų sterlingų.

Kadangi atlyginimai šalyje auga sparčiau nei infliacija, tėvai mokslo metų pradžiai šiemet galės išleisti daugiau. Pagrindiniai pirkiniai šiemet taip pat truputį brangesni nei pernai, tačiau finansinės pagalbos išleidžiant vaiką į mokyklą prireikia vis mažiau tėvų.

Vidutinės mokinio uniformos drabužių kainos

Vidutinės mokinio uniformos drabužių kainos. Šaltinis: Jungtinės Karalystės Švietimo departamentas.
Vidutinės mokinio uniformos drabužių kainos. Šaltinis: Jungtinės Karalystės Švietimo departamentas.

Norintiems sutaupyti bei mažas pajamas gaunantiems tėvams esama daugybė išeičių. Internete gausu patarimų, kaip išleisti mažiau, o didieji prekybos centrai siūlo įvairias akcijas bei nuolaidas.

Perkant uniformą tėvams patariama pasižvalgyti po mokyklos padėvėtų drabužių parduotuvę. Bene kiekvienos valstybinės mokyklos tėvų komitetas turi dėvėtų drabužių skyrių, kuriame galima įsigyti išaugtų drabužių su mokyklos atributika perpus pigiau.

Didžiausi prekybos centrai konkuruoja savo išskirtiniais pasiūlymais lojalumo kortelių turėtojams. Pavyzdžiui, prekybos centrų tinklas „Tesco“ kortelėje sukauptus taškus paverčia grynaisiais, o įsigyjant mokyklinių drabužių ar reikmenų prieš mokslo metus turimą sumą padvigubina.

Jungtinėje Karalystėje vaikai pietus į mokyklą dažniausiai atsineša patys. Pietums būtina speciali dėžutė bei atskiri polietileniniai maišeliai arba dėžutės skirtingiems patiekalams. Siekiant sutaupyti prieš rugsėjo 1-ąją patariama nupirkti pietų dėžutę, mažų plastikinių indelių ir gertuvę. Kasdien vietoje vienkartinių maišelių pietus dedant į plastikines dėžutes, o sultis pilant į gertuvę, užuot pirkus kartonines dėžutes, galima nemažai sutaupyti.

Mažas pajamas gaunantys tėvai turi galimybę finansinės paramos sulaukti ir iš rajono savivaldybės. Vaikai turi teisę į nemokamą maitinimą mokykloje. Toliau gyvenančių mokinių kelionės į mokyklą gali būti finansuojamos rajono Tarybos. Jei nuo namų iki mokyklos nevažiuoja viešasis autobusas, taryba apmoka tėvų išlaidas automobilio degalams. Jei viešasis autobusas veža į mokyklą, tačiau vaikas gyvena toliau nei gali nukeliauti pėsčiomis, kelionės autobusu jam nekainuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius