Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 13

Šimtai lietuvių Anglijoje medžioja klounus žudikus: policija bijo linčo teismų

Klounai „žudikai“ Jungtinėje Karalystėje tapo tikru galvos skausmu ir policijai, ir civiliams. Pareigūnams nespėjant tvarkytis su vis didėjančia problema, iniciatyvą ėmė rodyti imigrantai. Pyterboro lietuviai nusprendė įvesti savo taisykles ir naktimis patys pradėjo ieškoti klounų. Šimtai tautiečių tamsiu paros metu tikrina miesto gatves ir ieško persirengėlių, kuriuos galėtų perduoti policijai.
Gaudyti naktimis klounų Pyterboro  lietuviai susirenka šimtais.
Gaudyti naktimis klounų Pyterboro lietuviai susirenka šimtais. / 15min skaitytojo nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ lietuvis Martynas sukūrė grupę „Clown Hunter Peterborough“ (angl. Pyterboro klounų medžiotojas), prie kurios per kelias valandas prisijungė keli šimtai tautiečių. Po paros grupės narių skaičius siekė beveik 900. Šioje grupėje lietuviai tariasi, kurią valandą bei kur susitiks ir važiuos, kaip patys sako, „patruliuoti“.

Klounų ieško grupėmis

Dar vos dvi darbo dienų naktis vykusi klounų medžioklė sulaukė ne tik rekordinio emigrantų susidomėjimo, bet ir policijos dėmesio. Grupės įkūrėjas Martynas 15min sakė, kad jų veiklos niekas nesustabdys. Nusprendę, kad klounų manija peržengė visas ribas, o jų šeimos nariai nebesijaučia saugūs, lietuviai žada tikrinti gatves tiek ilgai, kiek reikės.

Truputį po vidurnakčio viena vyrų grupė pastebėjo kelis persirengėlius parke bei ėmė juos vytis.

„Policija nerodo iniciatyvos klounų sustabdymui, čia visada taip, kol neįvyksta kas nors tragiško. Į pirmą mūsų susitikimą atvyko beveik 200 žmonių, pasiskirstėm grupėmis po kelias mašinas ir išsiskirstėme po rajonus, parkus. Tikrinome visas vietas, kur buvo pastebėti klounai: upių pakrantes, žaidimų aikšteles, visas miesto gatves. Tai buvo antradienį, manau, savaitgalį žmonių susirinks dvigubai daugiau“, – sakė pašnekovas.

Lietuvio teigimu, truputį po vidurnakčio viena vyrų grupė pastebėjo kelis persirengėlius parke bei ėmė juos vytis, tačiau šie buvę per toli ir spėjo pasprukti. Manoma, kad klounai slėpėsi mažiausiai apšviestoje parko vietoje bei tykojo iš darbo vėlai grįžtančių žmonių.

15min skaitytojo nuotrauka/Grupėmis važinėjantys lietuviai nebijo nei ginkluotų klounų, nei policijos.
15min skaitytojo nuotrauka/Grupėmis važinėjantys lietuviai nebijo nei ginkluotų klounų, nei policijos.

Paklaustas, ką lietuvių grupė darytų, jei sučiuptų persirengėlį, Martynas nesišvaistė grasinimais: „Perduosime policijai, tai jų darbas aiškintis. Manau, naktį su tokiu kostiumu niekas šiaip sau nevaikšto, tik tie, kurie nori išgąsdinti ar kitaip pakenkti žmogui. Policija turėtų aiškintis jo tikslus. Anglijoje net per Heloviną bus uždrausta dėvėti klouno kaukę“.

Nors dauguma Jungtinėje Karalystėje pastebėtų klounų – ginkluoti peiliais, kirviais, grandininiais pjūklais bei kitokiais daiktais, lietuviai tikino jų nebijantys. Grupelėmis po 10 žmonių pasiskirstę vyrai žino, kad gali užtikrinti vienas kito saugumą, tad jokių savigynos priemonių nesinešioja.

Grupelėmis po 10 žmonių pasiskirstę vyrai žino, kad gali užtikrinti vienas kito saugumą, tad jokių savigynos priemonių nesinešioja.

„Pagausiu – užmušiu“

Emigrantų akcija internete išplito kaip virusas, tad netruko sulaukti ir policijos dėmesio. Jau antrąją „patruliavimo“ naktį į tautiečių, kurių ir vėl suvažiavo virš 100, susirinkimo vietą atvyko pareigūnai. Lietuvė policininkė aiškino susirinkusiesiems, kad gaudydami, o tuo labiau, sužeisdami klounus jie gali būti patys patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Nors nė vienas lietuvis nebuvo suimtas, pareigūnė kantriai aiškino, kad susibūrus grupėmis gaudyti persirengėlius ir juos žaloti draudžia įstatymai. Be to, jei klounas nebus ginkluotas, bus sudėtinga įrodyti, kad jis padarė nusikaltimą. Veikiau, jis pats taps nukentėjusiuoju.

Video įraše, darytame lietuvių susitikimo su policija metu, girdimas vieno vyro pokalbis su pareigūnais. Šis nevyniodamas žodžių į vatą prisipažįsta norintis pamokyti klounus.

„Mano vaikas myža į lovą, jis irgi nieko blogo nepadarė. Aš jį pagausiu, aš jį užmušiu. Bent žinosiu, už ką sėdžiu. Jeigu jūsų vaikas, eidamas iš mokyklos pamatytų tokį velnią su pjūklu ir pradėtų myžti į lovą? Ką jūs darytumėt?“, – į pareigūnę kreipėsi lietuvis ir prašė netrukdyti grupei saugoti savo šeimas.

Pareigūnė priminė, kad vyrai socialinio tinklo grupėje planavo nenaudoti jėgos prieš sugautus klounus, tačiau bendraujant gyvai prisipažino, jog imsis linčo teismo. Užsirašinėdama lietuvių automobilių numerius, pareigūnė nuoširdžiai perspėjo tautiečius, kad pavojingu elgesiu jie patys prisidarys problemų. Du patrulių automobiliai visą naktį budėjo vietoje, kurioje pasiskirstyti gatves susirinko šimtai lietuvių.

Akciją palaiko ir britai

Dar vienas iš akcijos dalyvių pritarė grupės įkūrėjo mintims ir 15min tvirtino nieko nedarysiantis klounui, jei pagautų: „Mes jų nežadame mušti ar dar kažką. Nufotografuoti, paviešinti internete, pavežėti kokius 30 kilometrų už miesto, o kol pareis, galės pagalvoti apie tai, ką padarė“.

Jeigu jūsų vaikas, eidamas iš mokyklos pamatytų tokį velnią su pjūklu ir pradėtų myžti į lovą? Ką jūs darytumėt?

Pašnekovas teigė, kad per daug dėmesio, rodomo šiai akcijai socialiniuose tinkluose, gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Nors vyrų tikslas – išgąsdinti klounus, kad jie nebeitų į gatves, lietuvis abejoja, ar šis dėmesys klounams nesuteiks daugiau motyvacijos.

„Galimas variantas, kad jie pradės dar labiau lįsti į akis ir viešintis, kai žinos, kad juos gaudo. Gal jiems, nesveikiems, taip dar linksmiau?“, – svarstė pašnekovas, neatskleidęs savo vardo.

Grupės įkūrėjas Martynas neslėpė tęsiantis akciją tiek ilgai, kiek reikės. Tol, kol klounai nedings iš miesto.

„Tęsime iki tol, kol nebus pranešimų apie klounų išpuolius. Planuojame jungtis su kitais miestais ir stabdyti išpuolius. Mes visi tikime, kad ši idėja pasitvirtins ir klounų nebeliks visoje Anglijoje.

Lietuviai – vieninga tauta! Bet mus palaiko ir patys anglai. Nemažai jų sutikome, jie džiaugiasi, kad tai darome. Tikiuosi, pavyks atkreipti pareigūnų dėmesį į šią problemą“, – sakė Martynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius