Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 27

Sunkiai sergantis Gytis iš JAV nori grįžti į Lietuvą, kad vaikų namams atvežtų žaislų

Gyčiui Snyderiui – tik 13-a. Vis dėlto jis vis dar prisimena vaikų namus Vilniuje, kuriuose jis augo.
Gytis Snyderis
Gytis Snyderis / Video kadras

Kaip rašo portalas tennessean.com, juose berniukas praleido pirmuosius penkerius savo gyvenimo metus – tą laiką, kai nebūdavo ligoninėje. Jis serga cistine fibroze, genetine liga, kuri sukelia nesibaigiančius plaučių uždegimus. Dabar JAV gyvenantis berniukas nori sugrįžti namo – į tėvynę.

Čia jis sau kelia kilnią užduotį – sugrįžti į vaikų namus ir padovanoti vaikams žaislų. „Tiesiog norėjau grįžti į Vilnių, kol dar labiau neužaugau. Daug žmonių iš vaikų namų personalo jau pamiršau. Nenoriu pamiršti dar daugiau“, – prisipažino Gytis.

Iš pirmo žvilgsnio Gytis atrodo kaip sveikas berniukas. Jis dalyvauja daugybėje veiklų. „Tokiu būdu jis save tarsi saugo“, – sako jo motina Bonnie Snyder. „Jis nenori, kad žmonės žinotų, jog jis kitoks“, – priduria ji.

Gyčio tėvai nepaisė jo ligos įsivaikindami jį. Lietuvoje gimusio berniuko tėvas Davidas Snyderis sako puikiai suvokiantis, kokie sunkumai laukia prieš akis, nes pats yra kvėpavimo terapeutas.

Gytis du kartus per dieną atlieka tam tikras procedūras: jo laukia inhaliatorius, jūros vandens tirpalas, kvėpavimo takų valymas. Pastaroji procedūra atliekama, pasitelkus vibruojančią liemenę, kuri išjudina gleives.

Kiekvieną kartą valgant jam reikia gerti fermentus, net jeigu tai tėra užkandis – esą reikia būti tikriems, kad organizmas pasisavins maistingąsias medžiagas.

Jis greičiausiai turi suvartoti 1000 kalorijų daugiau, nei kitas žmogus, nes jis degina jas nuolatos. Jo kūnas nuolat kovoja su infekcija, – aiškina B.Snyder.

„Jis greičiausiai turi suvartoti 1000 kalorijų daugiau, nei kitas žmogus, nes jis degina jas nuolatos. Jo kūnas nuolat kovoja su infekcija“, – aiškina B.Snyder.

Kas šešis mėnesius berniukas turi gultis į ligoninę, kur jam taikomas intraveninių antibiotikų gydymas. Jam skiriamos dozės – labai didelės.

Tačiau, anot mamos, Gytis žino, kad jo pastovus gydymas negali būti lyginamas su tuo, ką išgyvena kiti vaikai, kuriems, pavyzdžiui, yra taikoma chemoterapija.

„Jis tiesiog žvelgia į pasaulį per šviesiąją pusę“, – priduria B.Snyder. „Kiekvieną dieną jis žvelgia tik į priekį“, – sako berniuko mama.

Kai „Sugalvok norą“ (Make-A-Wish – angl.) iš jo mamos užpildytos paraiškos sužinojo apie Gyčio sveikatos problemas, fondas nusprendė išpildyti jo norą. Gytis juos nustebino. „Dauguma kitų prašė kelionių ar kažkokių daiktų“, – sakė viena iš fondo savanorių Tonya Thepthongsay.

Taigi Gytis su fondo darbuotojais važiavo pirkti žaislų – tokių, su kuriais yra žaidęs vaikystėje. Į pirkinių krepšį jie dėjosi ir reikmenų sportui, dėlionių ir knygų. Apsipirkimas baigėsi penkiais pilnais krepšiais lėlių, žaislinių mašinėlių, spalvotų pieštukų ir kitų dalykų.

„Tikiuosi, kad jie turės pakankamai vietos visiems šiems žaislams“, – viliasi Gytis, žvelgdamas į supakuotas aštuonias dėžes, pilnas žaislų.

Kelionę į Vilnių Gytis planuoja kitą mėnesį. Jo tėvams tai bus antras kartas Lietuvoje. Kiti trys vyresni šeimos vaikai Lietuvoje lankysis pirmą kartą. Berniuko mama viliasi, kad Vilniuje sugrįš daugybė jo prisiminimų. Kaip tik gegužę Gytis švęs savo gimtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius